Οι κεντρικές κατευθύνσεις του νέου ΕΝΦΙΑ - Free Sunday
Οι κεντρικές κατευθύνσεις του νέου ΕΝΦΙΑ

Οι κεντρικές κατευθύνσεις του νέου ΕΝΦΙΑ

Προς το τέλος Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού εκτιμάται ότι θα ανακοινωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ, στις βασικές αρχές του οποίου έχουν καταλήξει στο Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο, τα βασικά σημεία, πάνω στα οποία θα στηρίζεται ο νέος ΕΝΦΙΑ:

- Θα υπολογιστεί με βάση της νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν προ μηνών και οι οποίες προσεγγίζουν τις εμπορικές και βάζουν τέλος σε ένα στρεβλό καθεστώς που ίσχυε για πολλά χρόνια.

- Καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος και πλέον οι ιδιοκτήτες ακινήτων, που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με συμπληρωματικό φόρο όπως αυτός εφαρμόζεται σήμερα.

- οι νέοι συντελεστές θα αυξάνονται προοδευτικά ανάλογα με την τιμή ζώνη με περισσότερα κλιμάκια σε σχέση με την σημερινή και θα λαμβάνονται υπόψη οι συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, μονοκατοικίας, πρόσοψης, βοηθητικών χώρων του ακινήτου.

- Οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα και κυμαίνονται από 10% έως και 30% και είναι ανάλογες με το ύψος της ακίνητης περιουσίας θα ενσωματωθούν στον τελικό φόρο.

- Παραμένουν ως έχουν οι φοροαπαλλαγές για ευπαθείς ομάδες, οι οποίες και κυμαίνονται από 50% έως και 100%.

- Ο ΕΝΦΙΑ του 2022, θα εξοφληθεί σε περισσότερες δόσεις, 10 ή 12. Θα ξεκινήσει να πληρώνεται από τον Μάρτιο του 2022 και θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 2022 ή τον Φεβρουάριο του 2023.