Φωτοβολταϊκά ισχύος 1 γιγαβάτ στο ορυχείο του Αμυνταίου κατασκευάζουν ΔΕΗ- RWE - Free Sunday
Φωτοβολταϊκά ισχύος 1 γιγαβάτ στο ορυχείο του Αμυνταίου κατασκευάζουν ΔΕΗ- RWE

Φωτοβολταϊκά ισχύος 1 γιγαβάτ στο ορυχείο του Αμυνταίου κατασκευάζουν ΔΕΗ- RWE

Συμφωνία για την σύσταση της Κοινοπραξίας για την υλοποίηση φωτοβολταϊκών σταθμών συνολικής εγκατεστημένης ισχύος έως 2 γιγαβάτ μέσω κοινού επενδυτικού οχήματος, αναμένεται να υπογράψουν η γερμανική RWE Renewables GmbH και για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες, σε εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας που είχαν υπογράψει πέρυσι

Το μνημόνιο προβλέπει οτι τα ποσοστά συμμετοχής στην κοινοπραξία θα είναι 51% για την RWE Renewables GmbH και 49% για την ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Η θυγατρική της ΔΕΗ πρόκειται να εισφέρει στο κοινό επενδυτικό σχήμα φωτοβολταϊκά έργα συνολικής ισχύος 1 γιγαβάτ στο ορυχείο του Αμυνταίου, περιοχή στην οποία εστιάζονται οι επενδύσεις της επιχείρησης στο πλαίσιο και του προγράμματος δίκαιης μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Από την πλευρά της η γερμανική εταρία αναμένεται να εισφέρει αντίστοιχης ισχύος άδειες εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδος. Με αυτά τα δεδομένα το ύψος της κοινής επένδυσης ανεβαίνει στο 1 δισ. ευρώ, ενώ κατά το στάδιο της κατασκευής των έργων αναμένεται η δημιουργία πάνω από 1000 θέσεων εργασίας.

Στόχος των δύο εταιρειών είναι η έναρξη υλοποίησης των επενδύσεων μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022.

Το επικαιροποιημένο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει ότι η ισχύς των ΑΠΕ της επιχείρησης (μαζί με τα υδροηλεκτρικά και τις μονάδες αποθήκευσης) θα φθάσει το 2026 στα 9,1 γιγαβάτ, η πλειονότητα των οποίων θα είναι φωτοβολταϊκά.