Αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και αλλαγή ταξί - Free Sunday
Αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και αλλαγή ταξί

Αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων και αλλαγή ταξί

Νέο κύκλο του προγράμματος "Κινούμαι ηλεκτρικά" έως τον Απρίλιο με αυξημένες επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων ειδικό πρόγραμμα για αντικατάσταση ταξί στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με ηλεκτρικά, ανακοίνωσαν σήμερα οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής

Σε μήνυμα του προς το 5ο συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιείται σήμερα ο κ.Σκρέκας τόνισε ότι με τον προηγούμενο κύκλο του προγράμματος επιτεύχθηκε η υπερκάλυψη του στόχου για την κυκλοφορία ηλεκτρικών οχημάτων που προβλέπει ο ενεργειακός και κλιματικός σχεδιασμός.

Συγκεκριμένα οι ταξινομήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων έφθασαν πέρυσι τις 6.967, που αποτελεί νέο ρεκόρ, έναντι στόχου για 3750 και 480 ταξινομήσεων το 2019. Στο πλαίσιο του προγράμματος υπέβαλαν αίτηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, δικύκλου ή ποδηλάτου περισσότεροι από 18.000 πολίτες. Το νέο πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επιδοτήσεις για αγορά ηλεκτρικών οχημάτων τόσο από φυσικά πρόσωπα όσο και από επιχειρήσεις ενώ το νέο πρόγραμμα για τα ταξί θα προβλέπει ενίσχυση ύψους 22.500 ευρώ για αγορά ηλεκτρικού οχήματος με παράλληλη απόσυρση του υφιστάμενου.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής ανακοίνωσε νέο πρόγραμμα με την ονομασία «Πράσινα Ταξί», στο πλαίσιο του οποίου θα δίνεται στους ενδιαφερόμενους αυτοκινητιστές επίδομα 20.000 ευρώ για την αγορά ηλεκτρικού ταξί.

Πρώτος άξονας του σχεδιασμού του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αποτελεί η ανανέωση του γερασμένου στόλου των αυτοκινήτων στην Ελλάδα. Σε όλα τα επίπεδα: Ι.Χ., ταξί, αστικές συγκοινωνίες.

Ο κ. Καραμανλής ειπε

«Ειδικά για τα ταξί ετοιμαζόμαστε να κάνουμε μία δεύτερη ενίσχυση, να ξεκινήσουμε ένα νέο πρόγραμμα ‘Πράσινα Ταξί’, το οποίο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτεί την αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων Ταξί με αμιγώς ηλεκτρικά. Και το σύνολο της επιδότησης για τα ταξί μπορεί να ξεπερνά και τις 20.000 ευρώ, δηλαδή είναι μία επιδότηση πάρα, πάρα πολύ σημαντική. Παράλληλα, εκπονείται σχέδιο εγκατάστασης υποδομών φόρτισης στις πιάτσες ταξί, με προτεραιότητα σε αυτές που το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ το επιτρέπει χωρίς να γίνει σημαντική επαύξηση ισχύος»/

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι τα κίνητρα που έχουν ήδη δοθεί για την αγορά ή τη μίσθωση ηλεκτρικών Ι.Χ. και δίκυκλων, έχουν επιφέρει αποτελέσματα:

  • Το 2021 ταξινομήθηκαν 6.967 ηλεκτρικά αυτοκίνητα, όταν το 2019 είχαν ταξινομηθεί μόλις 480.
  • Το ποσοστό της αγοράς, από το 0,4% του 2019 εκτινάχθηκε σχεδόν στο 7%.