Οι ευρωπαϊκές κινήσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αναταράσσουν τις διεθνείς αγορές - Free Sunday
Οι ευρωπαϊκές κινήσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αναταράσσουν τις διεθνείς αγορές

Οι ευρωπαϊκές κινήσεις για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο αναταράσσουν τις διεθνείς αγορές

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δυόμισι εβδομάδων, στα 110,14 δολάρια το βαρέλι, έκλεισε το προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς για το βαρέλι Brent Βόρειας Θάλασσας προς παράδοση τον Ιούλιο το οποίο αυξήθηκε κατά 4,92% μετά την αναγγελία της Ευρωπαϊκής Ένωσης πως θα προχωρήσει στην επιβολή εμπάργκο στο πετρελαιο που εξάγει η Ρωσία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Το βαρέλι West Texas Intermediate (WTI, αμερικανική ποικιλία αναφοράς) προς παράδοση τον Ιούνιο ανέβηκε 5,27%, έκλεισε στα 107,81 δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διένειμε τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη την πρότασή της στους 27 για το έκτο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας το οποίο συμπεριλάμβανε την πλήρη διακοπή των εισαγωγών ρωσικού αργού (σε έξι μήνες) και διυλισμένων προϊόντων (ως τα τέλη του 2022), η οποία προκάλεσε «ανησυχία» σε αρκετά κράτη-μέλη σύμφωνα με δήλωση Ευρωπαίου διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Ουγγαρία, όπως δήλωσε ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ο Πέτερ Σιγιάρτο. απέρριψε την πρόταση, «με την τρέχουσα μορφή της», αν και της προτάθηκε εξαίρεση, όπως και στη Σλοβακία.

Παράγοντες της αγοράς ανησυχούν εξίσου για μια ακόμη πτυχή του σχεδίου, που προβλέπει την απαγόρευση στα ευρωπαϊκά πλοία να μεταφέρουν αργό ή διυλισμένα προϊόντα από τη Ρωσία διότι το μέτρο εκτείνεται πολύ παραπέρα από τις παραδόσεις φορτίων στην ΕΕ, αφορά μεγάλο μέρος του πετρεμελαίου που εξάγει η Ρωσία προς κάθε προορισμό, συμπεριλαμβανομένης της Ασίας, τη μεταφορά του οποίου γίνεται ευρωπαϊκά δεξαμενόπλοια.