Την επόμενη εβδομάδα το τελικό πακέτο μέτρων για την ενέργεια - Free Sunday
Την επόμενη εβδομάδα το τελικό πακέτο μέτρων για την ενέργεια

Την επόμενη εβδομάδα το τελικό πακέτο μέτρων για την ενέργεια

Tην επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα των ενεργειακών επιδοτήσεων που θα εφαρμοστούν από τον Οκτώβριο, οι τεχνικές παράμετροι για την οριστικοποίηση των οποίων, ολοκληρώνονται

Το ποσοστό της εξοικονόμησης ενέργειας που πρέπει να επιτυγχάνουν οι καταναλωτές σε σχέση με τις καταναλώσεις του 2021, προκειμένου να εξασφαλίζουν πρόσθετη έκπτωση, έχει κλείσει στο 15% και θα επιδοτηθούν όλες οι οικιακές καταναλώσεις (όχι μόνο η πρώτη αλλά και η δεύτερη κατοικία). Υπό διαμόρφωση είναι τα κλιμάκια της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας με τα οποία θα εφαρμοστούν οι νέες επιδοτήσεις, καθώς παύει η επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που ισχύει τώρα.

Αναφορικά με το πλαφόν στην τιμή αποζημίωσης των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής παραμένει ως βάση το ελληνικό σχέδιο το οποίο προβλέπει μηνιαία αναθεώρηση των τιμών που εισπράττουν οι ηλεκτροπαραγωγοί, ανάλογα με τη διακύμανση του πραγματικού κόστους των μονάδων.

Εξετάζεται επίσης αν θα υπάρχει συνδυασμός κρατικής επιδότησης με έκπτωση από τη ΔΕΠΑ ή θα εφαρμοστεί μοντέλο ανάλογο με αυτό που ισχύει στην ηλεκτρική ενέργεια, όπου το σύνολο των επιδοτήσεων παρέχεται από την Πολιτεία μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Κύκλοι των προμηθευτών εξέφραζαν προβληματισμό για το ενδεχόμενο αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών ενώ και πρότειναν να εφαρμοστεί σύστημα ανάλογο με του "Τειρεσία" για τους καταναλωτές με χρέη που μετακινούνται σε νέο πάροχο.