Νέες ισορροπίες στη ΓΣΕΕ - Free Sunday
Νέες ισορροπίες στη ΓΣΕΕ

Νέες ισορροπίες στη ΓΣΕΕ

Με αλλαγές στις λεπτές ισορροπίες του 45μελούς διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΕ ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Ρόδο το 36ο Συνέδριο της συνομοσπονδίας, το οποίο χαρακτηρίστηκε από εντάσεις μεταξύ των εκπροσώπων των διαφόρων παρατάξεων, αρκετό παρασκήνιο πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία, αλλά και με τη βαριά σκιά, τόσο της διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης με τους δανειστές όσο και του προσφυγικού, να είναι πανταχού παρούσα στις εργασίες του.

Πρώτη η ΠΑΣΚΕ, στα δύο η ΔΑΚΕ
Όσον αφορά την ψηφοφορία για την εκλογή της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ, η ΠΑΣΚΕ παρέμεινε πρώτη δύναμη, ακολουθούμενη από τη ΔΑΣ (η οποία πρόσκειται στο ΠΑΜΕ) και τη ΔΑΚΕ. Πιο αναλυτικά, η ΠΑΣΚΕ έχασε μία έδρα (15 έναντι 16, 119 ψήφοι από 146, ποσοστό 32,33% από 34,52%) σε σχέση με το 2013, η ΔΑΣ διατήρησε τον αριθμό των εδρών της (10 αλλά με 83 ψήφους έναντι 94, ποσοστό 22,55% από 22,22%), η ΔΑΚΕ ήρθε τρίτη με απώλειες σε έδρες και ψήφους (8 από 11 και 67 ψήφοι έναντι 103, ποσοστό 18,2% από 24,35%), την τέταρτη θέση κατέλαβε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση με 53 ψήφους και 7 έδρες (από 44 ψήφους και 5 έδρες ως Αυτόνομη Παρέμβαση, ποσοστό 14,4% από 10,4%), ωστόσο εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι το νέο σχήμα ενισχύθηκε και από την πλειοψηφία των στελεχών του ΕΜΕΙΣ που ακολούθησε τον Νίκο Φωτόπουλο στη συνεργασία αυτή. Στην πέμπτη θέση βρέθηκε η «νέα» ΔΑΚΕ με 31 ψήφους και 4 έδρες (ποσοστό 8,42%) και τελευταία παράταξη που εκλέγει μέλος στη διοίκηση της ΓΣΕΕ είναι το ΕΜΕΙΣ με επικεφαλής τη Σταυρούλα Σαλουφάκου, που έλαβε 9 ψήφους και μία έδρα (από 32 ψήφους και 3 έδρες, με το ποσοστό να διαμορφώνεται στο 2,44% από 7,57%). Τέλος, η Αγωνιστική Ταξική Ενότητα έλαβε 6 ψήφους και καμία έδρα. Συνολικά, ψήφισαν 370 αντιπρόσωποι και βρέθηκαν 368 έγκυρα ψηφοδέλτια, έναντι 423 εγκύρων στις προηγούμενες εκλογές.

Κατευθείαν στα βαθιά
Η συγκρότηση νέου προεδρείου της ΓΣΕΕ αναμένεται να χρειαστεί κάποιο διάστημα, δεδομένου ότι το ΠΑΜΕ αρνείται να συμμετάσχει σε αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι οι υπόλοιπες παρατάξεις θα κληθούν να συζητήσουν και να διαπραγματευτούν μεταξύ τους για τις θέσεις στο προεδρείο της συνομοσπονδίας. Εξαιρώντας κάποια πολύ μεγάλη έκπληξη, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ αναμένεται να προέρχεται από την ΠΑΣΚΕ (το πιθανότερο είναι ότι ο Γιάννης Παναγόπουλος θα έχει και νέα θητεία), ο γενικός γραμματέας από τη ΔΑΚΕ και ο αντιπρόεδρος της συνομοσπονδίας από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση. Πάντως, οι διαδικασίες συγκρότησης της νέας διοίκησης της ΓΣΕΕ σε σώμα αναμένεται να μπουν στο περιθώριο για κάποιο –μικρό– διάστημα, καθώς το διοικητικό συμβούλιο καλείται να συνεδριάσει άμεσα και να αποφασίσει σχετικά με την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Η προηγούμενη σύμβαση λήγει στις 31 Μαρτίου 2016 και στόχος είναι η ταχεία υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ, ώστε να διασωθεί το επίδομα γάμου, καθώς και ορισμένες θεσμικές πρόνοιες για τους εργαζόμενους, υπό το βάρος και των πιέσεων των δανειστών προς την κυβέρνηση για νέες απορρυθμίσεις στην αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, η ΓΣΕΕ αναμένεται να θέσει εκ νέου στο υπουργείο Εργασίας και στις εργοδοτικές οργανώσεις τα πάγια αιτήματά της για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα προ μνημονίων επίπεδα, καθώς και για θεσμοθέτηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Πυρά κατά της κυβέρνησης
Λίγες μέρες νωρίτερα, κηρύσσοντας την έναρξη του 36ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος είχε ασκήσει οξεία κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η κυβέρνηση που προεκλογικά έταζε τα πάντα στους πάντες, τώρα, με μια νέα δραματοποιημένη θεατρική παράσταση δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης, διαχειρίζεται επικοινωνιακά τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, των ανθρώπων του μόχθου, των ανθρώπων που παράγουν. […] Ασφαλιστικό, φορολογικό, εργασιακά, εθνικός πλούτος και πόσα άλλα βρίσκονται στην “κλίνη του Προκρούστη”» και προσθέτοντας ότι «πρόκειται για μια κυβέρνηση που εν μια νυκτί μετέτρεψε το “όχι” του δημοψηφίσματος που η ίδια προκάλεσε σε “ναι” και οδήγησε σε ένα τρίτο επαχθές μνημόνιο, του οποίου έχει την ευθύνη και ιδιοκτησία. Μια κυβέρνηση που επαγγέλλεται αριστερή ιδεολογία πράττει αυτά που δεν έχουν καμία σχέση με την Αριστερά». O κ. Παναγόπουλος αναφέρθηκε επίσης σε χώρες που κατόρθωσαν να βγουν από τα μνημόνια (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος), υπογραμμίζοντας ότι «παρά την επιτήρηση που περιορίζει την ελευθερία στην άσκηση πολιτικής, οι χώρες αυτές βρίσκουν τον δικό τους βηματισμό. Δυστυχώς, η Ελλάδα παραμένει δέσμια του “ζουρλομανδύα” –όπως έχει ονομαστεί– του μνημονίου, παρά τα “ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα” των σημερινών κυβερνώντων, που θα τo καταργούσαν με έναν νόμο και ένα άρθρο. Kαι, δυστυχώς, η Ευρώπη ιδεοληπτικά εμμένει στην πολιτική της αέναης λιτότητας που εντείνει τη φτώχεια, τους εθνικισμούς και τους ανταγωνισμούς».

Η ΓΣΕΕ για το προσφυγικό
Όπως προαναφέρθηκε, το προσφυγικό «χρωμάτισε» έντονα τις εργασίες του συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο κ. Παναγόπουλος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για την επιτομή της ανθρωπιστικής κρίσης, που ήρθε μέσα στο σπίτι μας για να μας θυμίσει πως τα προηγούμενα χρόνια ο όρος αυτός στην Ελλάδα με επιπόλαιο τρόπο κακοποιήθηκε στο όνομα κομματικών επιδιώξεων και σκοπιμοτήτων», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει απόλυτη ανάγκη οικονομικής στήριξης από ευρωπαϊκούς πόρους, είναι πολιτικά κρίσιμο ζήτημα η μη σύγχυση του θέματος του χρέους και του διεθνούς δανεισμού της χώρας με τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού». Όσον αφορά τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για το προσφυγικό, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε μεταξύ άλλων ότι προτάσσει «την προστασία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Αυτό σημαίνει διάσωση, όπως και υποδοχή και φιλοξενία με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». Επίσης, έκανε λόγο για απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλα τα στάδια και τις διαδικασίες διεθνούς προστασίας και παροχής ασύλου στην Ελλάδα, αλλά και σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., αλλά και για άμεση εφαρμογή σταθερού και συνεκτικού προγράμματος μετεγκατάστασης (relocation) από την Ελλάδα και την Ιταλία προς τα κράτη-μέλη της Ένωσης.