Φορο-τσουνάμι φέρνει η συμφωνία - Free Sunday
Φορο-τσουνάμι φέρνει η συμφωνία

Φορο-τσουνάμι φέρνει η συμφωνία

Μέσα στο επόμενο διάστημα το οικονομικό επιτελείο θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο το οποίο περιλαμβάνει βροχή αυξήσεων, κυρίως σε έμμεσους φόρους, που θα επιβαρύνουν κι άλλο τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό των νοικοκυριών, παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, τα δημόσια έσοδα δεν πρόκειται να αυξηθούν εντυπωσιακά.

Φόροι, φόροι κι άλλοι φόροι…

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της συμφωνίας κυβέρνησης-δανειστών, το μέγεθος του νέου φορο-πακέτου φτάνει τα 1,8 δισ. ευρώ και, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ από το 23% στο 24%, που θα ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές σε όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, στα καύσιμα, στα εισιτήρια συγκοινωνιών και κόμιστρα ταξί, στα αναλώσιμα των αγροτών. Επίσης, θα υπάρξει αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) σε βενζίνη, πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο και κηροζίνη, η οποία θα υλοποιηθεί σταδιακά. Στη βενζίνη αναμένεται να γίνει άμεσα, με την τελική τιμή λιανικής να αυξάνεται κατά 10 έως 12 λεπτά. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν και τα «τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια», καθώς το νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει την κατάργηση της έκπτωσης 50% του ΕΦΚ στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει για τα Δωδεκάνησα, την αύξηση του ΕΦΚ στην μπίρα και αύξηση του ΕΦΚ σε τσιγάρα και προϊόντα καπνού (οι τιμές των προϊόντων αυτών αναμένεται να καταγράψουν ανοδικές τάσεις και λόγω του αυξημένου ΦΠΑ), ενώ φαίνεται ότι μελετάται και θεσμοθέτηση ΕΦΚ για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τον καφέ. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα νομοθετήσει την επιβολή τέλους διανυκτέρευσης για ξενοδοχεία άνω των δύο αστέρων και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πιστοποίηση πάνω από δύο «κλειδιά», καθώς και την επιβολή μόνιμου φόρου επί των μεικτών κερδών από την εκμετάλλευση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ. Από το φορο-τσουνάμι δεν τη γλιτώνει ούτε το internet, καθώς στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθεί η επιβολή τέλους 5% για τους συνδρομητές ευρυζωνικών υπηρεσιών διαδικτύου και 10% για τη συνδρομητική τηλεόραση. Τέλος, αναμένεται να αυξηθεί η φορολογία στα UCITS (επενδυτικά funds που τελούν υπό τη ρύθμιση της Ε.Ε.), σε εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία και στις εταιρείες διαχείρισης χαρτοφυλακίου.
Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, απέκλεισε το ενδεχόμενο επιβολής τέλους στο internet και στη συνδρομητική τηλεόραση, αν και σε αυτή την περίπτωση το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να βρει ισοδύναμα μέτρα.

Η έκθεση της Επιτροπής

Αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει της Έκθεσης Συμμόρφωσης (Compliance Report) που συνέταξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και δημοσιοποίησε το πρακτορείο Bloomberg, το δημοσιονομικό κενό του 3% του ΑΕΠ (5,4 δισ. ευρώ) καλύπτεται κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από μέτρα άμεσης φορολογίας, κατά 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) από τις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις και το υπόλοιπο 1% καλύπτεται κατά 0,2% του ΑΕΠ (360 εκατ. ευρώ) από την αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, κατά 0,2% του ΑΕΠ (360 εκατ. ευρώ) από τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο (στην έκθεση δεν αναφέρονται οι ακριβείς πηγές αυτής της εξοικονόμησης, όμως εκτιμάται, με βάση και τις πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, ότι θα προέλθουν κυρίως από τα ειδικά μισθολόγια) και κατά 0,6% του ΑΕΠ (1,06 δισ. ευρώ) από αυξήσεις έμμεσων φόρων και τελών. Στα παραπάνω επερχόμενα μέτρα θα πρέπει να προστεθούν και τα ήδη ψηφισμένα, καθώς, με βάση όσα περιλαμβάνει το ασφαλιστικό-φορολογικό νομοσχέδιο, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στη φορολόγηση των επιχειρήσεων και στο αφορολόγητο. Συγκεκριμένα, η έκπτωση φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με το αν ο φορολογούμενος έχει παιδιά ή όχι. Θα αρχίζει από τα 1.900 ευρώ για τους εργένηδες, θα ανεβαίνει στα 1.950 ευρώ για φορολογούμενους με ένα παιδί, στα 2.000 ευρώ για φορολογούμενους με δύο παιδιά και θα διαμορφώνεται στα 2.100 ευρώ για φορολογούμενους με τρία παιδιά. Παράλληλα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες κ.λπ.) θα φορολογούνται στο εξής με συντελεστή 29%, ακριβώς όπως και τα νομικά πρόσωπα που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας. Μέχρι σήμερα οι εταιρείες αυτές φορολογούνταν με συντελεστή 26% για το τμήμα των κερδών μέχρι τα 50.000 ευρώ και με συντελεστή 33% για τα 50.000 ευρώ και πάνω.

Όλα τα μέτρα μαζί…

Το μεγαλύτερο μέρος των νέων φορολογικών αυξήσεων θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου και την 1η Ιουλίου. Όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης των μισθολογικών δαπανών του Δημοσίου κατά 0,2% του ΑΕΠ, φαίνεται ότι επιδιώκεται να επιτευχθεί με το πάγωμα των αυξήσεων κυρίως στα ειδικά μισθολόγια για όλη την περίοδο από το 2016 έως το 2018, αλλά και με την αυστηρή εφαρμογή του κανόνα των προσλήψεων, δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις το 2016, μία πρόσληψη για κάθε τέσσερις αποχωρήσεις το 2017 και μία πρόσληψη για κάθε τρεις αποχωρήσεις το 2018 (εξαιρούνται από τον κανόνα οι προσλήψεις με δικαστικές αποφάσεις). Παράλληλα, την 1η Ιουνίου του 2016 θα ενεργοποιηθούν νέα μέτρα για τη φορολόγηση του αυτοκινήτου: θα καταργηθεί ο φόρος πολυτελείας, ενώ θα αναθεωρηθούν οι συντελεστές υπολογισμού των τελών ταξινόμησης με νέα βάση υπολογισμού την αξία αγοράς. Τέλος, οι υπάρχουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο στοχεύει στη διεύρυνση της βάσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά και στην αύξηση των συντελεστών φορολόγησης ή για τον βασικό ή για τον συμπληρωματικό φόρο, προκειμένου να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων από τη μείωση των αντικειμενικών αξιών.