Απογειωμένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης - Free Sunday
Απογειωμένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Απογειωμένη η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Και μπορεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να έχει στραφεί σε «εναλλακτικές» μεθόδους θέρμανσης των σπιτιών του (από το φυσικό αέριο μέχρι τις ξυλόσομπες και τα τζάκια), ωστόσο οι περισσότεροι παραμένουν εξαρτημένοι από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Πέρυσι η χρονιά ήταν καλή, καθώς η τιμή του λίτρου για το πετρέλαιο θέρμανσης είχε διαμορφωθεί ακόμη και κάτω από τα 0,7 ευρώ, ενώ και οι παγκόσμιες τιμές του μαύρου χρυσού κατρακυλούσαν. Έτσι, έπειτα από μερικές δύσκολες χρονιές, κατά τις οποίες η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) του πετρελαίου θέρμανσης είχε αφήσει πολύ κόσμο να… τουρτουρίζει, το 2015 παρατηρήθηκαν σημαντική αύξηση στις παραγγελίες, αυξημένα έσοδα για το κράτος και ζεστά σπίτια για τους κατοίκους της χώρας στη διάρκεια του χειμώνα.

Αύξηση σε ΕΦΚ-ΦΠΑ

Ωστόσο, φέτος η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική: η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής της οικονομίας της χώρας έφερε αυξήσεις συνολικά στις τιμές των καυσίμων και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης προκάλεσε αύξηση του ΕΦΚ από τα 0,23 ευρώ ανά λίτρο στα 0,28 ευρώ, ενώ και ο ΦΠΑ ανέβηκε στο 24% από 23%. Αποτέλεσμα αυτών των αναπροσαρμογών προς τα πάνω ήταν η τιμή του λίτρου του πετρελαίου θέρμανσης που πληρώνουν οι καταναλωτές να πάρει την ανηφόρα, προκαλώντας νέους πονοκεφάλους σε ιδιώτες και διαχειριστές πολυκατοικιών. Να σημειωθεί, δε, ότι, σύμφωνα με την ομοσπονδία των πρατηριούχων καυσίμων (ΠΟΠΕΚ), στην τελική τιμή του λίτρου πετρελαίου θέρμανσης που πληρώνει ο καταναλωτής το 50% (!) είναι φόροι.
Η ουσία είναι ότι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται μεταξύ 92 και 95 λεπτών ανά λίτρο, γεγονός που αποτρέπει πολλούς καταναλωτές από το να γεμίσουν τις δεξαμενές τους ή, ακόμη, τους οδηγεί σε επιστροφή στις σόμπες και τις θερμάστρες. Από τον Οκτώβριο, οπότε άρχισε να πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με τους πρατηριούχους, οι αγορές ήταν… διστακτικές και περιορισμένες, βοηθούντος και του καλού καιρού, ωστόσο, με τη θερμοκρασία να πέφτει δραματικά σε ολόκληρη τη χώρα, αναμένεται να φανεί αν οι καταναλωτές θα προχωρήσουν σε αγορά πετρελαίου θέρμανσης ή θα του γυρίσουν την πλάτη για άλλη μια φορά.

«Παγωμένο» το επίδομα θέρμανσης

Την ίδια στιγμή, μπορεί στον ιστοχώρο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών να άνοιξε η εφαρμογή για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, ωστόσο ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το υπουργείο δεν είχε εκδώσει τη σχετική απόφαση, με αποτέλεσμα οι δικαιούχοι του επιδόματος να κινδυνεύουν να το λάβουν το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η καθυστέρηση αυτή οφείλεται αφενός στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης και αφετέρου στην προσπάθεια που κάνει το οικονομικό επιτελείο να καταστήσει τη διανομή του δικαιότερη, κυρίως μέσω της μετακίνησης περιοχών της χώρας σε ζώνες πιο ψυχρές.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το επίδομα θέρμανσης έχει από πέρυσι μειωθεί κατά 50% σε σχέση με το ποσό που χορηγούνταν από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και το συνολικό ποσό που διανέμεται στους δικαιούχους έχει διαμορφωθεί στα 105 εκατ. ευρώ, ωστόσο οι δανειστές επιμένουν να μειωθεί κι άλλο για τη χειμερινή περίοδο 2017-2018. Όσον αφορά τα εισοδηματικά κριτήρια, αυτά έχουν παραμείνει τα ίδια και προβλέπουν ότι δικαιούχος της επιδότησης είναι όποιος:
α) Είναι άγαμος, είχε κατά το προηγούμενο έτος ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ και κατείχε ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 100.000 ευρώ.
β) Είναι έγγαμος χωρίς παιδιά με ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ και με ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
γ) Είναι έγγαμος με 1 παιδί και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 22.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
δ) Είναι έγγαμος με 2 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 24.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
ε) Είναι έγγαμος με 3 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 26.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
στ) Είναι έγγαμος με 4 παιδιά και είχε πέρυσι ετήσιο εισόδημα έως 28.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ.
ζ) Είναι έγγαμος με 5 παιδιά και πέρυσι είχε ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας έως 150.000 ευρώ κ.ο.κ. (για κάθε επιπλέον παιδί ισχύει πρόσθετο όριο εισοδήματος 2.000 ευρώ).

Πενιχρά τα αποτελέσματα της μάχης κατά του λαθρεμπορίου καυσίμων

Ένα από τα ζητήματα αιχμής που ο ΣΥΡΙΖΑ έθετε –και δικαίως– ως αντιπολίτευση, αυτό της ουσιαστικής καταπολέμησης του λαθρεμπορίου καυσίμων (ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε διερωτηθεί στη Βουλή, απευθυνόμενος στην τότε κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, τι γίνεται με το λαθρεμπόριο καυσίμων, από το οποίο το Δημόσιο χάνει 2 δισ. ευρώ ετησίως), φαίνεται ότι συνεχίζει να αποτελεί «αγκάθι» και τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ κυβερνά τη χώρα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι έλεγχοι στα καύσιμα, από 27.365 το 2014, μειώθηκαν σε 8.859 το 2015 και σε μόλις 2.567 το εννεάμηνο του 2016.
Και, μέσα σε όλα, η απόφαση των χωρών του ΟΠΕΚ να μειώσουν δραστικά την ημερήσια παραγωγή πετρελαίου, απόφαση την οποία ακολουθούν και χώρες εκτός ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, ήδη έχει προκαλέσει αύξηση στις διεθνείς τιμές του μαύρου χρυσού, προμηνύοντας μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων συνολικά και στην τιμή του πετρελαίου θέρμανσης ειδικά, ενδεχομένως και από φέτος, προσθέτοντας άλλον έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση.