Γιατί πηγαίνει η οικονομία από το κακό στο χειρότερο - Free Sunday
Γιατί πηγαίνει η οικονομία από το κακό στο χειρότερο

Γιατί πηγαίνει η οικονομία από το κακό στο χειρότερο

Τα αποτελέσματα των ερευνών της κοινής γνώμης σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι εντυπωσιακά. Το 80%-90% των συμπολιτών μας απορρίπτει τις βασικές κυβερνητικές επιλογές και ένα αντίστοιχα υψηλό ποσοστό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το επόμενο δωδεκάμηνο θα είναι το ίδιο ή και χειρότερο για την οικονομία και την οικογένειά τους.

Αυτό το αίσθημα της βαθιάς απογοήτευσης έχει αντικειμενική βάση, εφόσον ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του μεθόδευσαν, για τους δικούς τους πολιτικούς λόγους, την κλιμάκωση της οικονομικής κρίσης.

Μόνοι με το μνημόνιο

Αντί για το τέλος του μνημονίου και της λιτότητας εγκλωβιστήκαμε σε πολύ χειρότερο μνημόνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ενώ η λιτότητα έγινε σκληρότερη και μεγαλύτερης διάρκειας.

Το πολιτικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας το 2014 εμπόδισε την οριστική έξοδο από το μνημόνιο. Η παράταση της μνημονιακής περιόδου, με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, δοκιμάζει τις οικονομικές και κοινωνικές αντοχές. 

Με ευθύνη του κ. Τσίπρα η Ελλάδα μετατράπηκε στη μοναδική μνημονιακή χώρα της Ευρωζώνης.

Τα μνημόνια στις άλλες χώρες ήταν τριετή προγράμματα οικονομικής θεραπείας-σοκ και εμείς τα μετατρέψαμε σε οκταετές σίριαλ οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Η έξοδος της Κύπρου από το μνημόνιο τον Μάρτιο του 2016 έβαλε τέλος στην ομαδοποίηση των μνημονιακών χωρών που πρόσφερε κάποια διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα στην Ελλάδα.

Εγκλωβιστήκαμε στην κατώτατη οικονομική κατηγορία της Ευρωζώνης, ενώ η απομάκρυνση του κινδύνου ενός ελληνικού ντόμινο στις άλλοτε μνημονιακές χώρες μας αφαιρεί διαπραγματευτική ισχύ.

Τραπεζικό ναυάγιο

Το πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη στέρησε τις τράπεζες από καταθέσεις 40 δισ. ευρώ, αύξησε τα κόκκινα δάνεια στο 45% του συνόλου, οδήγησε στην απώλεια των 40 δισ. ευρώ που είχε βάλει το Δημόσιο, και φυσικά χρεώθηκαν οι φορολογούμενοι πολίτες, στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Η τραπεζική κρίση που προκάλεσαν ο κ. Τσίπρας και ο κ. Βαρουφάκης οδήγησε στην αναγκαστική τρίτη ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, που είχε ως αποτέλεσμα να περάσει ο έλεγχός τους σε ξένα κεφάλαια.
Χάσαμε επίσης κέρδη 10 δισ. ευρώ από τη διαχείριση των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τις κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης.

Το δεύτερο μνημόνιο προέβλεπε την επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών των ευρωπαϊκών χωρών στο ελληνικό Δημόσιο για να καλυφθούν οι ανάγκες χρηματοδότησης της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Η διακοπή της εφαρμογής του δεύτερου μνημονίου με πρωτοβουλία του κ. Τσίπρα και του κ. Βαρουφάκη απάλλαξε τους Ευρωπαίους εταίρους από αυτή την υποχρέωση. Το τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο προβλέπει ότι τα κέρδη αυτά, που υπολογίζονται σε 10 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2020, θα πάνε στη χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους από τους Ευρωπαίους πιστωτές και όχι στην κάλυψη των αναπτυξιακών αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Αναβολή αποφάσεων

Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει την πολιτική συμφωνία του Δεκεμβρίου του 2012 για αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας που ελέγχεται από τον δημόσιο τομέα. Η αναδιάρθρωση αυτή προϋποθέτει την αποτελεσματική προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών και την επίτευξη σταθερού και αυξανόμενου πρωτογενούς δημοσιονομικού πλεονάσματος. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κινείται με δυναμισμό προς αυτή την κατεύθυνση, γι’ αυτό οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μετέθεσαν τον κύριο όγκο της αναδιάρθρωσης τους χρέους του ελληνικού Δημοσίου –με βάση την απόφαση του Eurogroup του Μαΐου του 2016– για μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής του προγράμματος-μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018.

Το πρόβλημα αξιοπιστίας της κυβέρνησης Τσίπρα σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση και τη διαμάχη γύρω από την ΕΛΣΤΑΤ κάνει πιο δύσκολη και την αναθεώρηση προς τα κάτω του στόχου για δημοσιονομικό πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση.

Επιστροφή στην ύφεση

Η κυβέρνηση Σαμαρά κατάφερε να βγάλει το 2014 την οικονομία από την ύφεση που ξεκίνησε το 2008, επιτυγχάνοντας μικρή ανάπτυξη του ΑΕΠ. Στα τέλη του 2014 η επίσημη πρόγνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έκανε λόγο για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας 3% το 2015 και το 2016. Η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και το αποτυχημένο πείραμα της αριστερής οικονομικής πολιτικής μετέτρεψαν την προγραμματισμένη ανάπτυξη σε νέα ύφεση.

Οι δείκτες υπερχρέωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών πραγματοποίησαν νέο ρεκόρ, καθώς αυξήθηκαν τα κόκκινα δάνεια και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τα λεγόμενα capital controls προκάλεσαν νέα προβλήματα στη βιομηχανία και στην εξαγωγική προσπάθεια, με αποτέλεσμα να παρατηρείται υποχώρηση των εξαγωγών το 2016 και να απομακρύνεται η προοπτική εξόδου της οικονομίας από την κρίση και το μνημόνιο.

Η κυβερνητική πολιτική προκαλεί μεγάλη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης, όπως δείχνει η μείωση του κύκλου εργασιών των σούπερ μάρκετ κατά 7% το πρώτο πεντάμηνο του 2016. Η μείωση της λαϊκής κατανάλωσης οφείλεται στη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, στη μεγάλη αύξηση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά είδη και στο κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι επιλογές της κυβέρνησης Τσίπρα.

Πτώση των επενδύσεων

Η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα προκάλεσε τη συνέχιση της πτώσης των τιμών των ακινήτων. Τα ακίνητα, από βασική επένδυση των Ελλήνων διαχρονικά, μετατράπηκαν σε ασήκωτο φορολογικό φορτίο, με αποτέλεσμα να πέσει ακόμη πιο χαμηλά η οικοδομική δραστηριότητα και να υπάρξουν συνέπειες για τους κλάδους που συνδέονται με αυτήν, όπως η τσιμεντοβιομηχανία και η χαλυβουργία.

Μεγάλωσε κι άλλο το επενδυτικό έλλειμμα της χώρας, με αποτέλεσμα να χρειάζονται πρόσθετες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία για να υπάρξει δυναμική ανάπτυξη και ουσιαστική μείωση της ανεργίας.
Η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να συμβάλει στην αξιοποίηση του επενδυτικού πακέτου Γιούνκερ, στο οποίο ισχύουν ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και δεν στηρίζεται σε παραδοσιακού τύπου ευρωπαϊκές και εθνικές επιδοτήσεις. Επίσης, η κυβέρνηση αξιοποιεί με λάθος τρόπο τα κονδύλια των ευρωπαϊκών ταμείων συνοχής, δίνοντας απίθανα χρήματα στο παραδοσιακό λόμπι των εργολάβων και υποβαθμίζοντας τα κονδύλια για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον εξαγωγικό τομέα της βιομηχανίας, την έρευνα και την τεχνολογία, τις λεγόμενες start-up επιχειρήσεις. 

Νέο ρεκόρ φτώχειας

Η αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής προετοίμασε έναν νέο γύρο μείωσης των συντάξεων που θα κλιμακωθεί το 2018, όταν θα μειωθούν και οι κύριες συντάξεις που έχουν ήδη δοθεί. Η στασιμότητα στα φορολογικά έσοδα και η συνεχής μείωση στα ασφαλιστικά έσοδα μεγαλώνουν την κρίση χρηματοδότησης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος και του κράτους πρόνοιας στο σύνολό του.

Η έλλειψη πόρων, σε συνδυασμό με τον κομματισμό και την έλλειψη επαγγελματισμού, οδηγεί σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, ιδιαίτερα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Με βάση τη σχετική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το 2015 πραγματοποιήθηκε νέο ρεκόρ φτώχειας στην πατρίδα μας εξαιτίας της επιδείνωσης της οικονομικής κατάστασης αλλά και της δραστικής μείωσης, σε σχέση με το 2014, των κονδυλίων του κρατικού προϋπολογισμού για την ανακούφιση των συμπολιτών μας με τις μεγαλύτερες οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες.