Με την αποχώρηση Σάλλα επιταχύνεται το «ξήλωμα» του κατεστημένου - Free Sunday
Με την αποχώρηση Σάλλα επιταχύνεται το «ξήλωμα» του κατεστημένου

Με την αποχώρηση Σάλλα επιταχύνεται το «ξήλωμα» του κατεστημένου

Η αποχώρηση του κ. Σάλλα από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς –η οποία εξελίχθηκε με δικές του πρωτοβουλίες στη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας– επιταχύνει τη διαδικασία κατάργησης αυτού που οι περισσότεροι συμπολίτες μας αντιλαμβάνονται ως οικονομικό κατεστημένο.
Με την αποχώρησή του ο κ. Σάλλας απέτρεψε μια σκληρή αντιπαράθεση στο εσωτερικό της Τράπεζας Πειραιώς, μεταξύ εκπροσώπων ισχυρών funds του εξωτερικού τα οποία έχουν επενδύσει σε αυτήν και μιας ομάδας επενδυτών, κυρίως Ελλήνων, που έμειναν πιστοί σε αυτόν. Το αποτυχημένο πείραμα Τσίπρα-Βαρουφάκη οδήγησε τον ελληνικό τραπεζικό τομέα σε φοβερές περιπέτειες και τελικά στον αφελληνισμό του. 

Η στρατηγική της μετωπικής αντιπαράθεσης με την Ευρωζώνη που εφάρμοσε η πρώτη κυβέρνηση Τσίπρα προκάλεσε την απόσυρση καταθέσεων ύψους 40 δισ. ευρώ, οδήγησε στην απώλεια των 40 δισ. των προηγούμενων ανακεφαλαιοποιήσεων, τα οποία έχουν χρεωθεί στο ελληνικό Δημόσιο και πρέπει να πληρωθούν από τους φορολογούμενους πολίτες, και αύξησε τα κόκκινα δάνεια στο 45% του συνόλου. Αυτή η καταστροφή οδήγησε στην ανάγκη για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία έγινε με ιδιωτικά κεφάλαια του εξωτερικού, τα οποία απέκτησαν με αυτό τον τρόπο τον έλεγχό τους.

Πιο σκληρή η προσαρμογή

Η αποχώρηση Σάλλα από την προεδρία του Δ.Σ. της Τράπεζας Πειραιώς οφείλεται στους νέους κανόνες που δέχτηκε η κυβέρνηση Τσίπρα για τη διαχείριση του τραπεζικού συστήματος, στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Αποκλείονται από τη διαχείριση των τραπεζών πολλά έμπειρα τραπεζικά στελέχη, όπως και οι Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στα διοικητικά τους συμβούλια. Ο αφελληνισμός σε επίπεδο στελεχών είναι συνέπεια του αφελληνισμού σε επίπεδο μετόχων που προκάλεσε η στρατηγική Τσίπρα-Βαρουφάκη και ανοίγει τον δρόμο για μια πιο αυστηρή έως σκληρή διαχείριση των κόκκινων δανείων. Πολλές οριακές ελληνικές επιχειρήσεις θα στερηθούν την αναγκαία ρευστότητα και θα οδηγηθούν σε «λουκέτο», ενώ πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας θα χάσουν σημαντικό μέρος της ακίνητης περιουσίας τους, σε περιπτώσεις και την πρώτη κατοικία τους.

Της αποχώρησης Σάλλα προηγήθηκαν η ουσιαστική κατάρρευση της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος, μιας ελληνικής εταιρείας με μεγάλη οικονομική παράδοση, η αυτοκτονία του δημιουργού της Jetoil και του ομίλου επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί γύρω από αυτήν, Κυριάκου Μαμιδάκη, και ο ουσιαστικός αποκλεισμός από την τηλεοπτική αγορά των βασικών μετόχων του Mega, που έχουν μεγάλη πορεία στον χώρο των ΜΜΕ, και των επιχειρήσεων του κατασκευαστικού και του πετρελαϊκού κλάδου.

Αυτό, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είναι το ξεκίνημα, η συνέχεια προβλέπεται ακόμη πιο εντυπωσιακή. Το ελληνικό επιχειρηματικό κατεστημένο «ξηλώνεται» όχι με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Τσίπρα και με βάση τις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά με πρωτοβουλία των ξένων πιστωτών που επέβαλαν στην κυβέρνηση τους όρους διαχείρισης του τρίτου προγράμματος-μνημονίου. Το ερώτημα είναι τι σημαίνει για την πραγματική οικονομία και τον μέσο πολίτη η μερική ή συνολική αποδόμηση του επιχειρηματικού κατεστημένου που πρωταγωνίστησε στις εξελίξεις στη διάρκεια των τελευταίων 30 ετών. Θεωρητικά ενισχύεται η δυνατότητα δημιουργίας ενός πιο αποτελεσματικού και ανταγωνιστικού συστήματος, το οποίο θα δίνει ευκαιρίες σε περισσότερους και θα βάλει τη χώρα σε πορεία δυναμικής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η επιτυχία του εγχειρήματος θα κριθεί σε βάθος χρόνου.

Προς το παρόν, η αποδόμηση του επιχειρηματικού κατεστημένου θα έχει σημαντικό κόστος για την οικονομία και την κοινωνία. Οι κανόνες διαχείρισης της κρίσης θα γίνουν πιο αυστηροί, οδηγώντας σε περισσότερα «λουκέτα», αύξηση της ανεργίας και μεγαλύτερες δυσκολίες για πολλούς συμπολίτες μας. Είναι κανόνας της οικονομίας ότι το «ξήλωμα» του επιχειρηματικού κατεστημένου ανεβάζει για ένα μεταβατικό χρονικό διάστημα το κόστος της αναγκαστικής προσαρμογής για τους περισσότερους πολίτες.