Μποστάνια και ελιές «κόβουν» συντάξεις - Free Sunday
Μποστάνια και ελιές «κόβουν» συντάξεις

Μποστάνια και ελιές «κόβουν» συντάξεις

Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο σημαντικών περικοπών στη σύνταξή τους ή αύξησης στις ασφαλιστικές τους εισφορές, βρίσκονται περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι, οι οποίοι με έχουν κάποια ενασχόληση με αγροτικές δραστηριότητες ή δηλώνουν αγροτικό εισόδημα.
Βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, όσοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης μετά τις 13/5/2016 αλλά συνεχίζουν να εργάζονται, θα υποστούν μείωση σύνταξης κατά 60%, ρύθμιση που δεν αποκλείει όσους συνταξιούχους τυχαίνει να έχουν οποιουδήποτε είδους δραστηριοποίηση στον πρωγογενή τομέα.
Το υπουργείο Εργασίας δεν έχει ξεδιαλύνει την κατάσταση, με την δημοσιοποίηση διευκρινιστικών εγκυκλίων, εκτός από την περίπτωση αγροτών που είναι ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΓΑ, και συνταξιοδοτούνται από 1ης Ιανουαρίου 2017 έως και 31 Δεκεμβρίου του 2024, που θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το σύνολο της σύνταξής τους, ακόμη και αν ασκούν αγροτική επαγγελματική δραστηριότητα, .
Το ασαφές πλαίσιο επηρεάζει άμεσα και ασφαλισμένους, που περιστασιακά ασκούν αγροτικές δραστηριότητες, χωρίς σημαντικά βιοποριστικά οφέλη, αλλά πρέπει να καταβάλουν και εισφορές για τα εν λόγω εισοδήματα που δηλώνουν στην εφορία.