Ο Τσίπρας βλέπει παντού χαμογελαστά πρόσωπα γι' αυτό... μουρμού κι αχνιά - Free Sunday
Ο Τσίπρας βλέπει παντού χαμογελαστά πρόσωπα γι' αυτό... μουρμού κι αχνιά

Ο Τσίπρας βλέπει παντού χαμογελαστά πρόσωπα γι' αυτό... μουρμού κι αχνιά

Άλλη μία εβδομάδα πέρασε με τον Γιάνη να κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση για το βιβλίο που εξέδωσε προ τριμήνου στα αγγλικά και ενώ αναμένεται και η ελληνική του έκδοση.

Και επειδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι ακριβώς έχει ηχογραφήσει το κατά Τσίπρα asset της πρώτης του κυβέρνησης, ούτε απαντάμε επί της ουσίας, ούτε διαψεύδουμε, απλώς απαξιώνουμε. Κάτι που δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο με την περίπτωση Βαρουφάκη, ενός πολύ έξυπνου αλλά παθολογικά νάρκισσου ανθρώπου, που θεωρεί εαυτόν σε ένα ανώτερο των υπολοίπων επίπεδο.

Μόνο που υπάρχει ένα θεματάκι.

Και αυτόν τον θεσμικό ρόλο όχι μόνο του τον είχαμε δώσει αλλά τον είχαμε και κορόνα στο κεφάλι μας.

Χμ. Δεν εξελίχθηκε καλά στον χρόνο αυτό το tweet, υπουργέ. Εδώ που είσαι ήμουνα κι εδώ που είμαι θα ’ρθεις, θα μπορούσε να πει κανείς. Ή απλώς… μουρμου κι αχνια.

Στην αφήγηση Βαρουφάκη, πάντως, υπάρχει ένα λογικό κενό. Από τη μια ισχυρίζεται ότι η ρήξη με την Ευρωζώνη και το Grexit ήταν μια απειλή προκειμένου να τρομάξουν και να συνθηκολογήσουν οι εταίροι και πιστωτές και γι’ αυτό έπρεπε να υπάρχει και το plan X, το οποίο περιέγραφε μια τρομερά δραματική, μη διαχειρίσιμη κατάσταση για τους πολίτες και τη χώρα σε περίπτωση που ολοκληρωνόταν η ρήξη. «Διάβασέ το και κλάψε», όπως γράφει στο βιβλίο του ότι είπε στον πρωθυπουργό. Από την άλλη τονίζει ότι περίμενε την αξιοποίηση του «όχι» στο δημοψήφισμα και όχι να βάλουν… μαύρες πλερέζες Τσίπρας-Δραγασάκης και να συνθηκολογήσει άμεσα η κυβέρνηση, κάνοντας το «όχι» «ναι». Συνεπώς τι ακριβώς υποστηρίζει ο Βαρουφάκης ότι έπρεπε να γίνει από τη στιγμή που στην πραγματικότητα δεν υπήρχε επιλογή πλήρους ρήξης και η απειλή δεν έπιασε, αφού ούτε οι αγορές τρόμαξαν ούτε οι εταίροι και πιστωτές, με τον Σόιμπλε να φτάνει στο σημείο να προτείνει ο ίδιος το Grexit; Βάσει της ίδιας της αφήγησης Βαρουφάκη η μόνη επιλογή εκεί που οδηγήθηκαν τα πράγματα, με ευθύνη Τσίπρα-Βαρουφάκη, ήταν αυτή που έκανε τελικά ο πρωθυπουργός και με την οποία ο Βαρουφάκης… διαφώνησε.

Σε κάθε περίπτωση, η διένεξη του asset με την κυβέρνηση είναι απλώς το ορεκτικό.

Από τον Βαρουφάκη πήγαμε στο ομόλογο…

…κι απ’ το ομόλογο για μπάνια, οπότε είχε φτάσει η κατάλληλη στιγμή.

Το σίγουρο είναι ένα:

Είδες πού μπορεί να σε οδηγήσει ο αριστερός προοδευτικός φεντεραλισμός; Ολοταχώς στα χνάρια του Βενιζέλου. Του Ελευθέριου, βεβαίως βεβαίως.

Με τέτοιου επιπέδου διακυβέρνηση, αναμενόμενα ο πρωθυπουργός μας βλέπει παντού γύρω του χαμογελαστά πρόσωπα, όπως μας ενημέρωσε μέσω της συνέντευξής του στον Alpha.

Το άλλο που μάθαμε μέσω της τηλεοπτικής του παρουσίας ήταν πως

Ήταν μια συνέντευξη γεμάτη ειδήσεις.

Κάποιος λίγο κακός θα μπορούσε να πει το εξής:

Κάποιος πραγματικά κακεντρεχής θα μπορούσε να υπερθεματίσει:

Από κει και πέρα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Σχολείων αντέδρασε, μεταξύ άλλων, και σε μία παράγραφο ενός άρθρου του νομοσχεδίου για την παιδεία, η οποία προβλέπει ότι «στα ιδιωτικά σχολεία δύνανται να εγγράφονται και να φοιτούν μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, με τους ίδιους όρους, προϋποθέσεις και προσαρμογές που ισχύουν για τα δημόσια σχολεία […] απαγορεύεται η άρνηση εγγραφής μαθητών εξ αιτίας της αναπηρίας ή των ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους».

Η μία αιτιολογία που προβάλλει ο ΣΙΣ για την αντίδρασή του είναι… τι ελέγχους έχει κάνει ο ΕΟΠΠΕΠ στα δημόσια σχολεία σχετικά με τις υποδομές τους για ΑμεΑ, σε αντιδιαστολή με τα ιδιωτικά σχολεία, που διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές, όπως είναι υποχρεωμένα βάσει νόμου. Ό,τι να ’ναι δηλαδή –καθώς το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν οι υποδομές αλλά αν ιδιωτικά σχολεία αρνούνται την εγγραφή μαθητών με αναπηρία ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες–, εφόσον αν γράφαμε τους πραγματικούς λόγους της αντίδρασής μας δεν θα μας έπαιρναν με τις ντομάτες αλλά με τις πέτρες.

Περισσότερο νόημα έχει το δεύτερο σημείο στο οποίο στέκεται ο ΣΙΣ: «Έχει, επίσης, αντιληφθεί ο κύριος υπουργός ότι το ισχύον εκπαιδευτικό πρόγραμμα, αναλυτικό και ωρολόγιο, και η συγκρότηση των τμημάτων τάξεων, έτσι όπως είναι αυστηρά υπερ-ρυθμισμένα και άκαμπτα, δεν βοηθούν παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις την ομαλή ένταξη των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες;».

Σε άλλα νέα, ο Ρουβίκωνας, επέλεξε αυτή τη φορά το προαύλιο της Βουλής ως τόπο της εβδομαδιαίας απρόσκοπτης εισβολής του, που συνήθως –όχι αυτή τη φορά όμως– συνοδεύεται και από βανδαλισμούς.

Εντάξει τώρα, παιδιά είναι, πώς κάνετε έτσι, άλλωστε τα μνημόνια φταίνε.