Από τις γυναίκες με τα λουλούδια στη Θράκη στην ινκόγκνιτο επίσκεψη στη Μάνδρα - Free Sunday
Από τις γυναίκες με τα λουλούδια στη Θράκη στην ινκόγκνιτο επίσκεψη στη Μάνδρα

Από τις γυναίκες με τα λουλούδια στη Θράκη στην ινκόγκνιτο επίσκεψη στη Μάνδρα

Πώς τα φέρνει η ζωή καμιά φορά. Στις 14 Νοεμβρίου πας στη Θράκη λίγες ώρες αφότου έχεις ανακοινώσει το κοινωνικό μέρισμα. Το πλήθος γεμάτο ενθουσιασμό, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που μετέδωσε το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, σε ραίνουν με λουλούδια, παππούδες καταφέρνουν να ξαναπερπατήσουν για να σε χαιρετήσουν, χαμός.

Δύο μέρες, μία «καταστροφική καταιγίδα» και 16 νεκρούς αργότερα αναγκάζεσαι να πας στη Μάνδρα Αττικής, αφού πρώτα έχουν πάει όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Επειδή δεν προλάβαινε, προφανώς, όχι για κανέναν άλλο λόγο, δέκα λεπτά είχε στη διάθεσή του, έπρεπε να πάρει το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από την Ελευσίνα για να πάει στη Σουηδία. Και όλοι γνωρίζουμε πόσο αυστηρά είναι τα χρονοδιαγράμματα με τα πρωθυπουργικά αεροσκάφη.

Αποκλείεται να ήταν άλλος ο λόγος, άλλωστε δεν έφταιγε σε κάτι, ούτε οι κυβερνήσεις και η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση που, παρ’ ότι γνώριζαν το πρόβλημα και τον κίνδυνο, δεν έκαναν ό,τι έπρεπε για να τον αποσοβήσουν έφταιγαν, ούτε φυσικά οι εργολάβοι που εξέδωσαν τις άδειες και η πολεοδομία που τις ενέκρινε και οι πολίτες που μπάζωσαν τα ρέματα για να χτίσουν. Ο υπαίτιος της τραγωδίας ήταν προφανής για το έμπειρο μάτι.

Και εμείς, ως γνωστόν, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συμβάλουμε στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Το άλλο που κάνουμε καλά είναι να προβλέπουμε τα προβλήματα. Από τις 16 Δεκεμβρίου του 2016 είχε πει ο υπουργός τι πρέπει να γίνει.

Η τραγωδία είναι ότι μείναμε στη διάγνωση του προβλήματος και δεν περάσαμε στη λύση του και εκτός από τους κόπους μιας ζωής χάθηκαν και 16 ζωές.

Από τη στιγμή που το κράτος και η περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση δεν ενήργησαν προληπτικά, εκείνο που έμενε ήταν να αναζητήσουν τις ευθύνες μετά την τραγωδία, με την περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου να καταθέτει σχετική μηνυτήρια αναφορά.

Για να τα λέμε όλα, πάντως, ήδη από τις 7 Δεκεμβρίου του 2014 η περιφερειάρχης είχε παραδεχτεί πως σε ανάλογες τραγωδίες η περιφερειακή αρχή φέρει ευθύνη.

Πόσο μάλλον όταν έχει προηγηθεί αυτό:

Το συμπέρασμα είναι πως…

Κατά τα άλλα, μια ομάδα νεαρών διεθνοποιημένων αντιεξουσιαστών έκανε κατάληψη στο Πολυτεχνείο με στόχο να εμποδίσει τις υπόλοιπες εκδηλώσεις για την επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου και, φυσικά, να πλακωθεί με τους αστυνομικούς. Λίγη ώρα μετά την έναρξη της κατάληψης οι νεαροί διαπίστωσαν ότι δεν είχαν πάρει τα βασικά και ζήτησαν από τον κόσμο να συμπαρασταθεί και να τους φέρει τσιγάρα, φαγητό και πολεμοφόδια.

Τελικά την Πέμπτη η πύλη άνοιξε και η κατάληψη διαλύθηκε μετά από παρέμβαση άλλων ομάδων συντρόφων και συντροφισσών.

Η όλη εξέλιξη δημιούργησε ένα περίπλοκο ερώτημα: