#Τα πάνω, κάτω - Free Sunday
#Τα πάνω, κάτω

#Τα πάνω, κάτω

Η πρώτη φορά Αριστερά κυβέρνηση επέλεξε για τον εαυτό της στο προσφυγικό έναν ρόλο «ανθρωπιστή» ταξιτζή: εμείς είμαστε οι καλοί άνθρωποι που νοιαζόμαστε για τους πρόσφυγες, ανοίξαμε και τους περιμένουμε, χωρίς όμως να αναλαμβάνουμε και καμία ευθύνη, απλώς τους μετακινούμε από το νησί στο οποίο «πάτησαν» Ευρώπη στα σύνορα με την ΠΓΔΜ ώστε να γίνουν στη συνέχεια το πρόβλημα κάποιου άλλου.


Πάνω που η δεύτερη φορά Αριστερά κυβέρνηση αποφάσισε -έστω και μετά την ύστατη ώρα και μην έχοντας, πλέον, άλλη επιλογή- να αρχίσει να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχει συμφωνήσει, κάποιες άλλες κυβερνήσεις θεώρησαν ότι η κατάσταση έχει ήδη φτάσει στο απροχώρητο.


Θα πρέπει βέβαια να γίνει ένας διαχωρισμός, καθώς η Αυστρία έχει ήδη δεχθεί 90.000 πρόσφυγες, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες της παρέας που, κατά Μουζάλα, ούτε κουβέρτα δεν τους έχουν δώσει. Το θέμα όμως είναι πως στην Αυστρία το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων έχει αποκτήσει δημοσκοπικό προβάδισμα 8 μονάδων, όπως και γενικά στην Ευρώπη πνέει ευρωσκεπτικιστικός έως ακροδεξιός άνεμος σε αυτή τη συγκυρία.


Θα μπορούσε λοιπόν να πει κανείς πως


ΟΚ, μια χούφτα που χωράει περισσότερους από 1 εκατ. πρόσφυγες και οικονομικούς μετανάστες για το 2015, αλλά έστω και με ισχυρή δόση υπερβολής κάπως έτσι έχει η κατάσταση.

Σε μια κυνική θεώρηση των πραγμάτων η παρέα της Διάσκεψης της Βιέννης με την ουσιαστική φραγή του βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες έκανε το ίδιο πράγμα που έκανε η ελληνική κυβέρνηση τόσο καιρό: (νομίζει πως) έλυσε μονομερώς το πρόβλημά της, μετακυλίοντάς το σε κάποιον άλλο και μάλιστα με τη λογική ότι οι Έλληνες είναι οι βασικοί υπαίτιοι για το πρόβλημα και πρέπει να τιμωρηθούν. Η μόνη διαφορά είναι ότι ο ένας είχε μια κάλυψη προθέσεων ανθρωπισμού ενώ ο άλλος όχι.


Τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και οι πάνω από την Αυστρία χώρες αντιμετώπισαν με κατανόηση την ελληνική αντίδραση. Σε δεύτερη, ακόμη πιο κυνική, ανάγνωση, όμως, ίσως τελικά ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα να αντιμετωπίζεται από όλους τους υπόλοιπους ως μια κάποια λύσις: η πραγματική ανθρωπιστική κρίση που θα προκύψει θα ανακόψει αποτελεσματικά τις προσφυγικές ροές εφόσον οι ίδιοι οι πρόσφυγες δεν θα θέλουν πλέον να έρθουν.


Αναμενόμενη εξέλιξη λοιπόν το ευρωπαϊκό τελεσίγραφο των δέκα ημερών για δραστικό περιορισμό των προσφυγικών ροών. Όπως και η ελληνική αντίδραση διπλωματικής και όχι μόνο απελπισίας.


Στη συνέχεια η Ελλάδα σκλήρυνε κι άλλο τη στάση της


Kαι κάπως έτσι ήρθανε τα πάνω, κάτω


Μα εντελώς τελείως


Απ’ ό,τι φαίνεται το vertigo του κόσμου όταν γίνεσαι πρωθυπουργός είναι γενικό

Ο γνωστός αγροτοπατέρας Βαγγέλης Μπούτας κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου μαζί με το υπόλοιπο μπλόκο της Νίκαιας προσπάθησε να βοηθήσει την κατάσταση


Αλλά πήρε την κατάλληλη απάντηση

Πφφφ, σιγά. Τι είναι ένας χρόνος μπροστά στην αιωνιότητα (των μπλόκων);


Ο ένας μήνας είναι ένας καλός χρόνος αντίδρασης. Ιδίως όταν το παράδειγμα σε κάθε υπηρεσία ή θεσμό δίνει ο επικεφαλής του. Και πρόεδρος του Αρείου Πάγου είναι η Βασιλική Θάνου, η οποία επτά μήνες μετά από εναντίον της άρθρο του συνταγματολόγου Σταύρου Τσακυράκη, θυμήθηκε να τον μηνύσει.

87970709009

Υπάρχει προφανής λόγος που παγκοσμίως οι δικαστικοί αποφεύγουν τις μηνύσεις όσο σκληρή, άδικη, αναιδής ή υποτιμητική κι αν είναι η κριτική που δέχονται: επειδή έχουν τη δυνατότητα και τα μέσα να τιμωρήσουν όποιον τους επικρίνει, εκφοβίζοντας παράλληλα και τον επόμενο που θα σκεφτεί να το κάνει.


Στην Ελλάδα, βέβαια, μόλις πριν τρία χρόνια δημοσιογράφος είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα και στη συνέχεια στο αυτόφωρο έπειτα από μήνυση που κατέθεσε εναντίον της μία ειδική ανακρίτρια εξαιτίας επικριτικού άρθρου της δημοσιογράφου για τον τρόπο που χειρίστηκε μια δικογραφία τραπεζικού σκανδάλου.

Συνεπώς,


Το σίγουρο είναι πως


Υπάρχει βέβαια και μια μεγάλη απορία


Πόσω μάλλον από τη στιγμή που βάσει πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου απέκτησε το δικαίωμα άσκησης πειθαρχικής δίωξης εναντίον οποιουδήποτε δικαστή.

Σε τελική ανάλυση, πάντως, πάλι καλά που η πρόεδρος του Αρείου Πάγου άφησε να περάσουν επτά μήνες προτού κάνει την κίνησή της και δεν έδρασε εν θερμώ.


Το σίγουρο είναι πως στην κατασκευή εχθρών συνεχίζουμε να διαπρέπουμε


Άλλη μια συνωμοσία αποκαλύφθηκε λοιπόν


Νέοι δρόμοι ανοίγονται στον ορίζοντα


Η μελέτη είναι ήδη έτοιμη, γατάκια


Πλέον μόνο ένα απομένει να γίνει