Από τις 17 ώρες στα... τρία τέταρτα (ιερής) διαπραγμάτευσης - Free Sunday
Από τις 17 ώρες στα... τρία τέταρτα (ιερής) διαπραγμάτευσης

Από τις 17 ώρες στα... τρία τέταρτα (ιερής) διαπραγμάτευσης

Την εβδομάδα που μας πέρασε η σύγκρουση της αριστερής, ο θεός να την κάνει, κυβέρνησης και της Εκκλησίας έφτασε στο αποκορύφωμά της, με αφορμή τον τρόπο που θα διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, αν δηλαδή θα έχει χαρακτήρα κατήχησης στην ορθόδοξη πίστη ή θρησκειολογίας.


Όλοι βέβαια γνωρίζουν ότι πίσω από την αφορμή της συγκεκριμένης κόντρας κρύβεται η πρόθεση της κυβέρνησης για διαχωρισμό κράτους και Εκκλησίας, την οποία ευαγγελιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι να γίνει εξουσία. 


Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές κατέβηκαν με πλήρη σύνθεση και πήραν θέση στο πεδίο της μάχης. Το αποτέλεσμα ήταν μάλλον αναμενόμενο.


Η γρήγορη έκβαση της μάχης προκάλεσε εύλογα ερωτήματα


Και πάλι καλά να λέμε που ολοκληρώθηκε γρήγορα η άνευ όρων συνθηκολόγηση


Ίσως τη διαφορά να έκανε η καλή διάθεση που υπήρχε και η οποία έλειπε στις 17 ώρες διαπραγμάτευση. Ίσως πάλι τη διαφορά να έκανε η σύνθεση που επελέγη για τη… μάχη. 


Πλέον όλοι αναμένουν με αγωνία την επόμενη μάχη αυτού του ανηλεούς, διαχρονικού πολέμου μεταξύ κράτους και εκκλησίας


Το βέβαιο είναι πως κανείς δεν εκπλήσσεται πλέον από τη στάση της κυβέρνησης και σε αυτό το θέμα


Και μια που έπιασε τις συναντήσεις με τις υπόλοιπες εξουσίες του τόπου ο πρωθυπουργός, μετά την εκκλησιαστική είπε να συναντηθεί και με τη δικαστική. Αντικείμενο τις συζήτησης, τι άλλο, το θεσμικά προβλεπόμενο, δηλαδή τα μισθολογικά των δικαστικών. 


Και τα καλύτερα δεν είχαν έρθει καν ακόμα, καθώς ακολούθησαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣτΕ, ο οποίος λίγες μέρες πριν είχε αναβάλει τη διάσκεψη για της τηλεοπτικές άδειες, με την επίκληση του… κλίματος που είχε δημιουργηθεί. Ήταν μια ένδειξη ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι πλέον τυφλή ως όφειλε ώστε να αποφασίζει αποκλειστικά βάσει του γράμματος και του πνεύματος του νόμου και επηρεαζόταν από το κλίμα. Μετά τις δηλώσεις του κ. Σακελλαρίου η Δικαιοσύνη… ξαναβρήκε το φως της για τα καλά.


Το απολύτως αναμενόμενο λοιπόν πλέον είναι η ακύρωση του νόμου και συνεπώς της διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣτΕ. Αυτό προκύπτει από το… πιάσιμο του σφυγμού της κοινωνίας: Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Αυγής της περασμένης Κυριακής μόλις το 7% των πολιτών θεωρεί σωστό τον αριθμό των τεσσάρων τηλεοπτικών αδειών ενώ το 66% θεωρεί ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερα από πέντε κανάλια. 


Με τους δικαστές να έχουν ανοίξει τις κεραίες τους για να πιάσουν τον σφυγμό της κοινωνίας, τα μηνύματα άρχισαν να έρχονται


Ας μην λέμε κι ό,τι θέλουμε, πάντως, δεν εγκρίθηκαν όλες οι περικοπές μισθών και συντάξεων, εκείνες που αφορούν τους δικαστικούς (συν διάφορων επαγγελματικών ομάδων που επωφελήθηκαν κατά περίσταση ως άλλοθι) ακυρώνονται μέσω δικαστικών αποφάσεων. 


Προφανώς τον έπιασε γι’ αυτό έγινε και η σχετική συζήτηση με τον πρωθυπουργό


Είναι πλέον σαφές, φάνηκε και από τις αυθόρμητες, ενθουσιώδεις αντιδράσεις του κόσμου στο Κολωνάκι μόλις πέρασε μπροστά τους ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελλαρίου


Αφού ολοκληρώθηκε και η συνάντηση με την δικαστική εξουσία, το βράδυ ο πρωθυπουργός ήπιε και ένα ποτό στο Μαξίμου με τη νομοθετική εξουσία, αφουγκραζόμενοι όλοι μαζί τον σφυγμό του κόσμου που είναι σε διάθεση πάρτι. 


Κι ενώ οι υπόλοιποι περνούσαν μια χαρά, ένας είχε αποτραβηχτεί σε μία γωνία και τα έπινε μόνος του. Προσπαθούσε να πνίξει τον πόνο του. Τον είχαν κοροϊδέψει. Απαντούσε επί 40 λεπτά σε ερωτήσεις δημοσιογράφου στο τηλέφωνο και δεν είχε καταλάβει ότι έδινε συνέντευξη. 


Όπως λογικότατη είναι και η παρουσία του Γιώργου Κιμούλη στην επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση


Και μέσα σε όλα αυτά, μάλλον επειδή δεν το σηκώνουν τα ταμεία του κράτους πλέον, έχουν σταματήσει και οι ψεκασμοί, που ήταν μια κάποια λύσις. 

Για όποιον δεν είχε καταλάβει την επίδραση του γεγονότος στη ζωή του, ανέλαβε να το εξηγήσει η ειδική επί του θέματος, η πολυδιαβασμένη και πολυψεκασμένη συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου.