#Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει - Free Sunday
 #Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει

#Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει

Μου ξανάρχονται ένα ένα λόγια δοξασμένα. Και κυριαρχικά δικαιώματα της κυβέρνησης να μοιράσει όπως θέλει την υπεραπόδοση των εσόδων είχε το μενού και τον Σόιμπλε να επανέρχεται ως η ενσάρκωση του απόλυτου κακού και προσπάθεια πολιτικής λύσης και τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέφει στον ρόλο της Νέμεσις του νεοφιλελευθερισμού και των ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, του ανηλεούς τιμωρού της λιτότητας. 

Προς ενημέρωσή σας τα Πεκινουά αποκαλούνται και Lion Dogs, χρειάζονται ήσυχο περιβάλλον χωρίς εντάσεις και φωνές και βάσει χαρακτήρα είναι ατρόμητα, γενναία, ανεξάρτητα, αξιόπιστα και άγρυπνα.
Κατά την προσφιλή του (προεκλογική) τακτική, ο πρωθυπουργός επιχείρησε όχι απλώς να αποκομίσει επικοινωνιακά και δημοσκοπικά οφέλη από την κίνησή του για παροχή χριστουγεννιάτικου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και να δημιουργήσει πρόβλημα στην αντιπολίτευση, ζητώντας ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή. Η στόχευση, απλή και με απτό αποτέλεσμα: ποιος θα τολμήσει να πει όχι on camera σε μια έκτακτη ενίσχυση 1,6 εκατομμυρίων συνταξιούχων; 


Έχοντας παραλάβει το μπαλάκι που τους πέταξε ο πρωθυπουργός, ο καθένας έκανε ό,τι καλύτερο μπόρεσε να σκεφτεί, αναλόγως και της στρατηγικής του. Άλλοι, όπως το ΚΚΕ, η Χρυσή Αυγή και το ΠΑΣΟΚ, επέλεξαν να υπερψηφίσουν, παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις στην περίπτωση του τελευταίου. 


Άλλοι, όπως το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων, επέλεξαν να απόσχουν


Το όχι σίγουρα θα ήταν μια τολμηρή επιλογή, η αποχή μάλλον σε «ναι μεν αλλά» φέρνει περισσότερο. 

Υπήρξαν και εκείνοι που επέλεξαν μια άλλη μεσοβέζικη λύση, του «παρών», δηλαδή η ΝΔ. Τουτέστιν διαφωνούμε με τη μεθόδευση του επιδόματος αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να διαφωνήσουμε με την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων χριστουγεννιάτικα. Άλλωστε όταν είχε ανακοινωθεί το επίδομα στους συνταξιούχους είχαμε υπερθεματίσει χαρακτηρίζοντάς το «ψίχουλα». 

Το πρόβλημα με τις μεσοβέζικες λύσεις έγκειται στο ότι είναι ευάλωτες σε εύκολη, λαϊκίστικη κριτική.


Μια σίγουρη για τον εαυτό και τις θέσεις της αντιπολίτευση, εφόσον διαφωνούσε με το επίδομα θα καταψήφιζε, εξηγώντας ξεκάθαρα στους πολίτες την επιλογή της: 

Καταψηφίζει γιατί πιστεύει ότι είναι ψίχουλα και έπρεπε να δοθούν περισσότερα, γιατί πιστεύει ότι η συγκεκριμένη παροχή είναι ενάντια σε όσα έχει υπογράψει η κυβέρνηση στο 3ο μνημόνιο άρα και επικίνδυνη, γιατί πιστεύει ότι τα συγκεκριμένα λεφτά δεν είναι σίγουρο ότι υπάρχουν εφόσον δεν έχει επικυρωθεί ακόμα το ακριβές ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος (υπάρχουν άλλωστε και τα 6,5 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου προς ιδιώτες), γιατί πιστεύει ότι τα λεφτά δεν πρέπει να μοιραστούν συλλήβδην σε όλους τους συνταξιούχους κάτω των 800 ευρώ αλλά βάσει κριτηρίων, γιατί πιστεύει ότι εφόσον υπάρχουν τα λεφτά θα ήταν αποδοτικότερο για την οικονομία και την κοινωνία να μοιραστούν αλλιώς. Π.χ. να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ, να ενισχυθούν οι μακροχρόνια άνεργοι ή ό,τι άλλο. 

Στην πραγματικότητα αυτό που συνέβη και στο οποίο επένδυσε το επιτελείο του Μαξίμου είναι το εξής


Κάπως έτσι καταλήξαμε σε έναν αφορισμό όπου μονά ζυγά νικάει ο εμπνευστής του


Την ίδια ώρα η Ευρώπη είχε χωριστεί στα δύο, με τη μισή να στηρίζει τις παροχές Τσίπρα και την άλλη μισή να εναντιώνεται. Ένα μικρό πρόβλημα εντοπίστηκε στη σύνθεση του κάθε μισού. 


Τη στήριξή του στις επιλογές Τσίπρα εξέφρασε και ο πολιτικά τελειωμένος Γάλλος πρόεδρος Ολάντ, όπως και διάφοροι άλλοι που δεν διαθέτουν καμία επιρροή στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. 

Και αφού ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τους Ευρωπαίους εταίρους πως η «εφάπαξ απόφαση» έκτακτης ενίσχυσης των συνταξιούχων δεν θέτει σε κίνδυνο τους στόχους του ελληνικού προγράμματος για το 2016, προετοιμάστηκε για τη «διεξοδική συζήτηση» της Παρασκευής με την καγκελάριο Μέρκελ, σε αναζήτηση πολιτικής λύσης στο θέμα που έχει προκύψει με το «πάγωμα» των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. 


Με τα περιθώρια να έχουν στενέψει, δεν απέμενε παρά η λύση του τελεσίγραφου


Και γιατί να μην δώσουμε τελεσίγραφο; Σε μια χαρά διαπραγματευτική θέση είμαστε, πανίσχυροι, από παροχές σε αυξήσεις πάμε.


Και από αυξήσεις σε πλεονάσματα. 


Βεβαίως και έχουμε, γι’ αυτό και ο υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση στο Εξωτερικό και τις Βιβλιοθήκες, Κώστας Ζουράρις δεν θεωρεί και τίποτα το τρομερό να χάσουμε κάποια, σε κάποια φάση θα τα ξαναπάρουμε, το σημαντικό είναι να μην χάσουμε τη γλώσσα μας. 

Σίγουρα μπορούμε να δώσουμε ή τη Λέσβο ή τη Μυτιλήνη, καθώς είναι προφανές ότι δεν χωράνε και οι δύο. Μετά την σχετική ατάκα του πρωθυπουργού ήρθε και το non paper του Μαξίμου να το επιβεβαιώσει, ετοιμάζοντας έκτακτη ενίσχυση και για τη Μυτιλήνη και για τη Λέσβο. 

14

Στην πορεία ο υφυπουργός Παιδείας ανασκεύασε μερικώς για τα νησιά, επισημαίνοντας ότι χρησιμοποίησε την υπερβολή για να τονίσει αυτό που έλεγε για τη γλώσσα. 


Το τρομερό πάντως στην υπόθεση ήταν η αντίδραση του πολύ ευαίσθητου σε ανάλογες δηλώσεις προέδρου Πάνου. 


Το άλλο τρομερό που προέκυψε από την υπόθεση είναι ότι ο Ζουράρις ισχυρίστηκε πως όλοι θα έπρεπε να καταλάβουν το πνεύμα των όσων είπε καθώς έχει παρουσία 70 χρόνων στα κοινά. Δεδομένου ότι είναι 76 ετών, έκανε ντεμπούτο στα κοινά το 1946, σε ηλικία έξι ετών. 

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες ειδήσεις της εβδομάδας ήταν η αποκάλυψη του Αλέξη Τσίπρα για την πρώτη του γνωριμία με τον Πάνο Καμμένο, στη Νίσυρο, την οποία μοιράστηκε μαζί μας επ’ ευκαιρία της παρουσίας του στο νησί. 


Στη συνέχεια… παραγνωρίστηκαν