#Ελληνική Διαστημική Βουλή - Free Sunday
#Ελληνική Διαστημική Βουλή

#Ελληνική Διαστημική Βουλή



Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτές τις συζητήσεις ο καθένας στέκεται στους κρυμμένους σκελετούς της ντουλάπας του άλλου και το αποτέλεσμα είναι πολύ βαβούρα, ένας αχταρμάς καταγγελιών και τίποτα το εποικοδομητικό.

Το τρομερό είναι πως υπάρχει βάση για όλα όσα κατηγορεί ο ένας τον άλλον, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει: το γεγονός ότι όλοι οι πολιτικοί και τα κόμματά μας έχουν ράμματα ο ένας για τη γούνα του άλλου είναι καλό γι’ αυτούς, αφού μπορούν να απαντήσουν στις κατηγορίες με κατηγορίες για τους κατήγορους, κακό για εμάς, για προφανείς λόγους. 

Πάντως, υπήρξε και ένα στοιχείο που έκανε τη διαφορά αυτή τη φορά, καθώς πέρα από τις εχθροπραξίες υπήρξε και… εμφύλιος: ο υπουργός Οικονομικών Τσακαλώτος θέλησε να απαντήσει επί προσωπικού, ο ΠτΒ Βούτσης δεν του το επέτρεψε επειδή είχε ήδη δώσει τον λόγο στον πρωθυπουργό και ακολούθησε μεταξύ τους λογομαχία. 

Θα μπορούσε να είναι ένας εκνευρισμός της στιγμής, ένα διαδικαστικό θέμα. Θα μπορούσε, αλλά δεν ήταν, καθώς είχε προηγηθεί αυτό. 


Το άδειασμα της κυβερνητικής εναλλακτικής πραγματικότητας από τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών αναμενόμενα διαδέχτηκε άδειασμα του υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση, μέσω Βούτση. Εξ ου και ο μεταξύ τους διαπληκτισμός που ακολούθησε. 


Εντάξει, μετά από 1,5 χρόνο συνεχούς διαπραγμάτευσης λογικό είναι να του ξεφεύγει και τίποτα. Το σημαντικό, όμως, είναι πως έχει πλέον την εμπειρία να φέρνει τους ομοτράπεζούς του στο Eurogroup εκεί που θέλει. 


Στο επόμενο Eurogroup βέβαια υπάρχει κάτι ακόμα καλύτερο να πει ο υπουργός ώστε να αφήσει και πάλι άλαλα τα χείλη των ασεβών. 


Κι αφού τη στήσαμε την οικονομία στα πόδια της, ας ετοιμαστούμε για το επόμενο, νομοτελειακό, στάδιο. Άλλωστε, είναι γνωστό πως γλώσσα λανθάνουσα τα αληθή λέγει.

Ε, ναι, κάτι έχουμε καταλάβει. Και γη δίνουμε και είδος δίνουμε και ύδωρ δίνουμε και απ’ όλα δίνουμε. 


Ζωή να ‘χουμε να πληρώνουμε. Και να βλέπουμε τον κόσμο να γυρνάει τούμπα. 


Καλά αυτά τα νέα, αλλά είναι προπέρσινα. Φέτος έχουμε νέα νέα. 


Βασικά δεν έχουν έτσι ακριβώς τα πράγματα


Οι καλές καθαρίστριες άλλωστε έχουν γίνει γραμματείς δικαστηρίων. Τώρα για τις υπόλοιπες, ε, δεν τους υποσχεθήκαμε και κάτι για να το αθετήσουμε.


Εκεί που δεν υπάρχει σίγουρα κανένα όριο είναι στους απελευθερωτές των εισιτηρίων. Αφού την προηγούμενη εβδομάδα απελευθέρωσαν σταθμούς Μετρό από τον ζυγό των ακυρωτικών μηχανημάτων, σειρά αυτή την εβδομάδα πήρε η απελευθέρωση λεωφορείων. Και η επανάσταση συνεχίζεται. 


Κάπου μέσα σε όλα αυτά, 


Όπως και να ‘χει το βασικό είναι ότι έγινε το πρώτο βήμα για την ακύρωση του διατάγματος Τραμπ, καθώς τόσο μεγαλειώδης διαδήλωση δεν μπορεί να αγνοηθεί ούτε καν από τον Τραμπ. 

1


Όπως δεν μπορεί να αγνοηθεί και η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη πως η Ελλάδα μεγαλούργησε με τη δραχμή. Σίγουρα πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση…


…με πολλές παραμέτρους


Γι’ αυτό και στη συγκεκριμένη συζήτηση θα πρέπει να μπουν κάποιοι κανόνες.


Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μία κίνηση η οποία μπορεί να θέσει τη συζήτηση για επιστροφή στη δραχμή στη σωστή της βάση.

Σε άλλα νέα, η μεγάλη ελπίδα της γαλλικής Δεξιάς, ο Φρανσουά ο Φιγιόν, ο έντιμος άνθρωπος τον οποίο η Λεπέν δεν θα μπορούσε να κατηγορήσει για σκάνδαλα, εξελίσσεται στη μεγάλη λεπίδα της γαλλικής Δεξιάς. 


Συνεπώς, το κυβερνητικό του πρόγραμμα πρέπει πλέον να αναλυθεί υπό το νέο πρίσμα.


Μικρή σημασία έχουν όλα αυτά, το βασικό είναι ότι επιτέλους αποκτήσαμε Ελληνική Διαστημική Υπηρεσία και Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Εφαρμογών. Είναι σαφές ότι σε εποχή μεγάλης δοκιμασίας για τους περισσότερους, μια τέτοια είδηση προσφέρεται για «γλέντι».




28

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με τους ειδικούς ήταν μια κίνηση που έπρεπε να γίνει, παρ’ ότι υπήρχαν σχετικοί δραστήριοι ελληνικοί οργανισμοί, όπως το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης.


Το πρόβλημα λοιπόν δεν έχει να κάνει με την κίνηση αυτή καθ’αυτή αλλά, πρώτον, με το τάιμινγκ


Και, δεύτερον, με τους συνειρμούς που φέρνει η ίδρυση οποιουδήποτε νέου δημόσιου φορέα