Ιππόθεσις: ένας σύλλογος που σώζει άλογα - Free Sunday
Ιππόθεσις: ένας σύλλογος που σώζει άλογα

Ιππόθεσις: ένας σύλλογος που σώζει άλογα

Η Ρόζα Ρούσσου έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προστασία και την περίθαλψη κακοποιημένων αλόγων. Μέσα από τον Σύλλογο Προστασίας Ιπποειδών «Ιππόθεσις» προωθεί υπεύθυνες υιοθεσίες, μεριμνά ώστε ο νόμος να εφαρμόζεται και πιέζει για να βελτιωθεί το νομικό πλαίσιο που τα αφορά.

Μίλησε μας για το Ιππόθεσις. 

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών «ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ» δημιουργήθηκε νόμιμα με καταστατικό ως μη κερδοσκοπικό σωματείο το 2015, δύο χρόνια μετά την αναγκαστική μου αποχώρηση από ανάλογο σωματείο. Ίδρυσα αυτόν τον σύλλογο γιατί δεν ήθελα όλες οι έρευνες που είχα ξεκινήσει με δική μου πρωτοβουλία, κόπο, κίνδυνο και έξοδα να χαθούν. Στην χώρα μας υπάρχει ένα τεράστιο παράνομο εμπόριο ενώ επικρατούν συνθήκες άθλιας κακοποίησης που πρέπει να σταματήσει.

Σκοπός του σωματείου μας είναι σε λίγα χρόνια να μην χρειάζεται να υπάρχει. Μέσα από τις δράσεις μας, τις ενημερώσεις, τις καταγγελίες και την περίθαλψη όσων περισσότερων ιπποειδών μπορούμε θέλουμε να αλλάξουν για πάντα οι συνθήκες ζωής τους. Για να το πετύχουμε εκτός από την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση χρειάζεται άμεσα η ενίσχυση της νομοθεσίας και κυρίως ο σωστός έλεγχος για την τήρησή της από τις αρμόδιες αρχές.

Πες μας για εσένα. Τι ρόλο έχεις στο Σωματείο;

Δημιούργησα τον σύλλογο από το μηδέν, έβαλα όλες τις οικονομίες μου για να σωθούν τα άλογα που πήραμε με οριστική αφαίρεση από τον Ασπρόπυργο, απαντώ σε όλα τα αιτήματα και ερωτήματα 24/7/365, συνεχίζω τις έρευνες μου γιατί δεν υπάρχει μόνο ο Ασπρόπυργος αλλά και πολλά ακόμα κολαστήρια.

Με λίγα λόγια ξεκίνησα να δημιουργώ ένα μονοπάτι για να φτάσουμε στον στόχο μας και ευτυχώς υπάρχουν πολλοί ρομαντικοί που με ακολουθούν.

Χωρίς τους εθελοντές, που όταν χρειαστεί βοηθούν σε καθημερινή βάση ατέλειωτες ώρες, χωρίς τις προσφορές ακόμα και του 1€ από ευαισθητοποιημένους πολίτες, χωρίς την χορηγία μεγάλης εταιρείας που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, την προσφορά χωρίς χρέωση των επαγγελματιών του χώρου όπως είναι κτηνίατροι, πεταλωτής, χειροπρακτική για τα άλογα και όλους όσους γίνονται ανάδοχοι στα κακοποιημένα μας ιπποειδή, τίποτα δεν θα είχε γίνει.

Μόνος σου κάνεις τα πρώτα βήματα για να φτάσεις όμως εκεί που θες και να αλλάξεις την κατάσταση χρειάζεται συλλογικότητα. Σε αυτά τα πρώτα βήματα είχα την τύχη να έχω την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας στην οποία είναι μέλος ο σύλλογός μας.

3 min

Μια υπόθεση κακοποίησης που δείχνει άλογο χωρίς νερό. 

Πόσα ζώα έχετε υπό την προστασία σας;

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς για τα  ιπποειδή που σώζουμε από την κακοποίηση ανήκει στον σύλλογο, απλά τα άλογα, το γαϊδουράκι και όσα ιπποειδή σώζουμε δίνονται σε ανάδοχες οικογένειες που τα αναλαμβάνουν με συμφωνητικό για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτό το κάνουμε για να διασφαλίσουμε πως τίποτα και ποτέ δεν θα απειλήσει την ευζωία τους. Έχουν ήδη περάσει πολλά και είναι χρέος μας να φροντίσουμε πως η κακοποίηση τους ανήκει για πάντα στο παρελθόν. Σήμερα φροντίζουμε, δηλαδή υποστηρίζουμε οικονομικά και συμβουλευτικά περίπου δέκα ζώα σε όλη την χώρα.

Που στεγάζονται;

Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να έχουμε δικό μας  χώρο γιατί δεν έχουμε χρήματα να πληρώνουμε ενοίκιο και λογαριασμούς. Αυτό το είχαμε προβλέψει στο καταστατικό μας όπου ορίζουμε ότι μπορούμε να παρέχουμε περίθαλψη σε οποιοδήποτε χώρο διαθέτει οργανωμένες και εξοπλισμένες εγκαταστάσεις και μπορεί να προσφέρει ιδανικές συνθήκες διαβίωσης στα ιπποειδή. Έχουμε προβλέψει την δημιουργία παραρτημάτων μας σε όλα τα διαμερίσματα της Ελλάδας  ή σε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Πάντα με την καθοδήγηση την δική μας, των συνεργαζόμενων κτηνίατρων και τον έλεγχο πως όσα έχουν συμφωνηθεί τηρούνται.

Πως μπορεί κάποιος να σας βοηθήσει;

Η μεγαλύτερη βοήθεια για εμάς είναι να είναι κάποιος υπεύθυνος ιδιοκτήτης ενός ιπποειδούς. Δεν είναι άψυχα εργαλεία που τα χρησιμοποιούμε για την επίδειξη μας σε πανηγύρια και αυτοσχέδιες ιπποδρομίες. Πονούν και φοβούνται όπως κάθε έμψυχο πλάσμα σε αυτόν τον κόσμο. Βλέπουμε βίντεο με γαϊδούρια σε οροφές σπιτιών, επιβήτορες να χτυπιούνται μεταξύ τους, άλογα να καλπάζουν τρομαγμένα ανάμεσα σε τραπέζια με θαμώνες και στην συνέχεια αφού ανοίξουν οι σαμπάνιες, όπως ακριβώς γίνεται στα μπουζούκια, να τα βάζουν να πιούν αλκοόλ. Και όλα αυτά για να διασκεδάσουν κάποιοι που ορκίζονται πως τα αγαπούν. Δεν τα αγαπούν και δεν τους νοιάζει καθόλου αν  τους προκαλούν  άγχος ή τρόμο. Μονάχα πώς θα δείξουν πως είναι οι πρώτοι στο χωριό ή στην πόλη τους νοιάζει. Θα τους πρότεινα να αγοράσουν  ένα πολυτελές αυτοκίνητο ή μηχανή μεγάλου κυβισμού. Θα τους θαυμάσουν το ίδιο ίσως και περισσότερο και ένα ζώο δεν θα χρειαστεί να υποφέρει για την δική τους ματαιοδοξία.

Η βοήθεια που μπορεί κάποιος να μας προσφέρει είναι εθελοντική με έρευνα για κάποια κακοποίηση που πέφτει στην αντίληψή του, οπτικοακουστικό υλικό ή μαρτυρίες που να αποδεικνύουν πως κάποιο ζώο κινδυνεύει, όταν έχουμε περιστατικά περίθαλψης βοήθεια στον χώρο που τα φροντίζουμε, δωρεές σε φαγητό, σε ροκανίδι, σε φάρμακα όταν ζητάμε συγκεκριμένα τα οποία συνήθως είναι πολύ ακριβά και προσφορά οικονομική.

Πως πιστοποιείται η κακοποίηση ενός ιπποειδούς και τι μπορεί να κάνει ένας ιδιώτης αν το αντιληφθεί;

Δυστυχώς καθημερινά έρχονται καταγγελίες για κακές συνθήκες διαβίωσης όπου αποκαλύπτεται το μέγεθος της άγνοιας και πολλές φορές αδιαφορίας για τα ιπποειδή. Και ακόμα χειρότερα υπάρχουν κτηνίατροι σε απομακρυσμένες περιοχές που για να αποφύγουν την αντιπαράθεση με τους κατοίκους που είναι οι πελάτες τους δηλώνουν «πως τα ιπποειδή αντέχουν στις καιρικές συνθήκες». Είναι λυπηρό όταν διεθνείς οργανισμοί προστασίας ιπποειδών εκδίδουν οδηγίες για την μέριμνα και φροντίδα τους, ειδικά σε ζεστές καιρικές συνθήκες όπως αντιμετωπίζουν στην πατρίδα μας, αυθαίρετα να ακυρώνουν νομοθεσίες που αφορούν την ευζωία τους.

Η νομοθεσία είναι σαφής: σκέπαστρο για την προστασία από τον ήλιο και την βροχή, καθαρό νερό πάντα διαθέσιμο και τροφή. Το να έχουμε ιπποειδή σε χωράφια και βοσκή δεν είναι κακό είναι όμως κακοποίηση να τα αφήνουμε εκτεθειμένα μόνιμα 24 ώρες για εβδομάδες, χωρίς καμία προστασία από τις καιρικές συνθήκες, με βρώμικους  άδειους κουβάδες για τα μάτια του κόσμου και φαγητό αν το χωράφι έχει την ανάλογη βλάστηση. Δεμένα από τα πόδια να μην μπορούν να περπατήσουν να αναζητήσουν μια σκιά έστω από δέντρα. Αυτό είναι κακοποίηση και διώκεται ποινικά όσο και αν θέλουν κάποιοι να κάνουν πως δεν βλέπουν.

Πρέπει άμεσα να ειδοποιείται η αστυνομία και η τοπική αρχή Δήμος ή Κοινότητα, καθώς και φιλοζωικό σωματείο της περιοχής αν υπάρχει.  Πολλά φιλοζωικά σωματεία που ασχολούνται με σκυλιά και γάτες είναι εξαιρετικά ενημερωμένα και δραστήρια για θέματα που αφορούν τα ιπποειδή.

1 min

Η Σάντυ όταν ήρθε στην αγκαλιά του Ιππόθεσις τον Ιανουάριο του 2017.

Η ελληνική νομοθεσία είναι επαρκής απέναντι στην προστασία των ιπποειδών;

Έχουν γίνει σημαντικά βήματα στην νομοθεσία μας για τα ζώα γενικότερα, όμως τα ιπποειδή δεν  καλύπτονται όπως τους αξίζει και δεν θεωρώ πως είναι επαρκής. Και αν δεν δημιουργηθεί μια σωστή νομοθετική βάση πάντα κάποιοι θα τα εκμεταλλεύονται με τον χειρότερο τρόπο. Για παράδειγμα βλέπουμε στο διαδίκτυο αναρτήσεις πώλησης που γράφουν: πωλούνται 83 άλογα ανάμεσα τους άλογα της Πίνδου. Ποιος είναι αυτός ο κύριος εκατομμυριούχος που έχει 83 άλογα και τα πουλά; Με ποιους πόρους τα φροντίζει; Με ποια παραστατικά και χαρτιά ιδιοκτησίας τα εμπορεύεται; Η απάντηση είναι μία: με αέρα κοπανιστό και βασίζεται στην ελλιπέστατη νομοθεσία για τα ιπποειδή που του το επιτρέπει.  

Πριν από λίγους μήνες ο σύλλογος έγινε μέλος του Eurogroup for Animals ενός οργανισμού με τεράστια διεθνή εμπειρία σε θέματα θεσμικά που αφορούν την ευζωία των ζώων ανά κατηγορία. Εδώ και 35 χρόνια γνωμοδοτούν και έχουν πετύχει σημαντικές μεταβολές ενώ έχουν παρέμβει δυναμικά με δράσεις τους για τα ιπποειδή. Μαζί με το Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων (CAWF)/Animal Action ξεκινήσαμε μια σημαντική συνεργασία ώστε από κοινού με τους αρμόδιους φορείς και επιστήμονες να δημιουργήσουμε μια βάση καταγραφής, συλλογής στοιχείων με στόχο την δημιουργία ενός νομοθετικού εθνικού πλαισίου ικανού  να προστατεύσει με τον καλύτερο τρόπο τα ιπποειδή.  Είμαστε πολύ υπερήφανοι και αισιόδοξοι για αυτή την πρωτοβουλία και συνεργασία.

2 min

Η Σάντυ σήμερα. Έχει ανακτήσει το βάρος της.

Υπάρχουν αδέσποτα άλογα;

Φυσικά και υπάρχουν. Ειδικά το θέμα των αδέσποτων ιπποειδών θα λυθεί με την πλήρη εναρμόνιση του κοινοτικού κανονισμού 2015/262 που ορίζει ξεκάθαρα πως το ιπποειδές που δεν αναγνωρίζεται δεν υπάρχει. Δεν θα μπορεί πλέον ο οποιοσδήποτε για λόγους οικονομίας να τα έχει μόνιμα δεμένα σε χωράφια δηλαδή μηδέν έξοδο για φαγητό, ροκανίδι, άχυρο, κτηνίατρο και ξαφνικά να τα χρησιμοποιεί για εργασία ή οτιδήποτε άλλο τον εξυπηρετεί χωρίς να υπολογίζει αν είναι σε καλή φυσική κατάσταση.

Οφείλει να τα έχει καταγράψει και να είναι διαπιστωμένη η ευζωία  τους. Θα είναι πλέον αναγκασμένος από τον νόμο να αποδεικνύει ότι είναι ιδιοκτήτης του ζώου και ότι το φροντίζει σωστά.

Γιατί νομίζεις υπάρχουν τόσα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα;

Οφείλεται στην αδιαφορία μας ως πολίτες για  τα ζώα. Τα θεωρούμε κατώτερα όντα, δεν μας νοιάζει η προστασία τους, δεν μας αφορά η στείρωση τους ως νοοτροπία. Πόσα ζώα εγκαταλείπονται και πετιούνται από τα αυτοκίνητα στον δρόμο, πόσα αλυσοδεμένα σε σακούλες πεταμένα στα σκουπίδια.  Σηκώνουν ένα όπλο και τα πυροβολούν γιατί τους ενοχλούν και γιατί ξέρουν πως μπορούν να ξεφύγουν. Κανένα συναίσθημα, καμία ενοχή γιατί για τους πολλούς είναι απλά αναλώσιμα και όταν λήγει η χρήση τους τα πετούν.

Μονάχα να βρίζουμε τις φιλοζωικές ή τους ανθρώπους που τα φροντίζουν οι οποίοι ουσιαστικά κάνουν αυτό που θα έπρεπε να κάνει το κράτος. Κονδύλια που εδώ και δεκαετίες δεν καταλήγουν εκεί που πρέπει και εκείνοι  που εκμεταλλεύονται τον πόνο αυτών των πλασμάτων για να βολέψουν τις τσέπες και να δικαιολογήσουν την θέση τους. Τι έκαναν οι άλλες χώρες που πέτυχαν να μην έχουν αδέσποτα: στείρωση, δημοτικά καταφύγια σε πολύ καλές συνθήκες και προώθηση των υιοθεσιών από τα καταφύγια που περιθάλπουν τα αδέσποτα. Τόσο απλά…

Ευτυχώς πάντα υπάρχουν και οι άλλοι, σε αυτούς πιστεύω πως ανήκει ο σύλλογος μας, και όλοι μαζί θα πετύχουμε να αλλάξουμε τις συνθήκες. Δεν είναι ουτοπία αλλά έργο ζωής, όταν φύγουμε τουλάχιστον αυτό να το έχουμε πετύχει.

4 min

Τι είναι αυτό που σε γοητεύει εσένα προσωπικά στα άλογα;

Η υπερηφάνεια και παρά την δύναμη που διαθέτουν, η ταπεινότητα τους. Από την ώρα που γεννήθηκα ήταν τα ζώα που με βοήθησαν να ξεπεράσω τις προσωπικές μου δύσκολες περιπέτειες, μου χάρισαν λίγο από την δύναμή τους για να νιώσω ασφαλής. Θεωρώ πως τους το χρωστώ να συμβάλλω όσο μπορώ μέσω της ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ ώστε να σταματήσει ο πόνος και η δυστυχία τους.

Που μπορεί να σας βρει κάποιος;

Η ιστοσελίδα μας http://ippothesis.gr/

Facebook  https://www.facebook.com/ippothesis/?pnref=lhc

Twitter  https://twitter.com/ippothesisGR

Instagram  https://www.instagram.com/ippothesis_equine_welfare/

Youtube https://www.youtube.com/channel/UCmPy727KAz7RdVMZmrDjQCQ

Τηλέφωνο επικοινωνίας 6951250561

Email, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.