Κι όμως η Πολωνία προχωράει στην υλοτόμηση αρχέγονου δάσους - Free Sunday
Κι όμως η Πολωνία προχωράει στην υλοτόμηση αρχέγονου δάσους

Κι όμως η Πολωνία προχωράει στην υλοτόμηση αρχέγονου δάσους

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο διέταξε την Πολωνία να σταματήσει αμέσως την επιχείρηση υλοτόμησης στο δάσος του Μπιαλοβιέσκα, τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε κάποτε την Ευρώπη.

Το δικαστήριο, αναφέρει το Associated Press, διευκρίνισε ότι το μέτρο είναι προσωρινό και αποφασίστηκε για να δώσει χρόνο στις ευρωπαϊκές Αρχές να εξετάσουν τη θέση της Πολωνίας για το θέμα. Η Βαρσοβία έχει προθεσμία μέχρι τις 4 Αυγούστου να δώσει εξηγήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα αποφασίσει αν θα επιδιώξει μόνιμο μπλόκο στην υλοτόμηση.

Η επιχείρηση απομάκρυνσης δέντρων που εφαρμόζει από τον Μάιο το πολωνικό υπουργείο Περιβάλλοντος έχει επισήμως ως στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας σκαθαριών (σκολύτες) που καταστρέφουν τα έλατα.

Προκάλεσε όμως την αντίδραση περιβαλλοντικών οργανώσεων και επιστημόνων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι το σχέδιο είναι πρόφαση για μαζική εμπορική εκμετάλλευση του δάσους.

Έπειτα από καταγγελία πολυάριθμων περιβαλλοντικών οργανώσεων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε τον Απρίλιο για παραπομπή της Πολωνίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράβαση της Οδηγίας για τα Ενδιαιτήματα.

Έκκληση στην πολωνική κυβέρνηση απηύθυνε πρόσφατα και η UNESCO, η οποία το 1979 ενέταξε το δάσος Μπιαλοβιέσκα στη λίστα με τις τοποθεσίες Παγκόσμιας Κληρονομιάς.

To δάσος Μπιαλοβιέσκα (ή Μπιαγοβιέζα) ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λευκορωσία, έκτασης περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων (1,5 εκατ. στρέμματα), παραμένει σχεδόν άθικτο από το τέλος της εποχής των παγετώνων εδώ και 12.000 χρόνια. Φιλοξενεί τα μεγαλύτερα δέντρα της Ευρώπης, έλατα που φτάνουν τα 50 μέτρα, καθώς και 20.000 είδη ζώων. Είναι επίσης το τελευταίο καταφύγιο του ευρωπαϊκού βίσονα, του μεγαλύτερου ζώου της ηπείρου.

Το τμήμα που δάσους που ανήκει στη Λευκορωσία προστατεύεται στο σύνολό του. Παλαιότερα, περιβαλλοντικές οργανώσεις είχαν ζητήσει να απομακρυνθεί το συρματόπλεγμα στα σύνορα Πολωνίας-Λευκορωσίας ώστε να μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα οι τελευταίοι εναπομείναντες βίσονες.

Η Πολωνία ανέφερε πως, παρά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου την Παρασκευή, σκοπεύει να προχωρήσει όπως σχεδίαζε στην υλοτόμηση του δάσους Μπιαλοβιέσκα -τελευταίο κομμάτι του αρχέγονου δάσους που κάλυπτε την Ευρώπη- επικαλούμενο την ανάγκη καταπολέμησης επιδημίας σκαθαριών.

Η περιφρνηση του Δικαστηρίου έχει στο φόντο την ευρύτερη κόντρα της Βαρσοβίας με τις Βρυξέλλες, με τις οποίες η πολωνική κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά γενικότερης σύγκρουσης: Η Κομισιόν έχει κινηθεί δικαστικά εναντίον σειράς μέτρων του κυβερνώντος PiS, με κεντρικότερη την μεταρρύθμιση «θηλιά» στην πολωνική Δικαιοσύνη.

O πολωνός υπουργός Περιβάλλοντος Γιαν Σίσκο επέμεινε, σε συνέντευξη Τύπου, πως η Βαρσοβία «δρα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας» και τα «προστατευτικά μέτρα» για την αντιμετώπιση της επιδημίας (σκολύτες) είναι «απαραίτητα».

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει τριπλασιάσει, επικαλούμενο το πρόβλημα με τους σκολύτες, το επιτρεπόμενο ποσοστό υλοτόμησης σε τρεις περιφέρειες που έχουν στην αρμοδιότητά τους τμήματα του δάσους.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις, αντιθέτως, υποστηρίζουν πως η επιδημία είναι πρόσχημα και στόχος του Σίσκο είναι, μέσω υψηλότερων εσόδων από την υλοτόμηση στις τοπικές κοινότητες, να ενισχυθεί η υποστήριξη του κυβερνώντος κόμματος.

Ο πολωνός υπουργός δήλωσε επίσης πως «δεν ανησυχεί» για ενδεχόμενα πρόστιμα από την ΕΕ για τη μη συμμόρφωση στη δικαστική απόφαση, λέγοντας πως αν σταματούσαν τα «προστατευτικά μέτρα» η οικονομική ζημιά θα έφτανε τα 2 δισ. ζλότι (περίπου 470 εκατ. ευρώ).

Στη συνέντευξη Τύπου που στήθηκε στη Βαρσοβία μάλιστα, ο υπουργός έδειξε στις κάμερες βαζάκι με σκαθάρια λέγοντας πως «αρκούν για να σκοτώσουν μία χιλιάδα δέντρα».