Τραγική η κατάσταση στην Κάλυμνο για τα ζώα - Free Sunday
Τραγική η κατάσταση στην Κάλυμνο για τα ζώα

Τραγική η κατάσταση στην Κάλυμνο για τα ζώα

Η Νομική Πελεκάνου είναι Πρόεδρος του σωματείου Ζωοφιλικός και περιβαλλοντικός Όμιλος Καλύμνου και περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί για αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα στην Κάλυμνο, ενώ καλεί τις Τοπικές Αρχές και την Αστυνομία επιτέλους να κάνουν τη δουλειά τους.

Μιλήστε μας για το σωματείο Ζωοφιλικός και Περιβαλλοντικός Όμιλος Καλύμνου. 

To σωματείο μας Ζωοφιλικός και περιβαλλοντικός Όμιλος Καλύμνου (Pegasus Animal Care Kalymnos) δημιουργήθηκε το 2014 , αποτελείται από λίγους εθελοντές που αγωνίζονται καθημερινά για την περίθαλψη των αδέσποτων Ζώων αλλά και με τις κακοποιήσεις των δεσποζόμενων ζώων. Δεν υπάρχει καταφύγιο ζώων στο νησί και γι αυτό τις περισσότερες φορές κάνουμε εκκλήσεις για φιλοξενίες, δυστυχώς όλοι οι ζωόφιλοι κάτοικοι του νησιού φιλοξενούν πολλά ζώα στον χώρο τους κι έτσι η κατάσταση είναι δύσκολη όταν προσπαθούμε να διασώσουμε κάποιο ζώο το οποίο βρίσκεται σε ανάγκη. Ο σύλλογος μας έχει επίσης και εκπαιδευτική δράση,-στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς επισκεπτόμαστε δημοτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς για να εμφυσήσουμε το πνεύμα της φιλοζωίας στα μικρά παιδιά και να τα μάθουμε να σέβονται όλα τα ζώα. Συνεργαζόμαστε επίσης και με Eυρωπαϊκά σωματεία τα οποία μας βοηθούν να βρούμε οικογένειες για τα ζώα που διασώζουμε..

2 min

Σκοπός του σωματείου μας δεν είναι η ασυλοποίηση των ζώων και η δημιουργία ενός καταφυγίου κολαστηρίου. Τα ζώα έχουν ανάγκη να είναι μέλη μιας οικογένειας και να ζουν με σεβασμό και να ικανοποιούνται οι βασικές τους ανάγκες, ωστόσο έχουμε την ανάγκη ενός προσωρινού χώρου φιλοξενίας κι ενός δημοτικού κτηνιατρείου όπου τα ζώα θα στειρώνονται, θα εμβολιάζονται  και θα υπόκεινται στους ανάλογους κτηνιατρικούς ελέγχους.

Ποια είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κάλυμνο σχετικά με τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα του νησιού;

Η κατάσταση με τα δεσποζόμενα ζώα στο νησί είναι τραγική καθώς λείπει το αίσθημα της φιλοζωικής παιδείας στους κατοίκους. Τα περισσότερα σκυλιά ζουν αλυσοδεμένα σε χωράφια πολλές φορές μακριά από τα σπίτια των ιδιοκτητών. Τα επισκέπτονται  μία φορά την ημέρα -στην καλύτερη περίπτωση- για να τους πετάξουν λίγα αποφάγια τα οποία μετά βίας επιβιώνουν. Άλλοι τα έχουν για φύλακες σε μάντρες με οικοδομικά υλικά, κάποια άλλα για να φυλάνε κοτέτσια λειτουργώντας ως «συναγερμοί»  και άλλα ανήκουν σε κυνηγούς και ζουν μέσα σε κλουβιά φυλακισμένα μέχρι να «ανοίξει» η κυνηγετική περίοδος κι αν δεν ανταποκριθούν στα καθήκοντα τους -στην καλύτερη περίπτωση-  τα εγκαταλείπουν για να τα σκοτώσουν αργότερα οι βοσκοί, φοβούμενοι μην επιτεθούν στα πρόβατα τους και στην χειρότερη τα τουφεκίζουν οι ίδιοι επιτόπου.

3 min

Άλλη κατηγορία δήθεν φιλόζωων είναι αυτοί που αγοράζουν από Pet shops συγκεκριμένες φυλές σκύλων για να κάνουν επίδειξη και μη έχοντας τη γνώση να τα εκπαιδεύσουν ή τον κατάλληλο χώρο καταλήγουν να τα εγκαταλείπουν η να τα χαρίζουν στον πρώτο τυχόντα και συνήθως καταλήγουν αλυσοδεμένα κι αυτά σε κάποιο χωράφι..Με τις γάτες η κατάσταση είναι επίσης άσχημη καθώς δεν υπάρχει η νοοτροπία της στείρωσης του ζώου κι έτσι τα γατάκια όταν γεννηθούν πετιούνται ή στα σκουπίδια ή σε σπίτια γνωστών φιλόζωων  κι όταν ο πληθυσμός ξεφεύγει από το φυσιολογικό κι ενοχληθούν οι γείτονες ή οι καταστηματάρχες εστιατορίων, τότε αρχίζουν να ρίχνουν φόλες για να τις αποδεκατίσουν, Επίσης πολλά πεθαίνουν από αυτοκίνητα στο δρόμο κι άλλα από αρρώστιες. Τα αδέσποτα ζώα δεν επιβιώνουν για πολύ καιρό στο δρόμο, συνήθως σκοτώνονται από αυτοκίνητα και αυτά που εγκαταλείπονται κοντά στο βουνό τα σκοτώνουν οι βοσκοί. Τα πιο τυχερά περισσυλέγονται είτε από τον σύλλογο μας,είτε από ευρωπαίους που μένουν μόνιμα στο νησί,είτε από κάποιους μεμονωμένους φιλόζωους που λειτουργούν ως φιλοζωική και γίνονται όχι κατ ΄επιλογήν, συλλέκτες..

Ο Δήμος και η αστυνομία ανταποκρίνονται; Υπάρχει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων στον Δήμο;

Έχουμε πολλάκις απευθυνθεί προς τον Δήμο με προτάσεις και οργανωμένο πλάνο διαχείρισης των αδέσποτων άλλα και συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς για να καταπολεμήσουμε την κακοποίηση και την εγκατάλειψη αλλά σχεδόν πάντα ακούμε τις ίδιες δικαιολογίες -ότι δεν υπάρχουν κονδύλια, έλλειψη προσωπικού και υλικών και σχεδόν πάντα μπλέκουμε σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών κωλλυσιεργιών.

Επίσης όταν απευθυνόμαστε στην αστυνομία  σχεδόν ποτέ δεν βρίσκουν τον χρόνο ή το περιπολικό για να κάνουν τους ελέγχους και την αυτοψία για τα κακοποιημένα ζώα, κάτι που υπόκειται στα καθήκοντα τους και με διάφορες δικαιολογίες το αφήνουν στην άκρη και απλά η καταγγελία μας μπαίνει στο χρονοντούλαπο του εκάστοτε εισαγγελέα ώσπου να εκδικασθεί η υπόθεση και στο τέλος να παραγραφεί με τις αλλεπάλληλες αναβολές των δικαστηρίων,έτσι ο δράστης μένει ατιμώρητος και το ζώο να αγνοείται η τύχη του. Θεωρώ ότι θα έπρεπε να γίνονται υποχρεωτικά σεμινάρια στους αστυνομικούς για να γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να κάνουν στις περιπτώσεις κακοποίησης των ζώων και οι έλεγχοι να γίνονται μαζί με έναν κτηνίατρο που θα ορίσει ο δήμος..

7 min

Ποιες είναι οι δικές σας ενέργειες;

Οι δικές μας ενέργειες είναι η ενημέρωση των παιδιών μέσω των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα σχολεία  η ενημέρωση των ιδιοκτητών ζώων για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στα κατοικίδια τους..(Έχω φοιτήσει στην σχολή θετικής εκπαίδευσης του Γιάννη Αραχωβιτη Star Dogs),αν είναι δεκτικοί στο να μάθουν η και να αλλάξουν την συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα και η πίεση προς τους αρμόδιους φορείς για να αναλάβουν τα καθήκοντα τους..

Η τοπική κοινωνία ανταποκρίνεται στην προσπάθεια σας; Έχει ενεργά και δραστήρια μέλη το σωματείο;

Η τοπική κοινωνία στο μεγαλύτερο ποσοστό δυστυχώς δεν ανταποκρίνεται και δεν συμμετέχει στο κάλεσμα του σωματείου μας ,δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό εθελοντών για να στηρίξει την προσπάθεια μας ,δεν μπορούν να καταλάβουν οι άνθρωποι ότι μόνο συλλογικά μπορούμε να πετύχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα, -δεν μπορούμε να διασώσουμε όλα τα ζώα του νησιού πέντε άνθρωποι, ούτε να τα φιλοξενήσουμε όλα στα σπίτια μας. Θα πρέπει να γίνουμε όλοι μια γροθιά, να καταφεύγουμε συνολικά στον δήμο για διαμαρτυρία ,να καταγγέλλουμε όλοι τα περιστατικά κακοποίησης στην αστυνομία και να μην φοβόμαστε μήπως διαταραχθούν οι σχέσεις μας με τον γείτονα. Η ευζωία του ζώου είναι πιο σημαντική για έναν πραγματικά φιλόζωο άνθρωπο και θα πρέπει όταν βρίσκει κάποιος ένα αδέσποτο ζώο να το φιλοξενεί για κάποιο διάστημα ώσπου να βρεθεί μια οικογένεια να το υιοθετήσει,τα like στο facebook δεν βοήθησαν ποτέ κάποιο ζώο να επιβιώσει..

8 min

Πως μπορεί κάποιος να βοηθήσει;

Όποιος θέλει εθελοντικά να βοηθήσει και να συμμετέχει στην προσπάθεια μας ,μπορεί να στείλει μήνυμα στην σελίδα μας στο facebook https://www.facebook.com/pegasusanimalcare/