Ανταρκτική: η ανεξερεύνητη ήπειρος εκπέμπει SOS - Free Sunday
Ανταρκτική: η ανεξερεύνητη ήπειρος εκπέμπει SOS

Ανταρκτική: η ανεξερεύνητη ήπειρος εκπέμπει SOS

 Η Ανταρκτική είναι ένα μέρος απίστευτης μαγείας και μυστηρίου.

Ως η νεότερη από τις εφτά ηπείρους που ανακάλυψε ο άνθρωπος και σαφώς η λιγότερο φιλόξενη για τον ανθρώπινο παράγοντα, η πλέον άγνωστη ήπειρος του πλανήτη είναι ένα απόκοσμο μέρος που όλα μπορούν να συμβούν.

Η Ανταρκτική παραμένει ο λιγότερο εξερευνημένος τόπος της υφηλίου, κάτι που της χαρίζει το πάνω χέρι σε όρους μυστηρίου και σαγήνης. Ωστόσο σύμφωνα με την Greenpeace χρειάζεται τη βοήθεια μας. 

Όπως αναφέρει η οργάνωση:

"Την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο, ένα από τα πλοία της Greenpeace, το Arctic Sunrise, ταξιδεύει στον Νότιο Πόλο. Για τους επόμενους τρεις μήνες, το πλήρωμά του θα εργαστεί μαζί με επιστήμονες, φωτογράφους, βιντεογράφους και δημοσιογράφους από όλο τον πλανήτη γιατί φέτος έχουμε την ευκαιρία να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή στον κόσμο: ένα Θαλάσσιο Καταφύγιο στην Ανταρκτική.

Το ταξίδι μας θα είναι μοναδικό. Θα εξερευνήσουμε σημεία του βυθού που δεν τα έχει δει ξανά κανείς, θα κινηματογραφήσουμε την πλούσια και μοναδική άγρια ζωή της Ανταρκτικής και θα καταγράψουμε τις επιπτώσεις που έχουν οι κλιματικές αλλαγές και η βιομηχανική αλιεία στις αποικίες των πιγκουίνων. Θα συνεργαστούμε με ανθρώπους που όλη τους τη ζωή αγωνίζονται για την προστασία αυτής της γωνίας του πλανήτη μας.

Φάλαινες, πιγκουίνοι και γιγαντιαία καλαμάρια είναι μόνο λίγα από τα ζώα που έχουν για σπίτι αυτή την απομακρυσμένη περιοχή του πλανήτη. Όμως, η αξία αυτής της περιοχής είναι ανεκτίμητη και για την υγεία των ωκεανών της Γης, που δίνουν ζωή σε ολόκληρο τον πλανήτη και αποτελούν το βασικό μέσο βιοπορισμού για δισεκατομμύρια ανθρώπους. Για αυτούς τους λόγους, χρειάζεται άμεσα να δημιουργήσουμε ένα παγκόσμιο δίκτυο θαλάσσιων καταφυγίων ώστε να προστατεύσουμε τους ωκεανούς από απειλές όπως η υπεραλίευση, η ρύπανση από το πλαστικό και οι κλιματικές αλλαγές.

Σε μόλις εννέα μήνες συνεδριάζει η Επιτροπή για τη Διατήρηση της Θαλάσσιας Χλωρίδας και Πανίδας της Ανταρκτικής για να αποφασίσει εάν θα γράψει ιστορία, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη προστατευόμενη περιοχή στον πλανήτη. Έχουμε λοιπόν αυτό το χρονικό περιθώριο για να πείσουμε τα μέλη της επιτροπής να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να θεσμοθετήσουν ένα καταφύγιο για τον αυτοκρατορικό πιγκουίνο, τη γαλάζια φάλαινα, το γιγαντιαίο καλαμάρι και τα πολλά άλλα άγρια ζώα της Ανταρκτικής.

Τα επιχειρήματα υπέρ της προστασίας των ωκεανών του πλανήτη δεν ήταν ποτέ πιο ισχυρά, καθώς κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας νέα επιστημονικά στοιχεία για την τεράστια σημασία που έχει η υγεία των ωκεανών για το μέλλον μας.

Η απόφαση θα ληφθεί από εκπροσώπους 24 χωρών και της Ε.Ε. Τους επόμενους μήνες θα τους στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο αγώνας για την προστασία του μπλε πλανήτη μας ξεκινάει από την Ανταρκτική. Όσο πιο πολλοί είμαστε, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φωνή μας. Υπόγραψε και πάρε θέση και εσύ". 

 

Η Ανταρκτική είναι πράγματι από τα πλέον συγκλονιστικά και μαγευτικά μέρη που ο πλανήτης Γης έχει την τιμή να φιλοξενεί και να γιατί…

 

 

 

Some people are looking in the wrong direction. Humpback whale- Charlotte Bay- Antarctic Peninsula

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Everything Antarctica (@everythingantarctica) στις

 

Gentoo penguin in the surf, Yankee Harbour, South Shetland Islands, Antartica #Antartica #wildlife #wildlifephotography #naturephotography #penguin #antarcticawildlife

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Richard Bernabe (@bernabephoto) στις

 

Wilhelmine Bay #antartica

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tom (@tomtomaia0) στις

 

#yoga #penguins #yogamat #suraya #instayoga #yogamatbag #antartica #weekend

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Suraya (@suraya_team) στις

 

#yoga #penguins #yogamat #suraya #instayoga #yogamatbag #antartica #weekend

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Suraya (@suraya_team) στις

 

Had the best time in Antartica! Penguins are adorable! Here they are walking down a “penguin highway” that foes from the nest to the ocean. #ponant #lesoleil #antartica #penguins #taucktours

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Emily (@1825kalorama) στις

 

#küreselısınma #kutup #kutupayısı #buz #buzul #antartica #antartika #okyanus #erime #farklikesitler #yalnız #animal#bear #polarbear

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη FARKLI KESİTLER (@farklikesitler) στις