Ο αφανισμός των εντόμων απειλεί τα πουλιά - Free Sunday
Ο αφανισμός των εντόμων απειλεί τα πουλιά

Ο αφανισμός των εντόμων απειλεί τα πουλιά

 

SOS εκπέμπουν οι επιστήμονες που διαπιστώνουν ότι σε διάστημα 15 ετών ο πληθυσμός των πτηνών στη Γαλλία έχει μειωθεί δραματικά, πάνω από το ένα τρίτο εξαιτίας των φυτοφαρμάκων. Οι ειδικοί κάνουν, μάλιστα, λόγο για οικολογική καταστροφή.

Σε ορισμένα είδη πτηνών η κατάσταση είναι ακόμη πιο ανησυχητική, αφού ο πληθυσμός τους έχει υποχωρήσει κατά 2/3 και αυτό γιατί τα έντομα με τα οποία τρέφονται έχουν εξαφανιστεί. Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δύο μελέτες που διενεργήθηκαν, η μία σε εθνικό επίπεδο και η άλλη σε μεγάλη γεωργική περιοχή στην κεντρική Γαλλία.

«Η κατάσταση είναι καταστροφική» τόνισε ο Μπενουά Φοντέν, βιολόγος στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, ο οποίος προσέθεσε ότι η Γαλλία βρίσκεται στα πρόθυρα να μετατραπεί σε… πραγματική έρημο.

Κατά ένα τρίτο έχουν μειωθεί ο θαμνοτσιροβάκος, η φραγκοσυκιά, η σταρήθρα, σύμφωνα με την ετήσια απογραφή, που ξεκίνησε στις αρχές του 2000. Την ίδια ώρα, άλλα είδη έχουν δει τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά σχεδόν 70%.

Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας επισημαίνει ότι η συρρίκνωση του πληθυσμού προσεγγίζει την οικολογική καταστροφή.

Πηγή του προβλήματος δεν είναι η δηλητηρίαση των πουλιών, αλλά η εξαφάνιση των εντόμων που αποτελούν τη βασική τροφή τους. «Δύσκολα βρίσκεις έντομα, είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα», ανέφερε ο Βενσάν Μπρετανιόλ, οικολόγος του Κέντρου Βιολογικών Σπουδών στην πόλη Σιζ.

Ο Μπρετανιόλ επικαλείται πρόσφατες έρευνες, που δείχνουν ότι ανάλογα προβλήματα υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη. Τα έντομα έχουν μειωθεί κατά 80% και ο πληθυσμός των πουλιών έχει υποχωρήσει κατά 400 εκατομμύρια μέσα σε 30 χρόνια.