Υπέροχα γαϊδουράκια που στην Ελλάδα εξαφανίζονται - Free Sunday
Υπέροχα γαϊδουράκια που στην Ελλάδα εξαφανίζονται

Υπέροχα γαϊδουράκια που στην Ελλάδα εξαφανίζονται

Παρεξηγημένα ζώα για την επιμονή και την υπομονή τους τα γαϊδούρια έχουν βοηθήσει τον έλληνα νησιώτη και αγρότη όσο κανένα ζώο.

 

Beauty is a feeling!! ♥️?#donkey #donkeylife #farm #farmlife #nature #beauty #beautiful #love #travel #picoftheday #evoiaisland #greece #agiaannabeachevoia

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rancheros farm (@rancheros_farm) στις

Τα γαϊδούρια μπορούν να ελιχθούν σε κλειστές στροφές και να διασχίσουν στενά, περιφραγμένα μονοπάτια που οδηγούν σε σπίτια. Δεν χρειάζονται ακριβά λάστιχα και σπανίως έχουν προβλήματα σε ολισθηρές επιφάνειες. Μεταφέρουν φορτία κάθε σχήματος και μεγέθους, κάνοντας κατ’ οίκον παράδοση σχεδόν οπουδήποτε. Ενώ οι θυμωμένοι οδηγοί αυτοκινήτων πατούν την κόρνα ακινητοποιημένοι, τα γαϊδούρια προχωρούν ανεμπόδιστα παρά το μποτιλιάρισμα. Κανένας αστυνομικός δεν θα σκεφτόταν να επιβάλει πρόστιμο σε ένα γαϊδούρι που μπαίνει αντίθετα σε μονόδρομο.

Ο αριθμός των όνων έχει μειωθεί δραματικά στη χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα το 2006 να έχουν καταγραφεί μόλις 18.173 από τους φοιτητές της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Ο μεσογειακός όνος υπήρξε το χρησιμότερο και ανθεκτικότερο ζώο της ελληνικής επαρχίας. Η συμβολή του στην εξέλιξη της ελληνικής γεωργίας ήταν καθοριστική μέχρι την εισαγωγή των αγροτικών μηχανημάτων, οπότε τα γαϊδούρια απαξιώθηκαν. Ακόμη, η σημαντική μείωση του αγροτικού πληθυσμού, καθώς και η εσωτερική μετανάστευση από τα χωριά στις πόλεις, συνέβαλαν επίσης στη σταδιακή περιθωριοποίηση του ελληνικού γαϊδάρου.

 

Una testa su quattro zampe

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Giacomo (@giacomo.soma) στις

Το 42,5% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται στην Πελοπόννησο, όπου υπάρχει και η μοναδική ελληνική φυλή, ο Αρκαδικός όνος, γνωστός από την αρχαιότητα (αναφέρεται σε κείμενα του Ομήρου και του Ξενοφώντα). Δυστυχώς, οι πυρκαγιές του 2007 συνέβαλαν καθοριστικά στην ακόμα μεγαλύτερη μείωση του πληθυσμού… Τέσσερα χρόνια μετά την τελευταία απογραφή, ο εναπομείναντας πληθυσμός παραμένει γρίφος.

 

1 day old ❤️? #smithillsfarm #smithillsopenfarm #babydonkey #donkeyfoal #donkey #picoftheday #bigears #supercute #1dayold #donkeyoftheday

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Smithills Open Farm (@smithills_open_farm) στις

Το γαϊδούρι πορεί να ζήσει μέχρι και πενήντα χρόνια, γνώρισε στο πέρασμα των αιώνων στιγμές δόξας και μη και αποτέλεσε σημάδι μεγαλοπρέπειας για βασιλείς και θεούς στους πολιτισμούς της ανατολής. Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα υπήρξε συνοδοιπόρος του ανθρώπου. Ο γάιδαρος σε σύγκριση με το άλογο έχει πολύ μεγάλη αντοχή στην κοπιώδη εργασία, στον καύσωνα, στις ασθένειες και στην πείνα. Είναι εξαιρετικά λιτοδίαιτος, πολύ υπομονετικός και μακροβιότερος του αλόγου. Παρά την ολιγάρκειά του όσον αφορά τη διατροφή του, είναι απαιτητικός στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι καθαρό, για να το πιει.

Και μην νομίζετε πως δεν έχουν συναισθήματα. Ο Bram, ένας γάιδαρος που πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του, μόνος και παραμελημένος, μεταφέρθηκε σε κακή κατάσταση υγείας, στο Αγρόκτημα του ενός καταφυγίου κακοποιημένων ζώων στην Ολλανδία. Εκεί, σύντομα συνδέθηκε με άλλα ζώα ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του.

 

I’d say they are happy babies! #fortheloveofdonkeys #saveourburros #donkeys #donkey #donkeylove #donkeysofinstagram

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη PVDR Northern Virginia (@pvdr_northernva) στις

Ο Bram έζησε για πάνω από ένα χρόνο ευτυχισμένος με τα άλλα ζώα, αλλά μια μέρα οι πνεύμονες του που ήταν σχεδόν κατεστραμμένοι προκάλεσαν το θάνατό του.

Στη συνέχεια, μια συγκινητική σκηνή εκτυλίχθηκε καθώς οι υπόλοιποι γάιδαροι συγκεντρώθηκαν γύρω από το νεκρό τους φίλο. Η κάμερα κατέγραψε αναπάντεχες εικόνες με τα γαϊδούρια να θρηνούν και κάποια να τον δαγκώνουν ή να τον σπρώχνουν με τα πόδια τους - μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να τον σηκώσουν. Οι άνθρωποι στο καταφύγιο παρακολουθούσαν συγκλονισμένοι καθώς για πρώτα φορά αντίκριζαν κάτι τέτοιο, αν και όπως λένε γνώριζαν πως οι γάιδαροι, αντίθετα με όσα πολλοί πιστεύουν, είναι ζώα με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη που αποκτούν ισχυρούς δεσμούς μεταξύ του.