Το φιλοζωικό σωματείο Rancheros προστατεύει άλογα και γαϊδουράκια - Free Sunday
Το φιλοζωικό σωματείο Rancheros προστατεύει άλογα και γαϊδουράκια

Το φιλοζωικό σωματείο Rancheros προστατεύει άλογα και γαϊδουράκια

Το φιλοζωικό σωματείο Rancheros δημιουργήθηκε το 2015 και βρίσκεται στην παραλία της Αγίας Άννας, στη Βόρεια Εύβοια. Σκοπός του σωματείου είναι η περίθαλψη εγκαταλελειμμένων ιπποειδών (άλογα και γαϊδουράκια) και η διάσωση των κακοποιημένων. Κυρίως, η μετάδοση του φιλοζωικού μηνύματος μέσα από ομαδικές εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται κυρίως σε παιδιά.

Όλα ξεκίνησαν το 2012, όταν βρέθηκαν έξι αδέσποτα άλογα. Όλα υποσιτισμένα, με δερματικά προβλήματα και προβληματική συμπεριφορά. Μετά από μήνες ιατρικής φροντίδας, αλλαγή τροφής, έξοδα και προσωπική φροντίδα, όλα τα αλογάκια είναι πλέον υγιή και ήμερα. Η συμπεριφορά τους, άλλωστε, ήταν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Είχαν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον άνθρωπο, είχαν αναπτύξει φοβίες και ήταν ξεκάθαρο πως είχαν… άγχος. Η εκ νέου εκπαίδευσή τους αποκατέστησε τα προβλήματα συμπεριφοράς.

H ευζωία τους

Ο καταναγκαστικός σταβλισμός, η επιμονή των επαγγελματιών που ασχολούνται με τα άλογα να τα διατηρούν το καθένα μόνο του, δεν ήταν η ζωή που τους άξιζε.

Ζητούμενο ήταν η ελευθερία τους. Το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να αλληλεπιδρούν. Όλα αυτά θα μπορούσαν να συμβούν μόνο αν επέστρεφαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στο δάσος.

Έτσι σήμερα ζουν σε μια έκταση 14 στρεμμάτων στην παραλία της Αγίας Άννας υπό τη σκέπη του φιλοζωικού σωματείου Rancheros. Τα άλογα εκεί ζουν ευτυχισμένα, σε ημιελεύθερη κατάσταση και όχι σε boxes, ενώ τρέχουν ελεύθερα στην 8 χλμ. παραλία.

Τα άλογα, πλέον, είναι επτά, καθώς το Rancheros υποδέχτηκε και μια φοράδα 4 ετών που προοριζόταν για κρέας, αλλά και δύο κακοποιημένα γαϊδουράκια που ανέλαβε το σωματείο τον τελευταίο χρόνο. Στην παρέα τους έχουν προστεθεί και 13 (πρώην) αδέσποτα σκυλιά που έχουν βρει περίθαλψη στο κτήμα.

Μπορείτε να βοηθήσετε το έργο του Rancheros με δωρεές, υιοθετώντας ένα από τα άλογα ή τα γαϊδουράκια του σωματείου. Δείτε περισσότερα στο www.rancheros.gr.

 

 

The bigger cause

Στο Rancheros διοργανώνονται ενημερωτικές δράσεις για παιδιά και ενήλικες. Εκεί μικροί και μεγάλοι μαθαίνουν τον ευαίσθητο συναισθηματικό κόσμο των αλόγων. Πώς ένα θηριώδες σε μέγεθος ζώο 600 κιλών διατηρεί μια πραότητα και ένα μεγαλείο. Πώς τα άλογα βοήθησαν τον ανθρώπινο πολιτισμό να προοδεύσει και να επικρατήσει. Κυρίως, μαθαίνουν πως τα ζώα έχουν συναισθήματα. Νιώθουν, χαίρονται, στενοχωριούνται, φοβούνται, θυμούνται, αποφασίζουν.

Τα παιδάκια έχουν την ευκαιρία, πολλά για πρώτη φορά στη ζωή τους, να μάθουν τι τρώνε τα άλογα, πώς συμπεριφέρονται. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με τα παιδιά να χαϊδεύουν τα άλογα, να χτενίζουν τις χαίτες τους, να τα ταΐζουν καρότα.

Αντίστοιχες δράσεις σχεδιάζονται για ενηλίκους, αλλά και εταιρείες που επιθυμούν τη σύσφιξη των σχέσεων των εργαζομένων τους μέσα από παιχνίδια αρχηγίας και συνεργασίας.

www.rancheros.gr

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

https://www.facebook.com/rancherosfarm

https://instagram.com/rancheros_farm/