Μήπως τα κοάλα έχουν ήδη εξαφανιστεί; - Free Sunday
Μήπως τα κοάλα έχουν ήδη εξαφανιστεί;
Αναφορές περί «λειτουργικής εξαφάνισης του είδους» προκαλούν αντιδράσεις

Μήπως τα κοάλα έχουν ήδη εξαφανιστεί;

Με τις δασικές πυρκαγιές να μαίνονται στην ανατολική Αυστραλία τις τελευταίες εβδομάδες, το μέλλον δείχνει πιο α βέβαιο από ποτέ για τα κοάλα, εθνικό σύμβολο της χώρας.

«Τα κοάλα έχουν λειτουργικά εξαφανιστεί» είναι μια φράση που κυκλοφόρησε ευρέως στο Διαδίκτυο αυτή την εβδομάδα. Ο όρος αναφέρεται σε είδη που δεν παίζουν πλέον ρόλο σε ένα οικοσύστημα ή βρίσκονται ήδη στο δρόμο προς την εξαφάνιση, χωρίς επιστροφή.

Θα πρέπει όμως να αναρωτηθεί κανείς αν αυτές οι δυσοίωνες περιγραφές είναι ακριβείς και χρήσιμες για το είδος, ή αν αντίθετα οδηγούν σε παραίτηση από τις προσπάθειες προστασίας των κοάλα, επισημαίνουν οι New York Times.

«Το πιο ανησυχητικό με τον όρο ‘λειτουργική εξαφάνιση’ είναι το ότι υποδηλώνει ότι ένας πληθυσμός έχει περάσει το σημείο πέρα από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή, και επομένως δεν μπορεί να γίνει πια τίποτα» λέει στην εφημερίδα η Ζάκλιν Τζιλ, επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Μέιν στις ΗΠΑ.

Πολλές αναρτήσεις περί «λειτουργικής εξαφάνισης» στα κοινωνικά δίκτυα επικαλούνται άρθρο που δημοσιεύτηκε το περασμένο Σάββατο στο Forbes. Μετά τις αντιδράσεις, ο τίτλος άλλαξε το βράδυ της Δευτέρας με την απαλοιφή της επίμαχης φράσης από τον τίτλο.

Σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), τον φορέα που συντάσσει την επίσημη Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών, ο πληθυσμός των κοάλα φθίνει και είναι ευάλωτος, όχι όμως απειλούμενος.

Ο συντάκτης του άρθρου του Forbes, Τρέβορ Νέις, είπε στους NY Times ότι απλώς αναμετέδιδε τα λεγόμενα της Ντέμπορα Τάμπαρτ, επικεφαλής του Αυστραλιανού Ιδρύματος για τα Κοάλα. Η μη κερδοσκοπική οργάνωση είχε εκδώσει ανακοίνωση τον Μάιο στην οποία ανέφερε ότι τα συμπαθή μαρσιποφόρα «ενδέχεται να έχουν λειτουργικά εξαφανιστεί».

Η οργάνωση εκτιμά ότι στην Αυστραλία απομένουν σήμερα περίπου 80.000 κοάλα, παραδέχεται όμως ότι αυτό είναι μια χονδρική εκτίμηση και ότι το πραγματικό μέγεθος του πληθυσμού μπορεί να απέχει σημαντικά από αυτό το νούμερο.

Η ίδια η Τάμπαρτ επέμεινε πάντως στα περί «λειτουργικής εξαφάνισης» μιλώντας στους NY Times.

«Έχω ταξιδέψει σε κάθε γωνιά της χώρας» είπε. «Γνωρίζω με βεβαιότητα ότι κανένας πληθυσμός κοάλα δεν είναι ασφαλής. Δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι […] Παραμένω αφοσιωμένη σε αυτή τη δουλειά εδώ και 31 χρόνια».

Η Δρ Τζιλ, πάντως, έχει διαφορετική γνώμη, επισημαίνοντας ότι μια άσχημη κατάσταση δεν είναι το ίδιο πράγμα με μια κατάσταση χωρίς επιστροφή.

«Η εμπιστοσύνη είναι ένα από πιο δυνατά χαρτιά μας όσον αφορά την επιστημονική κοινότητα και την περιβαλλοντική κοινότητα. Δεν θα ήθελα να το χάσουμε» είπε.