Ο παγκολίνος, ύποπτος για κορωνοϊό, θύμα ανελέητου εμπορίου - Free Sunday
Ο παγκολίνος, ύποπτος για κορωνοϊό, θύμα ανελέητου εμπορίου
Παγκολίνος σε αμυντική στάση μπάλας. Δεν μπορεί να τον προστατεύσει από τους ανθρώπους. Stephen C Dickson / CC BY-SA 4.0

Ο παγκολίνος, ύποπτος για κορωνοϊό, θύμα ανελέητου εμπορίου

Σχεδόν 900.000 παγκολίνοι, ένα ζώο που απειλείται με εξαφάνιση, πουλήθηκαν παρανόμως στη νοτιοανατολική Ασία, σημαντικό κέντρο διακίνησης άγριων ζώων, στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετίων, ανακοίνωσε σήμερα μη κυβερνητική οργάνωση.

Το απειλούμενο θηλαστικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας λόγω κινεζικής μελέτης που τον αναγνώριζε ως ύποπτο για την μετάδοση του νέου κορωνοϊού, αν και άλλοι επιστήμονες δήλωσαν δύσπιστοι. 

«Δεν περνά μέρα που να μην υπάρξει κατάσχεση άγριων ζώων στη νοτιοανατολική Ασία, συχνά σε εντυπωσιακούς αριθμούς« επισήμανε η Κανίθα Κρισνασάμι διευθύντρια της ΜΚΟ Traffic για την περιοχή.

35769436014 4e879dcea6 b
Adam Tusk

Η ΜΚΟ εκτιμά ότι περίπου 895.000 φολιδωτοί μυρμηγκοφάγοι, όπως είναι επίσης γνωστοί οι παγκολίνοι, έχουν πουληθεί παρανόμως από το 2000 ως το 2019 στην περιοχή.

Επίσης περίπου 96.000 κιλά φολίδων έχουν κατασχεθεί από το 2017 ως το 2019 στη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Το μικρό αυτό θηλαστικό είναι ο βασικότερος στόχος του παράνομου κυνηγιού κυρίως εξαιτίας των φολίδων του που χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή, ασιατική ιατρική, αλλά και για τη σάρκα του που θεωρείται λιχουδιά.

Το παράνομο κυνήγι παγκολίνου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη νοτιοανατολική Ασία και πλέον επεκτείνεται στην Αφρική.

Το 2016 η Διεθνής Σύμβαση για το εμπόριο των άγριων ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση (Cites) απαγόρευσε αυστηρά την πώληση των παγκολίνων.

Όμως παρά το μέτρο αυτό, το λαθρεμπόριο συνεχίζεται και η ΜΚΟ ζητεί να υιοθετηθούν πιο αυστηρές κυρώσεις για τους λαθρεμπόρους, ώστε να κλείσουν οι διαδικτυακές αγορές και οι πλατφόρμες μέσω των οποίων γίνεται το εμπόριο των άγριων ζώων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ