H Κομισιόν θέλει να πάρει από τις χώρες-μέλη τον έλεγχο των εκπομπών CO2 - Free Sunday
H Κομισιόν θέλει να πάρει από τις χώρες-μέλη τον έλεγχο των εκπομπών CO2
Η πρόταση αναμένεται να συναντήσει αντιδράσεις από χώρες που βασίζονται στον λιθάνθρακα

H Κομισιόν θέλει να πάρει από τις χώρες-μέλη τον έλεγχο των εκπομπών CO2

Με στόχο τον μηδενισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόταση νόμου με τον οποίο θα αποκτούσε το δικαίωμα να επιβάλλει δεσμευτικούς στόχους για το κλίμα χωρίς τη συγκατάθεση των χωρών-μελών.

Η πρόταση αναμένεται ωστόσο να συναντήσει αντιδράσεις και θεωρείται απίθανο να υπερψηφιστεί χωρίς τροποποιήσεις.

Ισορροπία δυνάμεων

 «Ο νόμος αυτός θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων ανάμεσα στην Επιτροπή, τις χώρες-μέλη και το Ευρωκοινοβούλιο» σχολιάζει στον δικτυακό τόπο του Nature ο Όλιβερ Γκριν, ειδικός σε θέματα πολιτικής στο Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας στο Βερολίνο.

«Χώρες όπως η Πολωνία, οι οποίες τείνουν να ασκούν βέτο σε φιλόδοξες πολιτικές για το κλίμα, θα θεωρήσουν απαράδεκτη την απώλεια εξουσίας τους» προβλέπει.

Οι χώρες-μέλη συμφώνησαν τον Δεκέμβριο ότι μέχρι το 2050 η ΕΕ θα πρέπει να έχει μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, κάτι που σημαίνει ότι για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που καταλήγει στην ατμόσφαιρα θα πρέπει να λαμβάνονται αντισταθμιστικά μέτρα, όπως για παράδειγμα οι δενδροφυτεύσεις. Ο φιλόδοξος στόχος αναμένεται να επισημοποιηθεί τον Ιούνιο.

Το επίμαχο νομοσχέδιο θα επέτρεπε στην Κομισιόν να ορίζει ενδιάμεσους δεσμευτικούς στόχους για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κάθε πέντε χρόνια. Για να ανατραπούν οι στόχοι θα πρέπει να διαφωνήσουν τουλάχιστον οι μισές χώρες-μέλη, οι οποίες πρέπει να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 65% του συνολικού πληθυσμού της Ένωσης.

Green Deal

Η πρόταση της Κομισιόν εντάσσεται στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, ένα σύνολο πολιτικών που ανακοινώθηκαν όταν ανέλαβε καθήκοντα η νέα πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Το σχέδιο προβλέπει τη χρηματοδότηση δράσεων για το κλίμα με το αστρονομικό ποσό του ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Προβλέπει ακόμα τον μεσοπρόθεσμο στόχο της μείωσης των εκπομπών κατά 50-55 τοις εκατό, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, έως το 2050.