H E.E. ζητάει τη γνώμη μας για τα ζώα; Ας τη δώσουμε! - Free Sunday
H E.E. ζητάει τη γνώμη μας για τα ζώα; Ας τη δώσουμε!

H E.E. ζητάει τη γνώμη μας για τα ζώα; Ας τη δώσουμε!

Του Νίκου Ράπτη*

Είναι κοινή αίσθηση –που την καλλιεργούν με ιδιοτέλεια και οι εγχώριοι πολιτικοί μας– πως οι αποφάσεις που λαμβάνονται «στις Βρυξέλλες» είναι απροσπέλαστες για εμάς, τους απλούς πολίτες και τις κυβερνήσεις μας.

Κι όμως, η Ε.Ε. έχει εντάξει τη διαβούλευση με τους πολίτες ως συστατικό στοιχείο στην εκπόνηση των πολιτικών της. Μπορεί αυτό να μην είναι τόσο γνωστό (ή καθοριστικό) όσο θα θέλαμε, αλλά μας προσφέρεται η δυνατότητα να προκαλέσουμε συζητήσεις στα ευρωπαϊκά όργανα και να καταγράψουμε τη γνώμη μας.

Τα δικαιώματα των ζώων που προορίζονται για τη διατροφή μας

Έτσι, παραδείγματος χάριν, στο πλαίσιο της αναδιαμόρφωσης της πολιτικής της Ε.Ε. για τη διατροφή, η Κομισιόν ζητάει τη γνώμη μας για τα δικαιώματα των ζώων και περιμένει τις απαντήσεις μας, έως και την Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2022. Αρκεί να συνδεθούμε στη σχετική ιστοσελίδα και να απαντήσουμε στη γλώσσα μας (και στα ελληνικά). Στο ερωτηματολόγιο που θα βρούμε, καλούμαστε να πούμε τη γνώμη μας για την κατάσταση των δικαιωμάτων των ζώων στην κοινότητα των 27 κρατών αλλά και για τη σημασία τους, σε αντίστιξη με το κόστος της παραγωγής. Έχουμε τη δυνατότητα να καταδικάσουμε ιδιαίτερα βάναυσες πρακτικές (όπως το κόψιμο του ράμφους των πουλερικών, τη βίαιη σίτιση, διάφορους επώδυνους τρόπους θανάτωσης, τον ευνουχισμό χωρίς αναισθησία κ.λπ.). Μας δίνεται η ευκαιρία να υπερασπιστούμε τα ζώα στο ζήτημα της μεταφοράς τους σε μακρές διαδρομές και να τελειώνουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα με την εκτροφή σε κλουβιά.

Μιλώντας για την εκτροφή ζώων σε κλουβιά, οι ευρωβουλευτές αποφάσισαν πρόσφατα πως αυτή η πρακτική θα πρέπει να καταργηθεί σταδιακά στην Ε.Ε. Το θέμα προέκυψε από μια «Πρωτοβουλία Πολιτών», μία ακόμα ευρωπαϊκή πρόνοια που εξασφαλίζει τη διαβούλευση με τους πολίτες. Πάνω από ένα εκατομμύριο πολίτες υπέγραψαν το σχετικό αίτημα, που έτσι συζητήθηκε στα κοινοτικά όργανα και εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την Κομισιόν. Οι πολίτες κατάφεραν να προκαλέσουν μια συζήτηση που κατέληξε σε απόφαση της Ε.Ε., για πρώτη φορά στο ζήτημα των δικαιωμάτων των ζώων.

Απαγόρευση του εμπορίου των πτερυγίων των καρχαριοειδών

Μία άλλη «Πρωτοβουλία Πολιτών» είναι τώρα σε εξέλιξη και ζητάει την υπογραφή μας, έως και τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2022. Πολίτες από τα 27 κράτη-μέλη ζητούν (stop-finning-eu.org) να απαγορευτεί στην Ε.Ε. η εμπορία πτερυγίων του καρχαρία. Οι καρχαρίες είναι πολύτιμο είδος για τη θαλάσσια βιοποικιλότητα, αλλά κατασφάζονται κατά εκατομμύρια από τους ανθρώπους για το κρέας τους. Τα πτερύγια του καρχαρία είναι περιζήτητος μεζές και αυτά κυρίως κυνηγούν τα αλιευτικά. Πολύ συχνά, οι καρχαρίες ακρωτηριάζονται ζωντανοί και ρίχνονται ξανά στη θάλασσα, για να πεθάνουν εκεί, αργά και βασανιστικά. Οι Ευρωπαίοι, ως αλιείς, μεταπράτες ή καταναλωτές, πρωταγωνιστούν στον σχετικό κλάδο. Εάν, όμως, συγκεντρωθεί ο απαραίτητος αριθμός υπογραφών από Ευρωπαίους πολίτες (1 εκατομμύριο), τα όργανα της Ε.Ε. θα είναι υποχρεωμένα να συζητήσουν αυτή την απαράδεκτη πρακτική.

Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων είναι μια διαρκής διαδικασία, που αφορά τα ζώα φυσικά, αλλά και τη φύση και εμάς, τους ανθρώπους, ιδίως τις επόμενες γενιές, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας. Οφείλουμε να αξιοποιούμε κάθε ευκαιρία να σώσουμε ή να ανακουφίσουμε τα ζώα από όσα υποφέρουν ως εξάρτημα των «αναγκών» μας. Η Ε.Ε. ζητάει τη γνώμη μας για τα ζώα; E λοιπόν, ας της την πούμε!

Σημείωση: Όλες οι πληροφορίες για τις δύο καμπάνιες στη ρουμπρίκα «επικαιρότητα» στην ιστοσελίδα animalpolitics.gr.

* Ο Νίκος Ράπτης είναι εκπαιδευτικός και στέλεχος του Κόμματος για τα Ζώα. Το βιβλίο του «Πολιτική Φιλοζωία» (2020) κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο