Κινδυνεύουν τα τσιτάχ - Free Sunday
Κινδυνεύουν τα τσιτάχ

Κινδυνεύουν τα τσιτάχ

Μόλις 7.100 τέτοια αιλουροειδή παραμένουν εν ζωή στην Αφρική και σε λίγες περιοχές του Ιράν, καθώς η εξάπλωση των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων τα έχει εκδιώξει από το 91% των ιστορικών τους βιοτόπων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Τα νούμερα είναι τόσο ανησυχητικά που το τσιτάχ θα πρέπει να ενταχθεί στην κατηγορία των «απειλούμενων» ειδών, αντί αυτής των «ευάλωτων», όπου ανήκει σήμερα.

Σε ποσοστό 77% οι βιότοποι των τσιτάχ δεν έχουν χαρακτηρισθεί «προστατευόμενες περιοχές», σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία απευθύνει έκκληση σε κυβερνήσεις και τοπικές κοινότητες.

Εκτός από την απώλεια των βιοτόπων τους, τα τσιτάχ αντιμετωπίζουν επίσης την παραδοσιακή εχθρότητα των κτηνοτρόφων, τη μείωση του πληθυσμού της αντιλόπης και άλλων θηραμάτων, το παράνομο εμπόριο των μικρών τους, καθώς και την παράνομη διακίνηση της γούνας τους.

Περισσότερα από τα μισά τσιτάχ ζουν σε σχετικά αραιοκατοικημένες χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, όπως στη Ναμίμπια, την Μποτσουάνα και τη Νότια Αφρική. Τα τσιτάχ έχουν ουσιαστικά εξαφανισθεί από την Ασία, με τον πληθυσμό τους να έχει συρρικνωθεί σε 50 άτομα στο Ιράν, ενώ ο αριθμός των 7.100 που αποδίδονται στον πληθυσμό που βρίσκεται στην Αφρική δεν είναι δεδομένος, αλλά εκτιμήσεις. Η καταμέτρηση των τσιτάχ δεν είναι εύκολη υπόθεση, καθώς τα αιλουροειδή αυτά μετακινούνται διαρκώς και σε ευρύ φάσμα, αφού ακολουθούν κοπάδια θηραμάτων.