Τι μας… ταλαιπωρεί με τα μέσα μεταφοράς - Free Sunday
Τι μας… ταλαιπωρεί με τα μέσα μεταφοράς

Τι μας… ταλαιπωρεί με τα μέσα μεταφοράς

Τι θα θέλατε να αλλάξει και τι να παραμείνει ίδιο; Πόσο συχνά χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ) για να μετακινηθείτε στην πόλη όπου ζείτε;

Θα προκαλούσε μεγάλη έκπληξη αν κάποιος που διάβαζε αυτά τα ερωτήματα και ζει σε μια μεγάλη πόλη δεν παραδεχόταν ότι τα έχει κάνει και ο ίδιος στον εαυτό του. Σήμερα, μόνο στο λεκανοπέδιο της Αθήνας οι δημόσιες συγκοινωνίες εξυπηρετούν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες καθημερινά, ενώ σε περιπτώσεις απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων τους η πόλη κυριολεκτικά πνίγεται.

Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ έχουν προκαλέσει «έμφραγμα» στις μετακινήσεις των κατοίκων της συμπρωτεύουσας και έχουν επιβαρύνει ακόμα περισσότερο το κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Έρευνα σε έντεκα πόλεις

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές ότι τα ΜΜΜ αποτελούν έναν κρίσιμο παράγοντα της καθημερινότητας των πολιτών. Πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Moovit, η οποία διαθέτει την εφαρμογή Moovit, που παρέχει πληροφορίες σχετικά με τις συγκοινωνίες και τις μετακινήσεις σε 1.200 πόλεις στον κόσμο και χρησιμοποιείται ήδη από 55 εκατομμύρια χρήστες, αποτύπωσε τις σκέψεις χιλιάδων χρηστών ΜΜΜ σε έντεκα πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Πάτρα, Ιωάννινα, Βόλος, Άρτα, Μεγανήσι, Ηράκλειο, Χανιά, Κομοτηνή, Καβάλα και Καλαμάτα) και κατέγραψε τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συγκοινωνίες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, σχεδόν επτά στους δέκα ερωτηθέντες (67,2%), δήλωσαν μετρίως έως όχι και πολύ ικανοποιημένοι από τα μέσα μεταφοράς στην πόλη τους, έναντι μόλις 31,2% που δήλωσαν από κάπως έως πολύ ικανοποιημένοι. Όσον αφορά τα βασικότερα προβλήματα που το επιβατικό κοινό αντιμετωπίζει σε σχέση με τις δημόσιες συγκοινωνίες, η έρευνα έδειξε ότι αυτά είναι η παρατεταμένη αναμονή (48,6%), η έλλειψη ακριβούς ενημέρωσης για την ώρα άφιξης του μέσου (23%), η απουσία ενημέρωσης για αλλαγές στα δρομολόγια, καθυστερήσεις ή απεργιακές κινητοποιήσεις (16,3%) και η άγνοια της ακριβούς διαδρομής (5,4%, προφανώς αυτό αφορά λεωφορεία, τρόλεϊ κ.λπ.).

Περιμένοντας το λεωφορείο

Εδώ πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η ζωή των κατοίκων της Αθήνας άλλαξε ριζικά από την ώρα που άρχισε να λειτουργεί το μετρό, καθώς πολλοί επιβάτες… ξέχασαν τι σημαίνει αναμονή για λεωφορείο. Ωστόσο, τα λεωφορεία παραμένουν ο κύριος τρόπος μετακίνησης για πολλούς κατοίκους της πρωτεύουσας και για όλους τους κατοίκους των άλλων πόλεων της Ελλάδας, οπότε η ερώτηση σχετικά με τον χρόνο αναμονής στη στάση για το λεωφορείο έχει ενδιαφέρον, καθώς αυτός είναι το κύριο παράπονο του επιβατικού κοινού. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα αποτελέσματα της έρευνας, το 43% περιμένει στη στάση από 10 έως 15 λεπτά, το 31% από 15 έως 25 λεπτά, το 16% λιγότερο από 10 λεπτά και το 10% για περισσότερο από 25 λεπτά της ώρας.

Επίσης, η έρευνα πιστοποιεί κάτι που διαισθητικά αντιλαμβανόμαστε στην καθημερινότητά μας: ότι περνάμε πολύ χρόνο μετακινούμενοι με τα ΜΜΜ. Συγκεκριμένα, στο σχετικό ερώτημα, το 35,7% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ξοδεύει από μισή έως μία ώρα κατά μέσο όρο την ημέρα μέσα στα ΜΜΜ, το 29,5% από μία έως δύο ώρες, το 19,1% λιγότερο από μισή ώρα και το 14,4% περισσότερες από δύο ώρες.

Σημειωτέον ότι η πλειοψηφία των ερωτηθέντων δεν είναι «περαστικοί» από τις δημόσιες συγκοινωνίες αλλά… ψημένοι επιβάτες, καθώς το 37,4% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς περισσότερες από έξι φορές την εβδομάδα, το 24,5% από τέσσερις έως έξι φορές, το 21,2% μία φορά και το 17% από δύο έως τρεις φορές. Δηλαδή, οι έξι στους δέκα χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά τα ΜΜΜ για τις μετακινήσεις τους, οπότε η άποψή τους έχει βαρύνουσα σημασία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση της εφαρμογής Moovit φαίνεται ότι κάνει τη ζωή του επιβατικού κοινού καλύτερη, καθώς το 91% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η εφαρμογή έχει βελτιώσει την εμπειρία του με την αστική κινητικότητα και τα μέσα μεταφοράς.
(0 ψήφοι)