Αλλαγή σκυτάλης στον ΔΟΛ - Free Sunday
Αλλαγή σκυτάλης στον ΔΟΛ

Αλλαγή σκυτάλης στον ΔΟΛ

Κάπως έτσι, μοιάζει να ολοκληρώνεται η περιπέτεια στην οποία έχει μπει ο ΔΟΛ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, η οποία παρά τρίχα να τον εξαφανίσει ολοκληρωτικά.

Οι προσφορές

Την Τετάρτη 31 Μαΐου ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δημοπρασίας του Οργανισμού από τις πιστώτριες τράπεζες και πλειοδότης αναδείχθηκε η εταιρεία Alter Ego, η οποία πρόσφερε 22,89 εκατ. ευρώ για την αγορά 353 σημάτων-τίτλων του ΔΟΛ, τις συμμετοχές του σε άλλες εταιρείες, το ιστορικό αρχείο και τον εξοπλισμό του. Σημειώνεται ότι εκτός από την Alter Ego προσφορές κατέθεσαν η εταιρεία Vegata Holdings Co. Limited (με έδρα τη Λευκωσία), ύψους 21 εκατ. ευρώ, αλλά και η Dimera Media Investments του Ιβάν Σαββίδη, η προσφορά της οποίας ανήλθε στα 11,92 εκατ. ευρώ. Προσφορές συμβολικού τιμήματος κατατέθηκαν και από τους εργαζόμενους του ΔΟΛ, προκειμένου να είναι παρόντες στη διαδικασία της δημοπρασίας. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σημαίνει ότι στα χέρια του κ. Μαρινάκη περνούν το 22,11% των μετοχών του Mega, οι εφημερίδες «Βήμα» και «Νέα» και όλα τα υπόλοιπα ΜΜΕ του Οργανισμού, καθώς και οι συμμετοχές του.

Το παζλ του Mega

Ειδικά για το Mega, τα πράγματα αποκτούν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς με την επικύρωση της δημοπράτησης των περιουσιακών στοιχείων του ΔΟΛ από το αρμόδιο δικαστήριο η μετοχική σύνθεση του τηλεοπτικού σταθμού θα έχει ως εξής: Όμιλος Βαρδινογιάννη 35%, ΔΟΛ 22,11%, Dimera (ο κ. Σαββίδης απέκτησε εξωχρηματιστηριακά το σχετικό ποσοστό από τον Πήγασο, συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα) 19,6% και Πήγασος 13%. Το 13% των μετοχών του Mega που ακόμη ανήκει στον Πήγασο αλλά είναι ενεχυριασμένο στις τράπεζες θεωρείται το «κλειδί» για τις όποιες εξελίξεις στο «μεγάλο κανάλι», καθώς αν αποκτηθεί από τον Όμιλο Βαρδινογιάννη το ποσοστό του θα αγγίξει το 50%, αν το πάρει ο κ. Μαρινάκης θα φτάσει συνολικά το 35%, ενώ αν το αποκτήσει ο κ. Σαββίδης το συνολικό ποσοστό του επιχειρηματία θα φτάσει το 33%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι ο όμιλος που εκπροσωπεί τα συμφέροντά του είναι έτοιμος να αγοράσει το σύνολο των χρεών και να αφαιρέσει όλα τα βάρη από το Mega. Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του να συμμετάσχει με 25 εκατ. ευρώ σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου υπό όρους και πρόσθεσε με νόημα ότι «για να μπορέσεις να διαχειριστείς την εταιρεία πρέπει να είσαι απόλυτος ιδιοκτήτης της».

Σε δρόμο εκκαθάρισης και ο Πήγασος

Εν τω μεταξύ, τον δρόμο του ΔΟΛ παίρνει και ο έτερος μεγάλος εκδοτικός όμιλος της χώρας, ο Πήγασος, συμφερόντων Φώτη Μπόμπολα, ο οποίος, όπως και ο ΔΟΛ, αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες επέδωσαν στον οργανισμό εξώδικο με το οποίο αναγγέλλεται η πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε καταγγελία της δανειακής σύμβασης κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους 80 εκατ. ευρώ, η οποία και αναμένεται να λάβει χώρα μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Η κίνηση αυτή των τραπεζών εκτιμάται ότι θα οδηγήσει νομοτελειακά σε διαδικασία ειδικής εκκαθάρισης του Πήγασου, όπως συνέβη και με το ΔΟΛ. Μετά την καταγγελία της σύμβασης και αν μέσα σε διάστημα 30 ημερών δεν αποπληρωθούν τα οφειλόμενα, τα δάνεια γίνονται αμέσως απαιτητά και εν συνεχεία θα οριστεί ειδικός εκκαθαριστής και η Πήγασος θα οδηγηθεί σε πλειστηριασμό των περιουσιακών της στοιχείων.
Ο όμιλος εκδίδει τις εφημερίδες «Έθνος», «Έθνος της Κυριακής», «Ημερησία» και «Goal News», πολλά περιοδικά και διαθέτει 13 ιστοσελίδες, ενώ τον Δεκέμβριο του 2016 απασχολούσε περισσότερους από 700 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι ανάστατοι από τις τελευταίες εξελίξεις και σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησαν να ενημερωθούν αρμοδίως από τη διοίκηση της επιχείρησης, ενώ και τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων και των άλλων εργαζομένων παρακολουθούν από κοντά.

Τι μέλλει γενέσθαι

Για την ώρα, τα σενάρια σχετικά με την τύχη του Πήγασου αφορούν την αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος, όπως προαναφέρθηκε, απέκτησε το 19,6% του Mega μέσω εξωχρηματιστηριακής συναλλαγής. Ερωτηματικό αποτελεί το αν ο επιχειρηματίας θα θελήσει να μπει στη διαδικασία απόκτησης και του Πήγασου ή αν θα ενδιαφερθεί άλλος επενδυτής. Εκτιμάται, πάντως, ότι και για τον Πήγασο θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που ακολουθήθηκε για τον ΔΟΛ και ότι τα ΜΜΕ του δεν θα πάψουν να λειτουργούν.
(0 ψήφοι)