Ο Ιβάν, ο ΠΑΟΚ, τα μέσα, οι μαρίνες και η πολιτική - Free Sunday
Ο Ιβάν, ο ΠΑΟΚ, τα μέσα, οι μαρίνες και η πολιτική

Ο Ιβάν, ο ΠΑΟΚ, τα μέσα, οι μαρίνες και η πολιτική

Η φωτογραφία του δημοτικού συμβούλου Θεσσαλονίκης και γνωστού οπαδού του ΠΑΟΚ Κωνσταντίνου Ζέρβα με τον Πορτογάλο ποδοσφαιριστή Αντρέ Βιεϊρίνια σε ταβέρνα της Θεσσαλονίκης (ιδιοκτησίας επίσης γνωστού για τα παοκτσίδικα αισθήματά του επιχειρηματία) είχε ένα ενδιαφέρον μεγαλύτερο από το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο αποτυπώθηκε η συνάντηση στο Facebook. Κι αυτό γιατί ο Βιεϊρίνια, πέντε χρόνια μετά την αποχώρησή του από τον ΠΑΟΚ, στην έναρξη της περιόδου Σαββίδη, παραμένει ένας από τους πιο αγαπημένους ποδοσφαιριστές για την εξέδρα της ομάδας.

vierinia zevas

Πριν από περίπου 30 χρόνια ένας άλλος Σαββίδης, ο Χάρης Σαββίδης, την τελευταία ημέρα μιας μεταγραφικής περιόδου είχε πάρει στον ΠΑΟΚ τον Λάκη Παπαϊωάννου, γιατί έπρεπε, όπως είχε πει τότε στους φίλους του, να κατευνάσει την κερκίδα, που είχε απογοητευτεί. Περίπου, δηλαδή, όπως είναι τώρα η κερκίδα με τον Ιβάν Σαββίδη και τον αποκλεισμό του ΠΑΟΚ από τους προκριματικούς του Champions League.

Όπως κάθε επιχειρηματίας με πολυσχιδείς δραστηριότητες, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ έχει να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, τα περισσότερα εκ των οποίων θα μπορούσαν να είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμα αν ο Μόλινς δεν είχε πετύχει το γκολ με το οποίο ο Παναθηναϊκός κέρδισε 3-2 στην Τούμπα.

Στους κύκλους γύρω από το ποδόσφαιρο ήταν πάντοτε γνωστό ότι στρατό από την εξέδρα με απογοητευμένους οπαδούς είναι αδύνατο να κάνεις. Και ο Ιβάν, ο οποίος έχει σειρά δυσκολιών τον τελευταίο καιρό, δεν μπορεί να κάνει στρατό αν δεν δημιουργήσει ξανά για τον ΠΑΟΚ τον ενθουσιασμό που εξαφανίστηκε όταν στο 93΄ του τελευταίου αγώνα με τον Παναθηναϊκό ο Μόλινς πέτυχε το νικητήριο γκολ των «πρασίνων».

«Καλά που δεν θα συμμετάσχουμε στο Champions League, γιατί αλλιώς θα έπρεπε να τρέχουμε τον Ιούλιο για να δούμε την ομάδα να περνάει έναν γύρο και μετά να αποκλειόμαστε στις αρχές Αυγούστου» έλεγε οπαδός του ΠΑΟΚ. Διότι, αν η ομάδα περνούσε στο Champions League, δεν θα μπορούσε παρά να παραμείνει ως προπονητής ο Βλάνταν Ίβιτς, που μετά τον αποκλεισμό χαρακτηρίστηκε «λίγος» για τον ΠΑΟΚ και αδύναμος τόσο στην καθοδήγηση στο γήπεδο όσο και στην προετοιμασία για το γήπεδο.

Σύμφωνα με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, το θέμα δεν είναι να τον αλλάξει αλλά να βρει έναν προπονητή που και μεγάλο όνομα να είναι και να μην απαιτεί να έχει την αποκλειστική κυριότητα της ομάδας. «Πρέπει να είναι καλός, ακριβός και διατεθειμένος να συζητά τις επιλογές του με το αφεντικό, αλλά τέτοιο μείγμα είναι δύσκολο να βρεθεί στην ποδοσφαιρική αγορά» λένε φίλοι του ΠΑΟΚ, οι οποίοι κρατάνε μικρό καλάθι και για τις δυνατότητες της ενίσχυσης της ομάδας με μεταγραφές.

Δεν αμφισβητούν ότι ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ μπορεί να δώσει λεφτά, αλλά το κατά πόσο τα λεφτά και μόνο μπορούν να αποτελέσουν κίνητρο για έναν μεγάλης αξίας ποδοσφαιριστή να έρθει σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό και να απειλείται να φάει ξύλο, αν η εξέδρα κρίνει ότι δεν έπαιξε καλά και το αφεντικό μιλάει πολύ.

Χωρίς μέσα
Οι δημοσιογράφοι που κάλυπταν την εκδήλωση για την έδρα Ποντιακών Σπουδών που χρηματοδοτεί ο Ιβάν Σαββίδης στο ΑΠΘ έμειναν έκπληκτοι όταν, αντί για μια σύντομη δήλωση, βρέθηκαν μπροστά σε δηλώσεις διάρκειας 40 λεπτών, για την ολοκλήρωση των οποίων περίμενε γεμάτη η αίθουσα τελετών του πανεπιστημίου.

«Κάποιος πρέπει να του πει να μιλάει λιγότερο» έλεγαν πολλοί, αλλά το εγχείρημα μοιάζει με την απόφαση των ποντικιών να κρεμάσουν κουδούνι στον λαιμό του γάτου, για να τον ακούν όταν πλησιάζει.

«Ίσως χρειάζεται ένα δικό του μέσο, για να μιλάει όσο θέλει και προστατευμένα» λένε κάποιοι από τους ανθρώπους που παρακολουθούν τον τελευταίο καιρό την επιδίωξή του να γίνει ιδιοκτήτης ενός μέσου ενημέρωσης, καθώς, όπως έχει πει, «χωρίς μέσο ενημέρωσης, δεν τα καταφέρνεις στην Ελλάδα».

Η επιδίωξή του για το Mega προσγειώθηκε ανώμαλα όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης πλειοδότησε με διαφορά 2 προς 1 για τις μετοχές του ΔΟΛ, ο οποίος κατείχε το 22% του καναλιού, αλλά νομικοί ισχυρίζονται ότι στον αέρα βρίσκεται και η αγορά του 19% των μετοχών που είχε κάνει από τον κ. Μπόμπολα. Πρακτικώς, δηλαδή, το Mega απομακρύνεται.
Ο κ. Σαββίδης ήταν αρνητικός και στην πρόταση για αγορά της εφημερίδας «Μακεδονία» η οποία του έγινε, αλλά τη θεώρησε χαμηλής εμβέλειας. Έτσι, όταν πριν από λίγες ημέρες κυκλοφόρησε η φήμη ότι ανοίγει καινούργιο ραδιόφωνο στη Θεσσαλονίκη, το μυαλό όλων πήγε στον Ιβάν, αλλά αμέσως ήρθε η επιφύλαξη: Αν ήταν έτσι, θα είχε πάρει τη «Μακεδονία», που έχει έτοιμο ραδιόφωνο μαζί.

Η κρίση με τη ΝΔ
«Ο Σαββίδης αγοράζει με ρίσκο, αλλά πάντα έχει τη διαβεβαίωση της πολιτικής εξουσίας ότι θα τον διευκολύνει» λένε παράγοντες που παρακολουθούν τον ομογενή επιχειρηματία, για να προσθέσουν ότι στη «Μακεδονία» δεν μπορούσε να έχει μια τέτοια διαβεβαίωση, όπως, για παράδειγμα, είχε στη ΣΕΚΑΠ, διότι τα χρέη της εφημερίδας δεν μπορούν ούτε να παραγραφούν ούτε να διαγραφούν.

Η υπόθεση της ΣΕΚΑΠ κόστισε στον κ. Σαββίδη τις επαφές του με τη ΝΔ, καθώς διέρρηξε πλήρως τις σχέσεις του με τα στελέχη. Κανένας βουλευτής ή άλλο στέλεχος δεν εμφανίστηκε όχι μόνο στον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ στον Βόλο αλλά ούτε καν για την έναρξη της έδρας των Ποντιακών Σπουδών που οργάνωσε το ΑΠΘ. Εξαίρεση αποτέλεσε ένας δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης, που πιθανόν δεν είχε πληροφορηθεί τις αποδοκιμασίες στην Τούμπα κατά του κ. Μητσοτάκη για την περίφημη ιστορία με το «πέτσινο πέναλτι». Και να μην τις είχε οργανώσει, τις χρεώθηκε, λένε παοκτσήδες της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δέχτηκε πιέσεις από βουλευτές και άλλα στελέχη να αλλάξει τρόπο αντιμετώπισης του ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ. Το ότι δεν ανταποκρίθηκε εκλήφθηκε ως πολιτικό μήνυμα γι’ αυτούς που φέρονται να παρενέβησαν, αν βέβαια η φήμη της παράστασης από τα τοπικά στελέχη ισχύει.

Εκείνο όμως που προκάλεσε μεγαλύτερη εντύπωση είναι ότι ακόμη και ο Σάββας Αναστασιάδης, ο βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Θεσσαλονίκης, ο οποίος θεωρείται ο πλησιέστερος στον επιχειρηματία πολιτικός, συνυπέγραψε την κοινή δήλωση κατά του υποβιβασμού του Ηρακλή στη Β΄ Εθνική, αν και οι εμπνευστές της κοινής δήλωσης συμπεριλάμβαναν τον ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ στους ωφελούμενους από τον υποβιβασμό. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα επισήμαιναν ότι στους βουλευτές που υπέγραψαν από την Α΄ Θεσσαλονίκης δεν συμπεριλαμβανόταν ο Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος είναι και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον Δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο δήμος και η μαρίνα
Πολλοί στη Θεσσαλονίκη ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κ. Σαββίδης είναι να περάσει αναίμακτα την πρόθεσή του να δημιουργηθεί μια μαρίνα σκαφών μπροστά στο Μακεδονία Παλλάς. Ενδεικτικό του μεγέθους του έργου, το οποίο έχει αρχίσει να έχει αντιδράσεις, είναι ότι το σχέδιο προβλέπει και ελικοδρόμιο.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, που διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τον κ. Σαββίδη και συχνά συναντιέται μαζί του –από την εποχή της σε χρόνο-ρεκόρ αδειοδότησης της τοποθέτησης του αγάλματος της Ρωσίδας στην καταγωγή βασίλισσας Όλγας στη Θεσσαλονίκη–, έχει πει ότι η χωροθέτηση της μαρίνας δεν είναι αρμοδιότητα του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο κ. Σαββίδης δείχνει να προτιμά να προωθήσει το σχέδιό του μέσα από την κεντρική εξουσία, όπου θεωρεί ότι έχει καλύτερες προσβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι λένε ότι θα ήθελε να έχει έναν δικό του δήμαρχο στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι εκλογές είναι το 2019 και μέχρι τότε προτιμά το τοπικό πολιτικό προσωπικό να μην είναι εναντίον του.

Μπορεί να τα καταφέρει όλα αυτά χωρίς στρατό; Το συμβόλαιο του Βιεϊρίνια λήγει τον Δεκέμβριο και το κόστος του στην ποδοσφαιρική αγορά υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ. Το κόστος της δημιουργίας ενθουσιασμού γύρω από τον ΠΑΟΚ είναι πολύ μεγαλύτερο. Διότι, μέχρι στιγμής, την αγάπη της κερκίδας δεν την έχει κερδίσει.