Κοτζιάς: Η ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με έναν καλό συμβιβασμό στο όνομα - Free Sunday
Κοτζιάς: Η ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με έναν καλό συμβιβασμό στο όνομα

Κοτζιάς: Η ΠΓΔΜ σε ΕΕ και ΝΑΤΟ με έναν καλό συμβιβασμό στο όνομα

Η Ελλάδα είναι ανοιχτή να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια της ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς αλλά υπό την προϋπόθεση ότι προηγουμένως θα έχει λυθεί το ονοματολογικό, τόνισε ο τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ν.Ντιμιτρόφ, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει και μπορούν να εργαστούν για έναν καλό συμβιβασμό που θα είναι κέρδος για αμφότερες και να συμβάλουν στο να γίνει κατανοητό στους πολίτες και το δύο χωρών ότι «έχουμε πολλά περισσότερα να κερδίσουμε αν ξεπεράσουμε τις ιστορικές φυλακίσεις, παρά εάν επιμείνουμε άγονα σε διαμάχες που δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα».

«Η Ελλάδα θέλει και έχει προτείνει στο παρελθόν συγκεκριμένες λύσεις αυτών των προβλημάτων που ακόμα υπάρχουν ανάμεσα στις δυο χώρες», επισήμανε ο κ. Κοτζιάς, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι «ανεξάρτητα από αυτό, οι σχέσεις μας πρέπει να αναπτύσσονται και η φιλία ανάμεσα στους πληθυσμούς μας να διευρύνεται».

Αναφερόμενος στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα βήματα που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα, αλλά και για τη διεύρυνσή τους που συμφωνήθηκε σήμερα τόσο στην κατ΄ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντιιμιτρόφ, όσο και στο πλαίσιο των διευρυμένων συνομιλιών των δύο αντιπροσωπειών που ακολούθησε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ντιμιτρόφ, ευχαριστώντας τον Έλληνα ομόλογό του για την πρόσκλησή του στην Αθήνα -την οποία ανταπέδωσε για τα Σκόπια-, θέλησε να δώσει το στίγμα των προθέσεων της επίσκεψής του επισημαίνοντας ότι στόχος του είναι, αναλαμβάνοντας συγκεκριμένα βήματα, να δημιουργήσει μια θετική εικόνα στην περιοχή. «Θα κάνουμε τη δουλειά μας και θα έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον. Νομίζω ότι εμείς στα Βαλκάνια μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα από ό,τι το κάνουμε μέχρι τώρα και θα συνεχίσω να παρέχω επιχειρήματα και συγκεκριμένες προτάσεις που θα αποδεικνύουν ότι είναι προς όφελος της μεγαλύτερης νότιας γείτονός μας, ότι είναι προς όφελος όλων να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και είμαι πεπεισμένος ότι εσείς έχετε όλες τις δυνατότητες, έχετε τον μοχλό στα χέρια σας. Και ο μοχλός αυτός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ανοίξει το δρόμο προς το κλείσιμο ενός ανοιχτού θέματος».

Προσέθεσε ωστόσο ότι δεν είναι «αφελής», ότι «ο δρόμος μπροστά δεν θα είναι απλός, ούτε εύκολος», σημειώνοντας ότι βρίσκεται στην Αθήνα για να ζητήσει την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. «Δεν με ενδιαφέρει τόσο ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος όχι», είπε χαρακτηριστικά. «Το μήνυμά μου είναι ότι ζητώ την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτό που χρειαζόμαστε τώρα, είναι να δοθεί μια ώθηση, να πάρουμε την ενθάρρυνση να συνεχίσουμε στον δρόμο τον οποίο θέλουμε να ακολουθήσουμε», τόνισε προσθέτοντας: «Θέλουμε να έχουμε φιλικές σχέσεις με τη χώρα σας. Έχω κάνει καλή προετοιμασία, έχω δει τα ΜΟΕ τα οποία έχουν ήδη υλοποιηθεί και με τη σημερινή συνάντηση συμβάλλαμε και σε άλλα και βήμα με το βήμα θα συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία».