Συνομιλίες χωρίς πρόοδο - Free Sunday
Συνομιλίες χωρίς πρόοδο

Συνομιλίες χωρίς πρόοδο

Χωρίς ουσιαστική πρόοδο στα κεφάλαια αγκάθια των εγγυήσεων και της ασφάλειας συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά.

Το απόγευμα της Δευτερας η πενταμερής διάσκεψη με τη συμμετοχή των τριών εγγυητριών δυνάμεων ολοκληρώθηκε μετά από μιάμιση ώρα.

Ενδεικτικές του κλίματος οι λακωνικές δηλώσεις των ηγετών.

«Μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι ήταν όπως θα θέλαμε», δήλωσε εξερχόμενος ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε», τόνισε από την πλευρά του ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί.

Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν το πρωί της Τρίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται σε εξέλιξη διαβούλευση για να επανέλθει ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα.

Για το Κυπριακό συζήτησαν, μεταξύ άλλων, σε τηλεφωνική επικοινωνία ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

Τι έγινε στο Κραν Μοντανά την Δευτέρα

Δόθηκαν στον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Άιντα, παρουσία όλων των πλευρών, τα έγγραφα για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Στη συνέχεια με την αποχώρηση των εγγυητριών δυνάμεων, οι δύο κοινότητες έδωσαν τα έγγραφα τους στον ΟΗΕ για τα υπόλοιπα θέματα για την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Άιντα θα κάνει αντίγραφα και θα δώσει στην ε/κ και τ/κ πλευρά τα έγγραφα για τα εσωτερικά θέματα και αντίγραφα για τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεις σε όλες τις πλευρές.

Ο Έσπεν Μπαρθ Άιντα θα πραγματοποιήσει διμερείς μέχρι τις 18.00, ενώ στις 19.30 ξεκινά ουσιαστική διαπραγμάτευση στο τραπέζι 1.

Συμφωνία να μην υπάρξει διαρροή στον τύπο του περιεχομένου των προτάσεων των πλευρών οι οποίες δόθηκαν γραπτώς στο Κραν Μοντάνα αναφέρουν έγκυρες πηγές τόσο
από τουρκικής όσο και από ελληνικής πλευράς πηγές.Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι όλες οι πλευρές δεσμεύτηκαν να διατηρήσουν την αρχή της εμπιστευτικότητας.

Μερικοί βιάζονται, είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους Πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων ή να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος η διαπραγμάτευση, δήλωσε στο Κραν Μοντανά ο Έλληνας ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς.

Υπογράμμισε πως “η ελληνική πλευρά επιμένει, επιθυμεί, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται στο να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό. Και με αυτό το κριτήριο ο `Ελληνας Πρωθυπουργός στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στην ελληνική Κυβέρνηση θα αποφασίσει να έλθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικιάς μας της αντιπροσωπείας ότι έχουμε φθάσει σε εκείνο το σημείο που χρειάζεται η παρουσία του, και όχι γιατί κάποιοι βιάζονται να μην κάτσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση ή δεν θέλουν να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δυο Συνθήκες εγγύησης και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει”, τόνισε ο κ. Κοτζιάς.

Στις δηλώσεις του ο Έλληνας ΥΠΕΞ ανέφερε πως “την Παρασκευή συμφωνήσαμε ότι σήμερα θα συζητούσαμε δυο ερωτήματα που είχε υποβάλει ο (Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ) κ. `Ειντε για το σύστημα ασφάλειας στην Κύπρο, ποιό θα είναι προοπτικά και τί θα απογίνει με το σημερινό, είχαμε κουβεντιάσει ότι θα δούμε το μηχανισμό εμπέδωσης και εφαρμογής και ότι θα συζητήσουμε και τα ερωτήματα που αφορούν τα στρατεύματα, βασικά τα στρατεύματα κατοχής”.

“Σήμερα όμως δεν ξεκίνησε έτσι η συζήτηση. Ξεκίνησε με τα διαδικαστικά, και με μια αίσθηση ότι να βιαστούμε να έρθουν οι Πρωθυπουργοί όπου να ναι. Εξηγήσαμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να γίνει ουσιαστική συζήτηση, διότι έχουμε φθάσει στην έκτη ημέρα της διαπραγμάτευσης και δεν έχουμε ανοίξει την κουβέντα”, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως “έχουν δοθεί κείμενα από όλες τις πλευρές, τα οποία θα τα παραλάβουμε σε λίγο. Θα τα μελετήσουμε και θα επανέλθουμε αργά το απόγευμα για να κουβεντιάσουμε και στη βάση των όσων θα έχουμε διαβάσει”.

Ο κ. Κοτζιάς σημείωσε πως “η ελληνική πλευρά παραμένει στη θέση ότι δεν μπορούν να υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα, το ξαναγράψαμε, ότι πρέπει να φύγουν τα στρατεύματα της κατοχής, το ξαναγράψαμε, ότι πρέπει να φτιαχτεί ένα σύμφωνο φιλίας για τη συνεργασία των κρατών της περιοχής, με σημαντικό ρόλο για την ίδια την Κύπρο, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια Συνθήκη για τον τρόπο και τη διαδικασία αποχώρησης των στρατευμάτων και επίσης υπάρχει μια εκτεταμένη πρόταση, που μας φάνηκε πάρα πολύ λογική, από την κυπριακή πλευρά γύρω από τους μηχανισμούς ελέγχου της εφαρμογής των συμφωνηθέντων”.

“Η Ελλάδα όσον αφορά αυτό το μηχανισμό ελέγχου ενδιαφέρεται και είναι εμπλεκόμενη στο σημείο του ελέγχου της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων”, πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πάνω σε ποιά βάση συζητήθηκε η παρουσία των Πρωθυπουργών, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε πως “υπάρχει μια βιασύνη που την περιέγραψα με τη λαϊκή ελληνική σοφία ότι κάποιοι θέλουν να βάλουν το κάρο μπροστά από το άλογο. Ας αφήσουν το άλογο της διαπραγμάτευσης να εργαστεί και μετά μπορούμε να συμφωνήσουμε για ότι κάρα θέλουνε”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να πει αν είναι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ `Εσπεν Μπαρθ Άιντα που το ήθελε αυτό, ο κ. Κοτζιάς απάντησε: “`Οχι. Υπήρχε μια σκέψη από διάφορες πλευρές σε αυτή την κατεύθυνση. Νομίζω ότι μερικοί βιάζονται είτε γιατί δυσκολεύονται να κάνουν τη διαπραγμάτευση, είτε γιατί δεν θέλουν να κάνουν τη διαπραγμάτευση επί του συγκεκριμένου, είτε γιατί θέλουν να φέρουν τους Πρωθυπουργούς ενώπιον τετελεσμένων ή να σφραγίσουν ότι δεν έγινε μέχρι το τέλος η διαπραγμάτευση”.

“Η ελληνική πλευρά επιμένει, επιθυμεί, θέλει, επιδιώκει και εργάζεται στο να υπάρξουν πραγματικά αποτελέσματα και λύση πάνω στο Κυπριακό. Και με αυτό το κριτήριο ο `Ελληνας Πρωθυπουργός στην πολύ καλή συνεργασία που έχουμε στην ελληνική Κυβέρνηση θα αποφασίσει να έλθει όταν θα έχει την εκτίμηση και από την πλευρά της δικιάς μας της αντιπροσωπείας ότι έχουμε φθάσει σε εκείνο το σημείο που χρειάζεται η παρουσία του, και όχι γιατί κάποιοι βιάζονται να μην κάτσουν μέρες να κάνουν διαπραγμάτευση ή δεν θέλουν να κάνουν διαπραγμάτευση πάνω στις δυο Συνθήκες εγγύησης και στρατευμάτων. Αυτή η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει”, ανέφερε ο κ. Κοτζιάς.

Ερωτηθείς αν έγινε οποιαδήποτε συζήτηση ή απλώς κατάθεση των εγγράφων και εάν ο κ. Τσαβούσογλου του είπε κάτι για την πρόθεση της Τουρκίας απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ “κατέθεσε ένα έγγραφο σε ένα φάκελο πολύ ωραίου χρώματος”.

Στην πρωινή συνάντηση στο Τραπέζι «1» όλες οι πλευρές κατέθεσαν γραπτώς τις προτάσεις τους στα Ηνωμένα Έθνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αρχή της πρωινής Διάσκεψης, στην παρουσία όλων των μερών, δόθηκαν τα έγγραφα με τις θέσεις για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις. Στη συνέχεια αποχώρησαν οι εγγυήτριες και οι δύο ηγέτες έδωσαν τα έγγραφά τους για τις εσωτερικές πτυχές.

Αυτή είναι μια εβδομάδα αποφάσεων δήλωσε κατά την έξοδό του από το συνεδριακό κέντρο όπου διεξάγονται οι συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Εξερχόμενος και ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος ο κ. Ακιντζί είπε «έχω πει ότι αυτή είναι μια εβδομάδα αποφάσεων. Θα το δούμε όλοι μαζί».