Ο Γκουτιέρες προσπαθεί να δώσει ώθηση για λύση στην Κύπρο - Free Sunday
Ο Γκουτιέρες προσπαθεί να δώσει ώθηση για λύση στην Κύπρο

Ο Γκουτιέρες προσπαθεί να δώσει ώθηση για λύση στην Κύπρο

Παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, διεξάγονται σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό.
«Ο ΓΓ έρχεται αύριο. Προσπαθούμε να επιτύχουμε το καλύτερο σε ό,τι αφορά την επίσκεψή του και τώρα συζητούμε το πώς προετοιμαζόμαστε για αυτό», είχε αναφέρει χιθες ο ειδικός σύμβουλός του για το Κυπριακό Έσμπεν Μπαρθ Έιντε.
Ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πόσο ακόμα θα παραμείνουν στο Κραν Μοντανά, ο Νορβηγός διπλωμάτης απάντησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει απάντηση σε αυτό πριν από το βράδυ της Πέμπτης.
Διαφωνία για το “sunset clause”
Τουρκικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών έγκειται στη ρήτρα λήξης παραμονής των στρατευμάτων, στο λεγόμενο “sunset clause”. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως την Πέμπτη κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει μια «συμφωνία-πλαίσιο» έστω και με κενό περιεχόμενο, αναφέροντας πως η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων.
«Δεν είναι δυνατόν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ να έρθει στο Κραν Μοντανά αύριο για το τίποτα», ανέφεραν οι ίδιες πηγές στο ΚΥΠΕ και στο ΡΙΚ. Εκτιμούν ότι το sunset clause, όπως προβλέπει και το πλαίσιο Γκουτέρες, θα κληθούν να το αποφασίσουν οι πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων. Μάλιστα αναφέρουν ότι αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Τουρκία το θέμα του sunset clause και θα επιμείνει στην παραμονή έστω και μικρού αριθμού τουρκικού στρατού – 950 Έλληνες και 650 Τούρκοι στρατιώτες.
Στην περίπτωση, λένε, που έρθουν και οι πρωθυπουργοί των εγγυητριών δυνάμεων εντός των ημερών, τότε θα γίνει προσπάθεια να βρεθεί φόρμουλα μεταξύ του sunset clause που ζητά η ε/κ πλευρά και του sunset review (ρητρα για επαναθεώρηση της παραμονής) που ζητά η τουρκική πλευρά. Ακόμη όμως και να μην έρθουν οι πρωθυπουργοί, αυτή η σύνοδος αναμένεται να κλείσει με ένα πλαίσιο συμφωνίας κενού περιεχομένου και να επανέλθει η διάσκεψη με συμμετοχή πρωθυπουργών το συντομότερο.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να υποχωρήσει στο θέμα των παρεμβατικών δικαιωμάτων ωστόσο θα παραμείνει μαζί με την Ελλάδα σε ένα μηχανισμό εφαρμογής και παρακολούθησης της λύσης, όπως προβλέπει και το πλαίσιο του Αντόνιο Γκουτέρες.
Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος, γι’ αυτό δεν προχωρήσαμε αρκετά, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει λόγος να έρθουν οι πρωθυπουργοί, δήλωσε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς.
«Η πρότασή μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει το αδιέξοδο, να δημιουργήσει προοπτικές”, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το τέλος των απογευματινών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.
“Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχτούν εύλογες ανησυχίες των Ε/κ και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι ίδιοι πρέπει να λύσουν», συμπλήρωσε ο Κύπριος πρόεδρος.
Η πρότασή του, είπε, στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα αλλά είναι εν των ων ουκ άνευ για την ε/κ κοινότητα. «Την ίδια ώρα η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τ/κ. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω θεωρώ δεν συνάδουν με κοινούς στόχους».
Δικός μας στόχος, ανέφερε, είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους. «Και για κάποιους άλλους, με βάση το δικό τους δίκαιο».
Ερωτηθείς εάν απορρίφθηκε η πρότασή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από τις απαντήσεις μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα αν έγινε αποδεκτή ή απορρίφθηκε. Ερωτηθείς εάν η άλλη πλευρά έθεσε πρόταση, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.
Σε δικές του δηλώσεις, ο τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί κατηγόρησε τον Κύπριο πρόεδρο ότι η κίνησή του να υποβάλει προτάσεις αποσκοπούσε απλά σε εντυπωσιασμό.
Σημειώνεται, πάντως, ότι μετά το τέλος των απογευματινών εργασιών, ο Κύπριος πρόεδρος είχε τετ α τετ εκτός της αίθουσας της Διάσκεψης με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών. Ερωτηθείς σχετικά, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι με τον κ. Αναστασιάδη είχε μια ανεπίσημη ανταλλαγή απόψεων, αφού, όπως είπε χαρακτηριστικά, «για τα επίσημα έχουμε το τραπέζι της διαπραγμάτευσης».