Η ευκαιρία για λύση δεν αποδείχτηκε ευκαιρία για την Κύπρο - Free Sunday
Η ευκαιρία για λύση δεν αποδείχτηκε ευκαιρία για την Κύπρο

Η ευκαιρία για λύση δεν αποδείχτηκε ευκαιρία για την Κύπρο

«H Διάσκεψη για την Κύπρο έκλεισε χωρίς να επιτευχθεί συμφωνία».
Με αυτά τα λόγια ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μεταδίδει το Euronews ανακοίνωσε τον τερματισμό της Διάσκεψης για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες διευκρίνισε ότι «η κατάληξη αυτή δεν σημαίνει ότι δεν θα αναπτυχθούν άλλες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Δεν θέλω να απομονώσω ένα συγκεκριμένο θέμα. Είναι εμφανές ότι οι δύο αντιπροσωπίες έχουν σοβαρές αποκλίσεις σε ένα αριθμό θεμάτων και για αυτό το λόγο η επίτευξη συμφωνίας δεν είναι εφικτή» τόνισε ο κ. Γκουτέρες.
Η ελληνοκυπριακή πλευρά

Το αποτέλεσμα δεν είναι σε καμία απολύτως περίπτωση μια θετική εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του δρόμου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης μετά το πέρας του μαραθώνιου δείπνου 4 ωρών, που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών οι οποίες συμμετείχαν στη Διάσκεψη της Κύπρου, στο ξενοδοχείο όπου έμεναν οι αντιπροσωπείες στο Κραν Μοντάνα.

«Η απαράδεκτη παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το μέλλον της Κύπρου και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενισχύσει τις προσπάθειές του έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που θα μας επιτρέπουν να αισιοδοξούμε για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», τόνισε.

Δυστυχώς, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, δεν υπήρξε αποτέλεσμα από την παρούσα προσπάθεια λόγω της εμμονής της τουρκικής πλευράς για συνέχιση της Συνθήκης των Εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην Κύπρο, καθώς επίσης και της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Πέραν των τουρκικών θέσεων στο κεφάλαιο Ασφάλειας και Εγγυήσεων, συνέχισε, οι τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν για τα υπόλοιπα των κεφαλαίων, όχι μόνο ξεφεύγουν από το πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ, αλλά ήταν τέτοιες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, από την πρώτη ημέρα της παρουσίας του στο Κραν Μοντάνα υπέβαλλε συγκεκριμένες και περιεκτικές
προτάσεις, στη βάση και των ιδεών του ΓΓ, έτσι ώστε αν γίνονταν αποδεκτές να ανοίξει ο δρόμος για μια συνολική λύση του Κυπριακού.

«Συγκεκριμένες γραπτές προτάσεις οι οποίες αντιμετώπιζαν και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων, χωρίς φυσικά να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής κοινότητας».

Συγκεκριμένη γραπτή πρόταση για το κεφάλαιο ασφάλειας και εγγυήσεων υπέβαλε και η ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, η οποία κατά τη διάρκεια των συζητήσεων στο
Κραν Μοντάνα παρουσιάστηκε με εποικοδομητική διάθεση και προσέγγιση για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετέφερε την ικανοποίηση του Προέδρου της Δημοκρατίας για την άριστη συνεργασία τόσο με τον Έλληνα ΥΠΕΞ που βρισκόταν εδώ όλες αυτές
τις ημέρες, όσο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον οποίο ήταν σε συνεχή επαφή.

Ο Νίκος Κοτζιάς

Δεν ήταν δυνατό γίνουν αποδεκτά παρεμβατικά δικαιώματα της Τουρκίας σε όλη τη Μεγαλόνησο, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Σε ανάρτηση του τα ξημερώματα της Παρασκευής στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο κ. Κοτζιάς προσθέτει ότι «το όνειρο και σχέδιο λύσης [του] Κυπριακού παραμένει ζωντανό».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών

«Δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουμε σε αυτές τις παραμέτρους», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες για δίκαιη μόνιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού έληξαν χωρίς αποτέλεσμα.

Ο Τούρκος Υπουργός υποστήριξε ότι η ελληνική και ε/κ πλευρά δεν υποχώρησαν από τη θέση για μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις, κάτι που δεν είναι αποδεχτό από την τουρκική πλευρά. «Από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία, κράτησαν αυτή τη στάση», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είδαν φως προσέγγισης για αυτό και δεν ήρθαν ούτε και οι πρωθυπουργοί.

Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι τώρα θα αξιολογήσουν την κατάσταση και θα αποφασίσουν ποια θα είναι τα επόμενα βήματα. Παρόλο που είπε ότι δεν θέλει να κατηγορήσει καμία πλευρά αυτή την ώρα, υποστήριξε ότι κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δυστυχώς είδαν πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων.

Συγκεκριμένα, είπε ότι δυστυχώς η διάσκεψη, που ξεκίνησε στις 28 Ιουνίου στο Κραν Μοντάνα δεν είχε αποτέλεσμα, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έκανε ό,τι μπορούσε για μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό.

Ανέφερε ότι τα τελευταία 15 χρόνια, από τη μέρα που ήρθαν στην εξουσία μέχρι σήμερα, συνέβαλαν για να βρεθεί λύση, ενώ υπενθύμισε και ότι η ε/κ πλευρά είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι είχε εκτιμηθεί η εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και πως η τουρκική πλευρά είχε κάνει αυτό που της αναλογεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες δεν φτάσαμε σε αποτέλεσμα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι έχει αποκαλυφθεί ότι είναι αδύνατη η εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο των παραμέτρων των καλών υπηρεσιών του ΟΗΕ. Όπως
είπε, δεν έχει κανένα νόημα να επιμένουν σε αυτές τις παραμέτρους, προσθέτοντας ότι θα γίνει λεπτομερής ενημέρωση της τουρκικής κυβέρνησης, του Προέδρου και του Πρωθυπουργού και θα γίνουν οι αναγκαίες αξιολογήσεις.

Ο Τούρκος Υπουργός ερωτηθείς από το πρακτορείο Ανατολού αν η διαρροή εγγράφων από την ε/κ πλευρά συνέβαλε στην αποτυχία είπε πως δεν θέλει να αρχίσει τις κατηγορίες με το που ολοκληρώθηκε η διάσκεψη, ωστόσο ανέφερε πως είδαν πολύ αρνητικά βήματα, όπως πολιτικά παιχνίδια και διαρροή εγγράφων. Ανέφερε ότι η τουρκική πλευρά τήρησε μια στάση που της ταιριάζει, είπαν αυτό που ήθελαν, αυτό που δεν ήθελαν, έθεσαν καθαρά τις κόκκινες γραμμές τους και έδειξαν ελαστικότητα στα θέματα που μπορούσαν.

Ερωτηθείς για τη στρατηγική που θα ακολουθηθεί από εδώ και πέρα, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι τώρα θα γίνει αξιολόγηση τόσο με τον Τούρκο Πρόεδρο όσο και με τον Πρωθυπουργό. Ανέφερε ότι άλλωστε την Παρασκευή μεταβαίνει στο Αμβούργο για την Σύνοδο των G20.

Όπως είπε, θα γίνει αξιολόγηση και με τον Τ/κ ηγέτη και την τ/κ αντιπροσωπεία και μετά θα ανακοινώσουν τί θα κάνουν.

Ερωτηθείς ποια ήταν η στάση της ε/κ και ελληνικής πλευράς, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι δυστυχώς στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού, της θέσης μηδέν εγγυήσεων και μηδέν στρατός δεν είδαν καμιά αλλαγή.

«Επομένως η πλήρης αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί και η κατάργηση των τουρκικών εγγυήσεων δεν ήταν μια προσέγγιση που μπορούσε να γίνει αποδεχτή ούτε από την
τ/κ πλευρά ούτε και από εμάς και τήρησαν την ίδια στάση από την πρώτη μέρα μέχρι την τελευταία», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο κ. Τσαβούσοβλου είπε ότι από την αρχή είπαν πως αυτή είναι η τελευταία διάσκεψη και πρόσθεσε πως αν και η διάσκεψη της Γενεύης ήταν για εκείνους τελευταία διάσκεψη αλλά έδωσαν μια τελευταία ευκαιρία. Ωστόσο, είπε, γιζ αυτή τη διάσκεψη το είπαν ότι είναι η τελευταία.

Έντονη απογοήτευση αξιωματούχου του ΟΗΕ

Έντονη ήταν η απογοήτευση που εξέφρασε αξιωματούχος του ΟΗΕ για την αποτυχία των συνομιλιών. Απαντώντας σε γραπτό μήνυμα του ΚΥΠΕ, είπε πως «ήταν απλά τραγικό. Ήμασταν τόσο κοντά και παρά όλα αυτά αποτύχαμε. Πολύ λυπηρό».

Ωστόσο, δεν έδωσε απάντηση στο ερώτημά, γιατί ο ΓΓ αποφάσισε να κλείσει τη διάσκεψη, που ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει «ανοιχτού τέλους».

Στο ερώτημα αυτό, πηγή της Κυπριακής κυβέρνησης είπε ότι ο ΓΓ ανέφερε στη διάσκεψη πως «υπάρχουν βασικές διαφορές και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε».

Πάντως, όλες τις μέρες της διάσκεψης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωνε ότι έχει τελικό χαρακτήρα.

Τα επόμενα βήματα παραμένουν άγνωστα, αν και ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναφέρθηκε στο ρόλο των Ηνωμένων Εθνών να διευκολύνουν κι ότι «πάντα
βρίσκονται στη διάθεση των πλευρών».

Ο Αντόνιο Γκουτέρες θα βρίσκεται σήμερα στο Αμβούργο για τη σύνοδο των G20, όπου ήδη έχουν φτάσει ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και άλλοι διεθνείς
ηγέτες, ενώ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών θα βρίσκεται την Κυριακή και τη Δευτέρα στην Αγκυρα, με το Κυπριακό να βρίσκεται στην ατζέντα του.

Τη Δευτέρα αναμένεται να επιδοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας η έκθεση του ΓΓ. Το προσχέδιο είναι στο γραφείο του, περιμένοντας το πράσινο φως. Το αν θα αποφασίσει να συμπεριλάβει το ανεπιτυχές κλείσιμο της διάσκεψης ή όχι, παραμένει άγνωστο. Πάντως, στις 19 Ιουλίου ο Εσπεν Μπαρθ Έιντε θα ενημερώσει για όλες τις εξελίξεις το Σ.Α., ενόψει της προγραμματισμένης για τις 24 Ιουλίου υιοθέτησης του ψηφίσματος για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο ίδιος ο ΓΓ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι δεν επρόκειτο να υπάρχουν εκπλήξεις, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη, κατά την έκφρασή του, δεν βιάζονται, όμως μετά το άδοξο τέλος της Διάσκεψης, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ε/κ πλευρά θα κινηθεί προληπτικά προς όλα τα μέλη του Σ.Α. και κυρίως τα 5 μόνιμα, για να μην υπάρχουν εκπλήξεις.