Ο Σαββίδης κοιτά το «Έθνος» καθυστερώντας τον Μαρινάκη στον ΔΟΛ - Free Sunday
Ο Σαββίδης κοιτά το «Έθνος» καθυστερώντας τον Μαρινάκη στον ΔΟΛ

Ο Σαββίδης κοιτά το «Έθνος» καθυστερώντας τον Μαρινάκη στον ΔΟΛ

Τη διατήρηση για άγνωστο χρονικό διάστημα της εκκρεμότητας στον ΔΟΛ πέτυχε η κυβέρνηση, καθώς την προηγούμενη Δευτέρα, κατά τη συζήτηση στο Πρωτοδικείο της Αθήνας για την επικύρωση της μεταβίβασης του ομίλου στον Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος είχε ανακηρυχθεί υπερθεματιστής στον πλειστηριασμό του, παρενέβη κατά της μεταβίβασης η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, με αποτέλεσμα η πρόεδρος να επιφυλαχθεί να εκδώσει την απόφαση.

Η παρέμβαση του κ. Σαββίδη, ο οποίος είχε προσφέρει περίπου 11,9 εκατ. ευρώ έναντι 22,8 εκατ. ευρώ του κ. Μαρινάκη, ακολούθησε την ένσταση κατά του κύρους του διαγωνισμού που είχε υποβάλει λίγες ημέρες νωρίτερα, επικαλούμενος ότι δεν έπρεπε να συμπεριληφθούν στον διαγωνισμό οι μετοχές του Τηλέτυπου-MEGA.
Την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταβίβασης στον κ. Μαρινάκη είχαν ζητήσει με παρεμβάσεις τους τόσο οι δημοσιογραφικές ενώσεις όσο και η εταιρεία που διαχειρίζεται τον ΔΟΛ, ο εκπρόσωπος της οποίας στο δικαστήριο προειδοποίησε ότι «επειδή υπάρχει μεγάλη δυσχέρεια για την καταβολή μισθών των εργαζομένων στον ΔΟΛ, είναι αναγκαίο να εκδοθεί το ταχύτερο δυνατό η απόφαση, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και ο νέος ιδιοκτήτης να αναλάβει τις υποχρεώσεις του έναντι των εργαζομένων».
Από πλευράς ΔΟΛ είχε δοθεί σαφής πολιτική διάσταση στις παρεμβάσεις του κ. Σαββίδη, καθώς όταν κατατέθηκε η ένσταση, στις 27 Ιουνίου, στην ιστοσελίδα του «Βήματος» είχε αναρτηθεί κείμενο με τίτλο «Ύποπτα παιχνίδια σε βάρος του ΔΟΛ και της ενημέρωσης», το οποίο, αναφερόμενο στη διαδικασία που επέλεξε ο κ. Σαββίδης, έλεγε ότι «αποκαλύπτει παράλληλα και τους ευσεβείς πόθους του επιχειρηματία και των πολιτικών υποστηρικτών του να ελέγξουν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο το τοπίο της ενημέρωσης».
Το κείμενο κατήγγελλε πολιτικές πιέσεις για να μη χρηματοδοτηθεί ο ΔΟΛ μέχρι να μεταβιβαστεί, χαρακτήριζε αστήρικτα νομικά τα επιχειρήματα του κ. Σαββίδη, στην παρέμβαση του οποίου εντόπιζε ως σκοπό να καθυστερήσει τη διαδικασία, καθώς, όπως αναφέρεται, η εταιρεία του «μετείχε κανονικά στον διαγωνισμό, χωρίς να εκδηλώσει οποιαδήποτε επιφύλαξη». «Ας γνωρίζουν όλοι καλά ότι (σ.σ.: οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ) θα συνεχίσουν να είναι παρόντες για να αποκαλύπτουν τα πολιτικά και επιχειρηματικά παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη τους και σε βάρος της ελευθεροτυπίας και της ενημέρωσης» κατέληγε η ανακοίνωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη Κυριακή το «Βήμα» πούλησε 36.100 φύλλα, ενώ η επίσης συμφερόντων του κ. Μαρινάκη «Κυριακάτικη Ελευθερία του Τύπου» 15.210 φύλλα.

Η επικείμενη διαδικασία στον Πήγασο


Με την παρέμβασή του στον ΔΟΛ, ο κ. Σαββίδης διατηρεί ανοιχτά και τα δύο μέτωπα των επιδιώξεών του για τα μέσα ενημέρωσης, καθώς στις 26 Ιουλίου πραγματοποιείται ο δημόσιος πλειστηριασμός για την πώληση των εταιρειών που συνέθεταν την ΠΗΓΑΣΟΣ Εκδοτική Α.Ε. Σε αντίθεση με τον ΔΟΛ, επειδή ο ΠΗΓΑΣΟΣ ήταν εταιρεία συμμετοχών, θα γίνει πλειστηριασμός για τη συμμετοχή του σε καθεμία εταιρεία του ομίλου ξεχωριστά και συγκεκριμένα για:
• Το 100% της Pegasus Magazines Publications S.A. που εξέδιδε περιοδικά.
• Το 100% της Εκδόσεις ΕΘΝΟΣ Α.Ε. που εξέδιδε τις εφημερίδες «Έθνος» και «Ημερησία».
• Το 100% της Πήγασος Ιnteractive που υποστήριζε τις δραστηριότητες του ομίλου στο διαδίκτυο.
• Το 97,3% της Α.Ε. Μουσικών Εκδηλώσεων και Παραγωγών Άνωση που έκανε τις τηλεοπτικές παραγωγές.
• Το 50% της εκτυπωτικής Ίρις.
• Το 50% της ΝSP RADIO A.E. που έχει το ραδιόφωνο του ομίλου.
• Το 50% της Word of Mouth, υπεύθυνης διανομής κινηματογραφικών ταινιών.
• Το 50% της Μέλλον Group A.E.
• Το 33,3% της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος που εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο».
• Το 26,53% του πρακτορείου διανομής Τύπου ΕΥΡΩΠΗ Α.Ε.
• Το 20% της Αποστολή Α.Ε. Διανομών.
• Το 13,09% της Τηλέτυπος.

Ο Ιβάν, ο Φώτης και το MEGA


Ο κ. Σαββίδης είχε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον κ. Μπόμπολα, με στόχο την εξαγορά του ομίλου, η οποία όμως δεν προχώρησε, καθώς οι τράπεζες, που είχαν δεσμεύσει σχεδόν το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου, δεν την έκριναν συμφέρουσα, με αποτέλεσμα τελικά να αγοράσει μόνο το 19,64% των μετοχών του Τηλέτυπου, που για άγνωστο λόγο βρισκόταν στα χέρια του κ. Μπόμπολα και δεν είχε δεσμευτεί.
Τραπεζικοί κύκλοι αποδίδουν την ταχύτητα της παρέμβασης των τραπεζών στην ανησυχία τους για το ενδεχόμενο απαξίωσης των εταιρειών, οι οποίες το τελευταίο διάστημα παραμένουν ανενεργές, με το «Έθνος» να έχει διακόψει την κυκλοφορία του.
Ειδικότερα, τις τράπεζες ανησυχεί το ενδεχόμενο οι δύο βασικοί μέτοχοι του MEGA, o κ. Βαρδινογιάννης και ο κ. Μαρινάκης μετά την απόκτηση του ΔΟΛ, να αποφασίσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η οποία θα απαξιώσει πλήρως το 13,09 των μετοχών του MEGA που εξακολουθεί να έχει ο ΠΗΓΑΣΟΣ.
Ουσιαστικά, η παρέμβαση Σαββίδη στον ΔΟΛ, ακόμη και αν καταπέσει, θα έχει καθυστερήσει τις διαδικασίες για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου του MEGA πριν από τον εκπλειστηριασμό των συμμετοχών του ΠΗΓΑΣΟΥ σε διάφορες εταιρείες, άρα διατηρεί ψηλά την αξία του 13,09%.
Σε ό,τι αφορά στο 19,64% που αγόρασε ο κ. Σαββίδης απευθείας από τον κ. Μπόμπολα, στις αρχές Ιουνίου νομικές και τραπεζικές πηγές ισχυρίστηκαν διά διαρροών ότι υφίσταται θέμα αναστροφής της συναλλαγής, καθώς ο πωλητής έχει παραβιάσει τις συμφωνίες με μετόχους του MEGA και τις τράπεζες και ο αγοραστής είναι συνεργός σε «καταδολιευτική μεταβίβαση» και δεν έχει αναφέρει την πηγή των 5 εκατ. ευρώ του τιμήματος αλλά έκτοτε δεν έχει γίνει γνωστό αν ο εκκαθαριστής του ΠΗΓΑΣΟΥ έχει κάνει κάποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση.

Μια παράπλευρη απώλεια στη Θεσσαλονίκη


Ανάμεσα στις προς πλειστηριασμό συμμετοχές του ΠΗΓΑΣΟΥ είναι και το 33,3% των μετοχών της Εκδοτικής Βορείου Ελλάδος, τα άλλα 2/3 της οποίας κατείχαν εξίσου ο ΔΟΛ και ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Μπακατσέλος, η οποία με έδρα τη Θεσσαλονίκη εξέδιδε τον «Αγγελιοφόρο», που έχει διακόψει την κυκλοφορία του, αφήνοντας χρέη εκατομμυρίων σε προμηθευτές και εργαζόμενους.
Ένα από τα σενάρια που είχαν κυκλοφορήσει όσο ακόμη κυκλοφορούσε ο «Αγγελιοφόρος» ήταν η συνένωσή του με τη «Μακεδονία», η οποία επίσης έχει τεράστια χρέη και προβλήματα, και η δημιουργία μιας εφημερίδας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.
Τα σενάρια δεν είχαν ευδοκιμήσει και η οικογένεια Μπακατσέλου δεν δείχνει να έχει κανένα ενδιαφέρον για τη συνέχιση της κυκλοφορίας, αλλά εργαζόμενοι της «Μακεδονίας» είχαν προσπαθήσει να πείσουν τον κ. Σαββίδη να αγοράσει το συγκρότημα, που επίσης έχει στην ιδιοκτησία του τίτλους εφημερίδων, ακίνητα και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αλλά έχει εξαιρετικά χαμηλή κυκλοφορία και πληρώνει τους εργαζόμενους 75 ευρώ την εβδομάδα έναντι, με αποτέλεσμα να τους έχει εξοφλήσει μέχρι και την άνοιξη του 2016.
Μπορεί το περιβάλλον του κ. Σαββίδη, στο οποίο κατατέθηκε η πρόταση, να την απέρριψε χωρίς δεύτερη συζήτηση, θεωρώντας μικρό το μέγεθος της εφημερίδας, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ μάλλον έχει πρόβλημα στα μέσα για την επικοινωνία των θέσεών του. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι η απάντησή του στη διαρροή περί της αναστροφής της αγοραπωλησίας των μετοχών Μπόμπολα στο MEGA δόθηκε από κύκλους του περιβάλλοντός του στις 6 Ιουνίου μέσω του greece-salonika.blogspot.gr, το ακριβές δημοσίευμα του οποίου είχε ως εξής: «Καλούμενη να σχολιάσει σημερινά δημοσιεύματα περί υποτιθέμενης αναστροφής πώλησης των μετοχών του 19,63% του MEGA από τον κ. Φ. Μπόμπολα στον Ελληνοπόντιο επιχειρηματία, πηγή του περιβάλλοντος Σαββίδη… στην οποία απηύθυνε σχετική ερώτηση το Greece-Salonika.blogspot υποστήριξε πως η αγοροπωλησία έγινε με καθ’ όλα νόμιμο και ξεκάθαρο τρόπο. Χαρακτήρισε “μυθεύματα και όνειρα θερινής νυκτός” τις εν λόγω πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως “ήταν αναμενόμενα και προέρχονται από κέντρα που δεν είδαν με καλό μάτι την παρουσία Σαββίδη στη νέα μετοχική σύνθεση της Τηλέτυπος”, ενώ θεωρούν σίγουρο πως η διασπορά παρόμοιων “πληροφοριών” από “ανώνυμες πηγές” καθώς και η άτυπη νομική επιχείρηση “έξωσης” θα συνεχιστεί έως ότου οριστεί και συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο διοικητικό συμβούλιο του MEGA.“Έπειτα όλα θα πάρουν τον δρόμο τους”, όπως υπογράμμισε κλείνοντας».
Η παρέμβαση στον ΔΟΛ έστειλε αυτή την πρώτη συνεδρίαση σε αδιευκρίνιστο μέλλον…