Παιχνίδια πόλωσης - Free Sunday
Παιχνίδια πόλωσης

Παιχνίδια πόλωσης

Τακτική πόλωσης φαίνεται ότι είναι αποφασισμένος να ακολουθήσει από δω και πέρα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την «επίθεσης φιλίας» την οποία επιχείρησε προς το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη και η οποία κατέρρευσε με πάταγο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο φαίνεται ότι ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αντιστρέψει την πίεση που του ασκεί η ΝΔ για την υπόθεση των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του κυβερνητικού του εταίρου, προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας, Πάνου Καμμένου με ισοβίτη καταδικασμένο για την υπόθεση του «Noor 1», αλλά και να αλλάξει την ατζέντα, μετά τις ψυχρολουσίες που η κυβέρνηση δέχεται από την ΕΚΤ, η οποία αμφισβητεί ευθέως τις εκθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και για την ώρα κρατά την Ελλάδα εκτός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, τη στιγμή που η ένταξη στο QE θα διευκόλυνε το αφήγημα περί επιστροφής στην κανονικότητα και περί ομαλού και κατάλληλου για επενδύσεις κλίματος στη χώρα.

Επίθεση στον... Σημίτη

Χαρακτηριστική της νέας τακτικής που φαίνεται να υιοθετεί ο κ. Τσίπρας ήταν η παρέμβασή του στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Προανακριτικής για τον Γιάννο Παπαντωνίου, όπου εξαπέλυσε επίθεση εφ’ όλης της ύλης κατά του ΠΑΣΟΚ, φτάνοντας μέχρι την περίοδο Σημίτη και σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «άκουσα την κ. Γεννηματά στην παρέμβασή της να προσπαθεί να μιλήσει για στοχοποίηση και σκευωρία ενάντια στον πρωθυπουργό που μας έβαλε στο ευρώ. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό, όπως όμως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα καταγραφεί στην Ιστορία ότι ήταν ο πρωθυπουργός που έβλεπε τις μίζες με τα εκατομμύρια ευρώ να περνούν δίπλα του χωρίς να αντιδρά. Δεν είχε ιδέα ο κ. Σημίτης για τις παραλείψεις, τις δράσεις του κ. Τσοχατζόπουλου και του κ. Παπαντωνίου, τις σακούλες του κ. Τσουκάτου, για τα κομματικά ταμεία, για τις μίζες στα Εξοπλιστικά, στον ΟΤΕ, στο C4I, τους Ολυμπιακούς, τα υποβρύχια, τις φρεγάτες».

Παράλληλα, έβαλε στο στόχαστρό του την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, η οποία απουσίαζε από τη συνεδρίαση (όπως και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης). Ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά της κ. Γεννηματά, λέγοντας «δεν είπατε ότι επιστρέψατε (σ.σ.: αναφορά στην καταληκτική ομιλία Γεννηματά στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης); Πού είστε τότε για να υπερασπιστείτε το ΠΑΣΟΚ της χρυσής περιόδου;», ενώ απευθυνόμενος στην πτέρυγα του κόμματος είπε δηκτικά ότι «βεβαίως μπορεί να είναι επιλογή σας να θέλετε να ξαναστήσετε την παράταξή σας στα ίδια πρόσωπα που αποτελούν και την αιτία της κατάρρευσής σας. Αν είναι επιλογή σας, τουλάχιστον μην το βάζετε στα πόδια. Να είστε εδώ να υπερασπιστείτε την πολιτική τους».

Πυρά και κατά Μητσοτάκη

Όσον αφορά το έτερο σκέλος των επιθέσεων της κυβέρνησης, αυτό της ΝΔ, την οποία κατηγορεί ότι «σηκώνει» το ζήτημα Καμμένου (ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε Εξεταστική στη διάρκεια της προ ημερησίας συζήτησης για την οικονομία) σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού για τις άλλες υποθέσεις με οσμή σκανδάλου, ο κ. Τσίπρας ήταν σαφής στην τοποθέτησή του: «Είναι κατανοητό βέβαια γιατί ο κ. Μητσοτάκης απουσιάζει όταν συζητάμε υποθέσεις πραγματικής διαφθοράς... Για εκείνον, δεν υπήρξαν σκάνδαλα και μίζες, ούτε το Ερρίκος Ντυνάν, τα θαλασσοδάνεια και η Novartis, παρά μονάχα το γεγονός ότι κάποιος ισοβίτης τηλεφώνησε στον υπουργό Άμυνας κι εκείνος του υπέδειξε να πάει στη Δικαιοσύνη».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται κανείς για ποιον λόγο επαναλαμβάνει η ΝΔ το αίτημα για εξεταστική επιτροπή, λέγοντας ότι αυτό γίνεται «επειδή δεν θέλει να συζητούνται οι αποκαλύψεις για τα σκάνδαλα των εποχών των παχιών αγελάδων. Και ως αντιπερισπασμό κραδαίνει ζητήματα δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας». Πάντως, ο κ. Τσίπρας κάλυψε τελείως τον κυβερνητικό εταίρο του, αποκλείοντας για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής με τη φράση «δεν πρόκειται να παίξουμε σε αυτό το παιχνίδι».

«Αγκάθι» ο Βαρουφάκης

Από την άλλη πλευρά, οι νέες αποκαλύψεις του Γκλεν Κιμ, συνεργάτη του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλά και του νυν «τσάρου της οικονομίας» Ευκλείδη Τσακαλώτου, σχετικά με το πλάνο αντίδρασης της Ελλάδας στην περίπτωση που η ΕΚΤ έκοβε τη ρευστότητα στις τράπεζες, πλάνο που περιλάμβανε παράλληλο νόμισμα και κουπόνια για την πληρωμή των δημοσίων υπαλλήλων, φέρνουν σε νέα αμηχανία την κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να πάρει αποστάσεις από την εξάμηνη περίοδο των αρχών του 2015. Την ώρα που η αντιπολίτευση σφυροκοπούσε την κυβέρνηση ζητώντας Εξεταστική για τα έργα και τις ημέρες του κ. Βαρουφάκη, το Μαξίμου τηρούσε σιγή ασυρμάτου. Ωστόσο, η αμηχανία έγινε ακόμα πιο μεγάλη όταν ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης, χρησιμοποιώντας αποσπάσματα από το πρόσφατο βιβλίο του «Adults in the Room», αποκάλυψε ότι ο ίδιος είχε παρουσιάσει το σύστημα παράλληλων πληρωμών στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα στην Κυψέλη τον Νοέμβριο του 2014, με παρόντες τους κ.κ. Νίκο Παππά και Γιάννη Δραγασάκη, και το είχε επαναλάβει και σε Υπουργικό Συμβούλιο τον Μάρτιο του 2015.

Αυξάνει την πίεση η ΝΔ

Πάντως, αποδεικνύοντας ότι η πόλωση είναι δίκοπο μαχαίρι, η ΝΔ αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε αίτημα για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Καμμένου (τον οποίο η ΝΔ φαίνεται ότι θεωρεί τον «αδύναμο κρίκο» της κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) και παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στην κάλυψη που παρείχε ο πρωθυπουργός στον κυβερνητικό του εταίρο για την υπόθεση, ρωτώντας αν ο Αλέξης Τσίπρας γνώριζε τις ενέργειες του Πάνου Καμμένου και, αν ναι, σε ποια έκταση και από πότε. Μάλιστα, η ΝΔ, απαντώντας στο Μαξίμου, υπενθύμισε ότι έχει αποδεχτεί τη σύσταση εξεταστικών επιτροπών για όλες τις υποθέσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση, προσθέτοντας δηκτικά ότι «το ερώτημα που πρέπει να απαντήσει ο πρωθυπουργός είναι γιατί αρνείται τις εξεταστικές επιτροπές για την οικονομική καταστροφή του 2015 και την εμπλοκή του κ. Καμμένου στη σκανδαλώδη υπόθεση με τον ισοβίτη κατάδικο για εμπόριο ναρκωτικών. Γιατί ο κ. Τσίπρας αρνείται να απαντήσει στα ερωτήματα των πολιτών για το αν γνώριζε τους διαλόγους και τη σχέση του κ. Καμμένου με τον φυλακισμένο ισοβίτη;».