Συζήτηση για τις γερμανικές εκλογές - Free Sunday
Συζήτηση για τις γερμανικές εκλογές

Συζήτηση για τις γερμανικές εκλογές

Έκθεση εικόνων

Στις 24 Σεπτεμβρίου οι Γερμανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης. Ποια είναι τα τρέχοντα πολιτικά ζητήματα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης; Ποιες προκλήσεις, πολιτικές συνεργασίες και ποια επιχειρήματα θα επηρεάσουν την απόφαση των ψηφοφόρων; Τι διακυβεύεται για την Ελλάδα, τις Βρυξέλλες και τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.;

Σε αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν την Πέμπτη το απόγευμα οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με τίτλο «Η προοπτική των γερμανικών εκλογών – Καίριες διαστάσεις και πιθανά επακόλουθα». Η αξιόλογη συζήτηση διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με πρόεδρο την κ. Ρόδη Κράτσα, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Konrad Adenauer.

Χαιρετισμό απηύθυναν η κ. Ρόδη Κράτσα και η διευθύντρια της αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Adenauer στην Ελλάδα Sussana Vogt. Βασικοί ομιλητές ήταν ο Rudolf Korte, διευθυντής του NRW School of Governance και καθηγητής στο Ινστιτούτο Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Duisburg-Essen, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος της «Καθημερινής» Γιάννης Παλαιολόγος.

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος κατά την ομιλία του σημείωσε πως «σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα της Ε.Ε., θεωρώ ότι, αφού ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο στη Γερμανία μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, η επόμενη γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να οργανώσει μεγάλες υπερβάσεις.

»Για παράδειγμα, θα πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής αμυντικής συνεργασίας, αναλαμβάνοντας πρόσθετα οικονομικά βάρη και αποφεύγοντας την αναβίωση των φόβων που έχουν σχέση με το μιλιταριστικό και ναζιστικό παρελθόν της Γερμανίας.

»Η επόμενη γερμανική κυβέρνηση έχει, κατά την άποψή μου, υποχρέωση να γίνει τολμηρή και σε ζητήματα που έχουν σχέση με τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, ο οποίος έχει μπει σε φάση μεγάλης συρρίκνωσης και εξαιτίας του Brexit. Πρέπει να υπάρξει σημαντική αύξηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, γιατί η Ε.Ε. προσπαθεί να προωθήσει ολοένα περισσότερους στόχους με ολοένα λιγότερα κονδύλια».

Ο κ. Κύρτσος ανέφερε επίσης, σε ό,τι αφορά την ελληνική διάσταση των γερμανικών εκλογών, πως «οι σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας είναι από τη φύση τους δύσκολες. Η σωστή ανάλυση των εξελίξεων στη Γερμανία θα μας διευκολύνει να τις κάνουμε πιο δημιουργικές», ενώ πρόσθεσε πως «παρά τις δυσκολίες, τα τελευταία χρόνια αφήσαμε πίσω μας ορισμένες εντελώς απαράδεκτες υπερβολές που έκαναν πρακτικά αδύνατη τη συνεννόηση. Στην Ελλάδα έχουμε διαπιστώσει ότι χωρίς διαρθρωτικές αλλαγές και τολμηρές πρωτοβουλίες θα παρατείνουμε το οικονομικό αδιέξοδο μέχρι τελικής κοινωνικής και πολιτικής πτώσης. Ετοιμαζόμαστε, λοιπόν, να προχωρήσουμε στη σωστή κατεύθυνση πολύ πιο αποτελεσματικά και να ενισχύσουμε έτσι την αξιοπιστία μας».