Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια της «συνιστώσας Άκη» μετά το ΠΑΣΟΚ - Free Sunday
Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια της «συνιστώσας Άκη» μετά το ΠΑΣΟΚ

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέχεια της «συνιστώσας Άκη» μετά το ΠΑΣΟΚ

Ήταν 17 Μαρτίου 2017 όταν στη Βουλή ο πρωθυπουργός για πρώτη φορά προσωποποίησε κάποιον από τους εμπλεκόμενους σε σκανδαλολογία των τελευταίων δεκαετιών, οι οποίες αποτελούν το ισχυρό επιχείρημα του γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είναι διαφορετικός από τα «παλιά κόμματα».

«Μόνο ο Τσοχατζόπουλος τα έχει κάνει όλα σε αυτή τη χώρα;» αναρωτήθηκε από βήματος Βουλής ο κ. Τσίπρας και λίγη ώρα αργότερα ένας πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε διατεθειμένος να βάλει στοίχημα ότι επίκειται η «αποφυλάκιση του Άκη».

Δεν είναι γνωστό αν κάποιος ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, η οποία εκείνον τον καιρό ήταν αντίστοιχη του να κλέβεις από εκκλησία. Διότι μπορεί να μην είχε πει μια φράση αντίστοιχη με το «όταν λέμε ισόβια, εννοούμε ισόβια», με την οποία ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε επισφραγίσει τη δίκη των πρωταιτίων της χούντας, αλλά ήταν προφανές ότι ο συμβολισμός της παρουσίας του Άκη μέσα στη φυλακή ήταν ισχυρός.

Η σύμπτωση Άκη-κυβέρνησης στα δικαστήρια

Αναλύοντας τον υπαινιγμό της αναφοράς του πρωθυπουργού, η αναζήτηση του καθοδηγητή πίσω από τη λογική των επιθέσεων του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη κατά των δικαστών αποκτά ένα σαφές περίγραμμα. Ο κ. Πολάκης κατηγορεί τους δικαστές για επιλεκτική εφαρμογή των νόμων, η οποία, εξαιτίας της επιλεκτικότητας, καθίσταται άδικη.

Ο κ. Τσίπρας δεν αμφισβήτησε την ενοχή του κ. Τσοχατζόπουλου, αλλά ανέδειξε τη στοχοποίησή του. Δεν ήταν ο μόνος που το έκανε, ήταν ο μόνος που πλήρωσε. Αυτό ήταν που είπε με μεγαλύτερη σαφήνεια ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: «Όταν η λάμψη και ο θόρυβος των σκανδάλων διαπέρασαν το μαντίλι στα μάτια της και τις ωτοασπίδες στα αυτιά της, (η δικαιοσύνη) προσπάθησε –και προς στιγμήν το πέτυχε– να περιορίσει τις έρευνες στον κ. Τσοχατζόπουλο και στον κ. Σμπώκο και τους έριξε στην πυρά μιας όχι μόνο ελεγχόμενης αλλά και δήθεν κάθαρσης. Σαν να μην υπήρχαν άλλοι υπεύθυνοι, σαν να μην υπήρχε ΚΥΣΕΑ, πρωθυπουργός, Υπουργικό Συμβούλιο».

Αυτό το οποίο είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε αποτελέσει και τον πυρήνα της υπερασπιστικής γραμμής του κ. Τσοχατζόπουλου στο δικαστήριο. Η απόφαση για τις αγορές των εξοπλιστικών δεν ήταν δική του, αλλά του ΚΥΣΕΑ, στο οποίο συμμετείχαν ο πρωθυπουργός και το μισό Υπουργικό Συμβούλιο.

Ουσιαστικά ο Άκης και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συμπίπτουν στο ότι άλλοι ήταν οι υπεύθυνοι.

Το τέλος της σχέσης με το ΠΑΣΟΚ

Ο ίδιος ο κ. Τσοχατζόπουλος έχει την πεποίθηση ότι η εμπλοκή του στην όλη υπόθεση ήταν μια σκευωρία εξαιτίας του γεγονότος ότι τον στοχοποίησαν.

Λίγο πριν από τη σύλληψή του, τον Απρίλιο του 2012, σε επικοινωνίες που είχε με προσωπικούς του φίλους στη Θεσσαλονίκη ζητούσε τη βοήθειά τους για να αποκαλυφθεί η πλεκτάνη που «εξύφανε κάποιος εκεί πάνω».
Όνομα δεν έλεγε αλλά όλοι καταλάβαιναν ότι ο «κάποιος εκεί πάνω» ήταν σαφής αναφορά χωρίς όνομα στον Ευάγγελο Βενιζέλο. Ο Άκης θεωρούσε ότι η πολιτική ισχύς που είχε ο κ. Βενιζέλος ως αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου, σε συνδυασμό με την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ να δείξει ότι αυτοκαθαίρεται, οδήγησε στη σύλληψη και στην προφυλάκισή του.

Ουσιαστικά από τότε είχε αναγάγει σε πολιτικό του αντίπαλο τον Βαγγέλη Βενιζέλο, οι σχέσεις του με τον οποίο, εξαιρουμένης της στήριξης που δικοί του άνθρωποι έδωσαν στον κ. Βενιζέλο όταν ήταν υποψήφιος πρόεδρος, ποτέ δεν ήταν καλές. Το κακό ήταν ότι πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους προτίμησαν τη σιγουριά που στα κομματικά στελέχη έδινε η συμμετοχή του κ. Βενιζέλου στην πολιτική ζωή όταν ο κ. Τσοχατζόπουλος ήταν εκτός ΠΑΣΟΚ.
Από το 2009 και μετά ουσιαστικά στο ΠΑΣΟΚ δεν υπήρχε θέση για τον Άκη, διότι ο μεν Γιώργος τον έκοψε από τα ψηφοδέλτια, και στη συνέχεια, το 2011, τον διέγραψε, όταν δημοσιοποιήθηκαν στοιχεία που κατηγορήθηκε ότι είχε αποκρύψει, ενώ ο Βαγγέλης Βενιζέλος δεν τον στήριξε.

Ταυτόχρονα, η αριστερή του πολιτική οπτική καθιστούσε αδύνατη οποιαδήποτε σκέψη στροφής προς τη ΝΔ, την οποία και να έκανε, θα ήταν απίθανο να βρει ανταπόκριση. Άλλωστε λίγο αργότερα ο Αντώνης Σαμαράς, ως πρόεδρος της ΝΔ, είχε μια στενή προσωπική σχέση με τον κ. Βενιζέλο, την οποία δεν θα διαρρήγνυε για χάρη κανενός και πολύ περισσότερο του Άκη.

Όταν οι φίλοι ανακάλυψαν τον ΣΥΡΙΖΑ

Περίπου την ίδια περίοδο που ο Άκης διαγραφόταν από το ΠΑΣΟΚ, ένας από τους πιο στενούς του συνεργάτες, ο Αντώνης Κοτσακάς, αποχωρούσε από το κόμμα, καταγγέλλοντας την υποχώρηση από τις αρχές του με την υπογραφή του μνημονίου.

Ο κ. Κοτσακάς είχε επανειλημμένα διευκρινίσει ότι με τον κ. Τσοχατζόπουλο τον συνέδεε πολιτική σχέση και δεν είχε συμμετάσχει ποτέ στη διαχείριση κυβερνητικών θέσεων. Για τη διαχείριση αυτών των θέσεων από τον Άκη είχε αποφύγει να πάρει θέση.

Ο κ. Κοτσακάς είχε κατακτήσει τα κομματικά παράσημα από την εξαιρετική διαχείριση του οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ την περίοδο 1989-1993, ενώ είχε διαχειριστεί οργανωτικά και την υποψηφιότητα του κ. Τσοχατζόπουλου για την ηγεσία του κόμματος το 1996 χωρίς ανάλογη επιτυχία. Από τον Δεκέμβριο του 2016 είναι επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας εκλεγεί το 2012 στην κεντρική πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και το 2015 στην Πολιτική Γραμματεία.

Την ίδια περίοδο στους συνομιλητές και στους άτυπους συνεργάτες του κ. Τσίπρα, ως προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, εντάχθηκαν δύο ακόμη συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου, οι οποίοι είχαν αναλάβει τις κρίσιμες πολιτικές θέσεις όταν ήταν υπουργός, ο κ. Βαγγέλης Χωραφάς και ο κ. Γιώργος Αγραφιώτης, με τον οποίο όμως στις καταγεγραμμένες τηλεφωνικές συνομιλίες που είχε με τον Γιάννη Σμπώκο, πριν από την προφυλάκισή του, λέει ότι δεν έχει καμία σχέση.

Ανάμεσα στους ανθρώπους από τους οποίους ο κ. Σμπώκος προτείνει στον κ. Τσοχατζόπουλο να ζητήσει χρήματα πριν από την προφυλάκισή του είναι και κάποιος Τζιόκας – λογικά πρόκειται για τον πρώην βουλευτή και γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Χάρη Τσιόκα. Ο κ. Τσιόκας την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά είχε αρχίσει να βλέπει θετικά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Σεπτέμβριο του 2015 έκανε δημόσια δήλωση στήριξής του. Λίγο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, διέρρευσε ότι αναλαμβάνει καθήκοντα ως επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά το διέψευσε, λέγοντας ότι τον ενδιαφέρει η διαμόρφωση των όρων για πολιτική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μια δημόσια θέση. Άλλοι συνεργάτες του κ. Τσοχατζόπουλου, που συμμετέχουν μαζί με τον κ. Κοτσακά στη Σοσιαλιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, αποδέχτηκαν προτάσεις να βοηθήσουν στη διαχείριση της εξουσίας. Ανάμεσα σε αυτούς, ο Γιάννης Παπαϊωάννου, που ανέλαβε την κρίσιμη πολιτικά θέση του αντιπροέδρου και εκτελεστικού μέλους στην Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης, η ιδιωτικοποίηση της οποίας από τη μια είναι μνημονιακή υποχρέωση και από την άλλη αντιμνημονιακή ιδεολογική σημαία για τη Θεσσαλονίκη.

Ουσιαστικά οι άνθρωποι με τους οποίους ο Άκης σήμερα θα μπορούσε να έχει πολιτικές συμφωνίες είναι όλοι τους στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως στον ΣΥΡΙΖΑ είναι και όλοι οι άνθρωποι οι οποίοι ενδιαφέρονται να αναπαράγουν την εκδοχή του κ. Τσοχατζόπουλου για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα: «Πίσω απ’ όλα ήταν ο Σημίτης και ο Παπανδρέου, όλα τα έστησε ο Βενιζέλος».

Γι’ αυτό και η απάντησή του στο ερώτημα του Αντώνη Σρόιτερ τι θα ψήφιζε ήταν τόσο κατηγορηματική, χωρίς καν να έχει αποφυλακιστεί με τον νόμο Παρασκευόπουλου: «ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει τίποτε άλλο».