Νέο ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ - Free Sunday
Νέο ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

Νέο ναυάγιο στη Διάσκεψη των Προέδρων για το ΕΣΡ

Ο Πρόεδρος της Βουλής και τα μέλη των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΛΕ απέρριψαν το αίτημα της αξιωματικής και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης για αναβολή της λήψης απόφασης επί των προσώπων τα οποία συμπεριέλαβε ο κ. Ν.Βούτσης στην νέα πρότασή του, έως να υπάρξει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα ή μη του «νόμου Παππά».

Συγκεκριμένα υπέρ της αναβολής τάχθηκαν μόνο 7 από τα 25 μέλη της Διάσκεψης. Στην δε ψηφοφορία επί της προτάσεως Βούτση, υπέρ ψήφισαν οι 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, κατά οι 4 της ΝΔ και της ΧΑ, 7 ψήφισαν «παρών», ενώ απουσίαζε ο  Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος όπως έκανε γνωστό, τάσσεται με τη στάση της ΝΔ. 


Γεροβασίλη: Η ΝΔ θα πρέπει να απολογηθεί για την αντιθεσμική της συμπεριφορά

«Η Νέα Δημοκρατία τορπίλισε σήμερα την συγκρότηση του ΕΣΡ, υιοθετώντας μια προκλητικά αντιθεσμική συμπεριφορά», τονίζει, σε ανακοίνωση της, η κυβερνητική Εκπρόσωπος.


«Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να απολογηθεί για την στάση αυτή, η οποία δεν έχει άλλο σκοπό, παρά μόνο να αποτρέψει την επιβολή κανόνων νομιμότητας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, να υπερασπιστεί την διαπλοκή και να εκβιάσει την ακύρωση του διαγωνισμού, από τον οποίο το ελληνικό δημόσιο θα εισπράξει 258 εκ. ευρώ», προσθέτει.

«Στην προσπάθειά της αυτή, η Νέα Δημοκρατία δεν είχε κανέναν ενδοιασμό να αθροίσει τις αρνητικές της ψήφους, στην διάσκεψη των Προέδρων, με αυτές της Χρυσής Αυγής. Οι πολίτες παρακολουθούν και κρίνουν», καταλήγει η κ. Γεροβασίλη.


Ρ. Μορώνη προτείνει η κυβέρνηση ως πρόεδρο στο ΕΣΡ

Την κυβερνητική πρόταση για τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης κατέθεσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. 

Για την θέση του προέδρου του ΕΣΡ, προτείνεται ο δημοσιογράφος Ροδόλφος Μορώνης και για την θέση του αντιπροέδρου, ο καθηγητής, Γιώργος Πλειός. Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:

- Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης

- Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

- Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά

- Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα

- Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος

- Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης 

Ανοίγοντας στις 2 το μεσημέρι τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής κι ενώ στο βήμα της ολομέλειας ήταν ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο κ.Βούτσης είχε εκφράσει την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, 

«Θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας καταθέτοντας την άποψη της ΝΔ.

Λίγο νωρίτερα, ο Νικήτας Κακλαμάνης, μιλώντας ως αντιπρόεδρος της Βουλής, αποκάλυψε ότι την Παρασκευή ο κ.Βούτσης είχε κάνει μία μετριοπαθή πρόταση για τη σύνθεση του ΕΣΡ, την οποία ο ίδιος μετέφερε στο κόμμα λέγοντας ότι θα μπορούσε να συζητηθεί.

«Και ενώ ενδεχομένως να καταλήγαμε κάπου, την Παρασκευή ο κ. Παππάς  έκανε αυτό που έκανε. Τέτοιες ενέργειες ενισχύουν τις ακραίες φωνές και φέρνουν σε δύσκολη θέση φωνές που ενδεχομένως να είχαν μια πιο μετριοπαθή στάση», είπε ο κ.Κακλαμάνης, ο οποίος αρνήθηκε να αναφέρει το όνομα του υποψηφίου προέδρου που πρότεινε ο κ.Βούτσης, διευκρινίζοντας ότι ήταν ευρύτερης αποδοχής

Η πλειοψηφία των 4/5 που είναι απαραίτητη για τη συγκρότηση του οργάνου θεωρείται απίθανο να επιτευχθεί.

H Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι διακομματικό συλλογικό όργανο που αποτελείται από τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους της Βουλής, τους διατελέσαντες προέδρους της Βουλής εφόσον έχουν εκλεγεί βουλευτές, τους προέδρους των Διαρκών Επιτροπών, τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, τους προέδρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων και έναν εκπρόσωπο των ανεξάρτητων βουλευτών (εφόσον οι τελευταίοι είναι τουλάχιστον πέντε). Είναι το όργανο που επιλέγει,τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών και ασκεί την κοινοβουλευτική τους εποπτεία.