Πολιτικός πόλεμος για την Ηριάννα - Free Sunday
Πολιτικός πόλεμος για την Ηριάννα

Πολιτικός πόλεμος για την Ηριάννα

Σε πολιτικό πόλεμο εξελίσσεται η υπόθεση της Ηριάννας Β.Λ., της νεαρής γυναίκας που καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς (ΣΠΦ).

Το «όχι» του Πενταμελούς Εφετείου Αναστολών στο αίτημα της Ηριάννας για αποφυλάκιση προκάλεσε την αντίδραση της ίδιας της κυβέρνησης και πυροδότησε έντονη αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που την κατηγόρησαν εκ νέου για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Το ιστορικό

Η περιπέτεια της Ηριάννας αρχίζει το 2011, όταν προσάγεται, μαζί με τον σύντροφό της, Κωνσταντίνο, από την Αντιτρομοκρατική, για συμμετοχή στη ΣΠΦ. Η 23χρονη τότε γυναίκα δίνει οικειοθελώς δείγμα DNA στις αρχές, ενώ ο σύντροφός της συλλαμβάνεται μεν, αθωώνεται δε για οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2013 η Ηριάννα συλλαμβάνεται με την κατηγορία της ένταξης και συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση και πληροφορείται ότι σε έναν γεμιστήρα όπλου που είχε εντοπιστεί τον Νοέμβριο του 2011 στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου ανιχνεύθηκε μέρος του DNA της, όμως μετά την απολογία της αφήνεται ελεύθερη με περιοριστικούς όρους. Η ίδια συνεχίζει την ακαδημαϊκή της καριέρα και μάλιστα σε δύο περιπτώσεις που καλείται να ταξιδέψει στο εξωτερικό για επαγγελματικούς λόγους το Συμβούλιο Εφετών αίρει τους περιοριστικούς όρους, ενώ ένα παραπεμπτικό βούλευμα σημειώνει πως «κανένα στοιχείο που να τη συνδέει με την οργάνωση ΣΠΦ δεν βρέθηκε από την άρση τόσο του τηλεφωνικού όσο και του τραπεζικού απορρήτου. [...] Ούτε κατά τη διενέργεια κατ’ οίκον έρευνας, ούτε όμως και κατά τη διενέργεια έρευνας σε αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του πατέρα της προέκυψε οποιοδήποτε στοιχείο που να αποδεικνύει την εμπλοκή ή συμμετοχή της». Παράλληλα, ζητά επανεξέταση του δείγματος DNA, ωστόσο, όταν εξειδικευμένο εργαστήριο στις ΗΠΑ ζητά το δείγμα, οι ελληνικές αρχές ενημερώνουν ότι «έχει τελειώσει».

Η καταδίκη

Ωστόσο, και παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία, την 1η Ιουνίου η Ηριάννα καταδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, μαζί με τον 33χρονο συγκατηγορούμενό της, Περικλή, σε 13 χρόνια φυλακή χωρίς αναστολή. Στην απόφαση βαρύνουν το μερικό δείγμα DNA και η σχέση της με τον Κωνσταντίνο, ο οποίος έχει αθωωθεί! Αξίζει να σημειωθεί ότι στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο 33χρονος συγκατηγορούμενος της Ηριάννας έκανε δύο ταξίδια στη Βαρκελώνη, «αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή, ήτοι σε πόλη της Ισπανίας που είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων». Αμέσως μετά την καταδικαστική απόφαση η Ηριάννα καταθέτει αίτημα αναστολής της ποινής, το οποίο απορρίπτεται. Το ίδιο συνέβη και τη Δευτέρα 17 Ιουλίου, όταν το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθήνας με ψήφους 3-2 απέρριψε εκ νέου το αίτημα, αποδεχόμενο την εισαγγελική εισήγηση που ζήτησε να παραμείνουν στη φυλακή, καθώς είναι πιθανό «να τελέσουν όμοια αδικήματα», ενώ οι δύο δικαστικοί λειτουργοί που μειοψήφισαν θεώρησαν ότι και οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να αποφυλακιστούν μέχρι τη δευτεροβάθμια δίκη τους, καθώς έκριναν βάσιμους και τους λόγους που επικαλείται η 29χρονη γυναίκα σχετικά με τη διδακτορική της διατριβή, όσο και τους λόγους υγείας που επικαλείται ο συγκατηγορούμενός της.

Δυσφορία στην κυβέρνηση

Η απόφαση του Εφετείου Αναστολών προκάλεσε έντονη δυσφορία στην κυβέρνηση, η οποία αντέδρασε άμεσα, διά του καθ’ ύλην αρμόδιου υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή. Από το βήμα της Βουλής ο κ. Κοντονής σημείωσε ότι «αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη η απόφαση που εξεδόθη, γιατί, πρώτον, η στάση της αιτούσας καθ’ όλο τον χρόνο της υποδικίας ήταν καθ’ όλα υποδειγματική, μια και τήρησε όλα εκείνα τα καταναγκαστικά δικονομικά μέτρα που της είχαν επιβληθεί. Δεύτερον, γιατί σεβόμενη το δικαιικό σύστημα χρησιμοποίησε εκείνα τα μέσα που προσφέρει ο ποινικός κώδικας για την άρση της επιστημονικής της εξέλιξης και, τρίτον, γιατί οι πολίτες ζητούν και απαιτούν από τη Δικαιοσύνη ίσα μέτρα και ίσα σταθμά για όλα». Μάλιστα, ο υπουργός Δικαιοσύνης πήγε τα πράγματα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας ότι «και οι δικαστές είναι άνθρωποι. Και οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Προβλέπεται υποβολή νέας αίτησης και εξέτασή της από το ίδιο δικαστήριο, πιθανώς με νέα σύνθεση». Την εμφανή ενόχληση της κυβέρνησης εξέφρασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «έχω την άποψη ότι μάλλον είναι μια κακή εξέλιξη, ότι τη στιγμή που άλλοι καταδικασμένοι, για πράξεις πολύ μεγάλης κοινωνικής απαξίας, έχουν θεωρηθεί άξιοι του ευεργετήματος της αναστολής, για δύο νέα παιδιά δεν θεωρήθηκε ότι το αξίζουν», προσθέτοντας ότι η Ηριάννα και ο Περικλής «θα παραμείνουν στη φυλακή [...] νομίζω ότι αυτή η απόφαση καταγράφεται στο “μαύρο βιβλίο” της ελληνικής Δικαιοσύνης».

ΚΚΕ: Απαράδεκτη και προκλητική η απόφαση

Στο πλευρό της Ηριάννας τάχθηκε και το ΚΚΕ, το οποίο σχολιάζοντας την απόφαση του Εφετείου Αναστολών τόνισε ότι «η επιμονή των δικαστηρίων στην άδικη φυλάκιση της Ηριάννας Β.Λ., χωρίς κανένα σοβαρό αποδεικτικό στοιχείο, μετά και τη χθεσινή απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας, είναι απαράδεκτη, προκλητική, απέναντι στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και επικίνδυνη για τις λαϊκές ελευθερίες», προσθέτοντας ότι «σοβαρές ευθύνες επωμίζεται και η κυβέρνηση, που όχι μόνο διατηρεί άθικτο το αυταρχικό-κατασταλτικό νομοθετικό πλαίσιο των προηγούμενων κυβερνήσεων, που τυλίγει ανθρώπους σε μια “κόλλα χαρτί” και αποτελεί τη βάση τέτοιων απαράδεκτων δικαστικών αποφάσεων, αλλά και το εμπλουτίζει συνεχώς, στο πλαίσιο και της προσαρμογής της ελληνικής νομοθεσίας στις αντιδραστικές ευρωενωσιακές κατευθύνσεις». Μάλιστα, το ΚΚΕ σημείωσε ότι «εσχάτως ο ΣΥΡΙΖΑ –μέσω του δημοσιογραφικού του οργάνου– υιοθετεί όλο το αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο, μέχρι και τη θεωρία των δύο άκρων, ενισχύοντας το γενικότερο κλίμα καταστολής και αυταρχισμού. Κατά συνέπεια, οι αντιδράσεις στελεχών της κυβέρνησης κατά της δικαστικής απόφασης υπηρετούν άλλους σχεδιασμούς, στο φόντο της γενικότερης αντιπαράθεσης γύρω από τη “δικαιοσύνη”, ενώ περιέχουν και αρκετή δόση υποκρισίας, όσο δεν ακουμπούν το αυταρχικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως, για παράδειγμα, αυτό της λεγόμενης “αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας”».

Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση

Η παρέμβαση του κ. Κοντονή πυροδότησε έντονες αντιδράσεις από το σύνολο της αντιπολίτευσης, αντιδράσεις που έγιναν εντονότερες μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το βράδυ της περασμένης Δευτέρας μεταξύ «αλληλέγγυων» που πραγματοποιούσαν διαδήλωση διαμαρτυρίας και δυνάμεων της αστυνομίας, τα οποία προκάλεσαν πολλές ζημιές, κυρίως σε βιτρίνες καταστημάτων στην οδό Ερμού στο Σύνταγμα. Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε «εφ’ όλης της ύλης» επίθεση στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «οι απαράδεκτες παρεμβάσεις και επιθέσεις της κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη τραυματίζουν βαριά τη δημοκρατία στη χώρα μας. Δείχνουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει ξεπεράσει κάθε φραγμό, με την αλαζονεία και τον αυταρχισμό της. Προσφέρουν άλλοθι στην τυφλή βία. Την ίδια στιγμή, τα θλιβερά επεισόδια αποδεικνύουν, για μία ακόμη φορά, ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είναι ανίκανος να κάνει τη δουλειά του». Μάλιστα, εξέφρασε την αγανάκτησή του για τις καταστροφές στην οδό Ερμού. «Αρκετά πια με τους γνωστούς άγνωστους, που σε κάθε αφορμή καταστρέφουν περιουσίες και μένουν ατιμώρητοι. Στον θεσμικό κατήφορο που σπρώχνει η κυβέρνηση τη χώρα, καλώ όλους τους δημοκρατικούς πολίτες να σταθούν απέναντι» είπε, ενώ νωρίτερα η ΝΔ είχε χαρακτηρίσει τον κ. Κοντονή «ηθικό αυτουργό» των επεισοδίων. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.