Ο Τσίπρας δεν πήρε τίποτε καινούργιο για το χρέος - Free Sunday
Ο Τσίπρας δεν πήρε τίποτε καινούργιο  για το χρέος

Ο Τσίπρας δεν πήρε τίποτε καινούργιο για το χρέος

Την ανάγκη να εφαρμοστούν οι συμφωνίες και να σταματήσει η αβεβαιότητα σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα επσήμαναν η καγκελάριος Μέρκελ της Γερμανίας και ο πρόεδρος Ολάντ της Γαλλίας μετά τις σημερινές διαδοχικές συναντήσεις του με τν πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Νωρίτερα είχε πέσει στο κενό η προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να οργανώσει μέσω διαρροών έναν επικοινωνιακό θρίαμβο του πρωθυπουργού στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες σε αντιστάθμισμα του φιάσκου με την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών στην Αθήνα. 

Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς αρνήθηκε δημόσια αυτό που διέρρεε το περιβάλλον του  πρωθυπουργού "οτι θα αναλάβει πρωτοβουλία του για το χρέος ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι ήταν αρνητικός στην άμεση συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Σήμερα, χωρίς να αλλάξει τίποτε από την ουσία της θέσης του πρόεδρου του Ε.Κ. εκπρόσωπος του κ.Σουλτς διευκρίνισε ότι η απάντηση του "μένω έκπληκτος δεν αφορούσε τη θέση της κυβέρνησης για μείωση του χρέους, αλλά την ερώτηση που του υποβλήθηκε. Επανέλαβε όμως «αν είναι να γίνει συζήτηση για το θέμα του χρέους, θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων που είναι η αρμόδια επιτροπή του ΕΚ». 

Πάντως στην Αθήνα, ο Αν. Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης είπε ότι «η Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής ECON, υπό τον Γκουαλτιέρι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες, έχει εξετάσει τα θέματα και σε αυτές τις θεσμικές δυνατότητες και τις πολιτικές που είναι διαφορετικές θα είναι το επόμενο διάστημα όλες οι κινήσεις».

Η ελάφρυνση του χρέους θα μείωνε τη βούληση για μεταρρυθμίσεις", σχολίασε ο Γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφρανγκ Σόιμπλε, προαναγγέλλοντας το πλαίσιο των σημερινών συναντήσεων του κ.Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ της Γερμανίας και τον πρόεδρο Ολάντ της Γαλλίας.

Αλλά και στην Αθήνα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών, πήρε αποστάσεις από τον χαρακτηρισμό της μείωσης του χρέους ως εθνικού στόχου, χαρακτηρίζοντας την αναγκαία αλλά όχι πανάκεια. 

Οι συζητήσεις για το χρέος γίνονται λίγες ώρες αφότου η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ότι στο τέλος του 2015 το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης ανήλθε στα 13,2 δισ. ευρώ (7,5% του ΑΕΠ ενώ τον Απρίλιο είχε αρχικά εκτιμηθεί στο 7.2% του ΑΕΠ.