Μπακογιάννη: Να σοβαρευτεί η Ευρώπη για το προσφυγικό, δεν μπορεί μόνη της η Ελλάδα - Free Sunday
Μπακογιάννη: Να σοβαρευτεί η Ευρώπη για το προσφυγικό, δεν μπορεί μόνη της η Ελλάδα

Μπακογιάννη: Να σοβαρευτεί η Ευρώπη για το προσφυγικό, δεν μπορεί μόνη της η Ελλάδα

Ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, περνάει σε μια αμφισβήτηση της κεμαλικής παράδοσης, δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΜΠΕ "Πρακτορείο 104.9 Fm", ενώ συμπλήρωσε πως ταυτόχρονα προσπαθεί να δικαιολογήσει την τουρκική παρουσία στη Μοσούλη, υπό το φόβο της ανάπτυξης των Κούρδων στην περιοχή.

Η βουλευτής και πρώην υπουργός της ΝΔ εκτίμησε ότι ο Τούρκος πρόεδρος στέλνει μηνύματα στις γύρω περιοχές αλλά και στην Ευρώπη.

Ερωτηθείσα για τις προκλητικές δηλώσεις του με αναφορές στην Ελλάδα, απάντησε ότι υπάρχει μια αλλαγή πολιτικής από τη γείτονα. Τόνισε, ωστόσο, πως χρειάζεται ψυχραιμία και γνώση για να αναλύσουμε τι συμβαίνει και να έχουμε τις σωστές και γρήγορες αποτελεσματικές αντιδράσεις.

Η κ. Μπακογιάννη εκτίμησε ότι ο Ερντογάν θα πιέσει, προς κάθε κατεύθυνση, ειδικά ενώ αναμένεται έκρηξη στο προσφυγικό με αιχμή την κατάσταση στη Μοσούλη. Η βουλευτής της ΝΔ, μάλιστα, κάλεσε την Ευρώπη να σοβαρευτεί και να καταλάβει ότι αυτή την πίεση (προσφυγικό) δεν μπορεί να την αντιμετωπίσει μια χώρα μόνης της. Αναφερόμενη στη στάση της Ευρώπης, σε σχέση με τη διευθέτηση του χρέους της Ελλάδας, είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα. Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, η ΝΔ ήδη από το 2012 είχε θέσει το ζήτημα και υπήρχε δέσμευση να υπάρξει διευθέτηση. Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη πως για να προχωρήσει η Ευρώπη σε σοβαρή ελάφρυνση, πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει στις αναγκαίες και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις. Πάντως, όπως υποστήριξε, «δύο πράγματα πολεμιούνται από την κυβέρνηση που έχουμε: οι μεταρρυθμίσεις και οι επενδύσεις».

Αναφορικά με τον νόμο Παππά και την εν αναμονή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε: «Δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις του ΣτΕ, την άποψή μας την ξέρετε. Το Σύνταγμα της Ελλάδας προβλέπει ρητώς ότι οι τηλεοπτικές άδειες δίνονται από το ΕΣΡ. Από την ώρα λοιπόν που τις δίνει ο υπουργός καταπατάται το Σύνταγμα» Επίσης, εκτίμησε ότι «η όλη ιστορία, μετά και τις αποκαλύψει για Καλογρίτσα και Τράπεζα Αττικής, θα γυρίσουν μπούμερανγκ για την κυβέρνηση».

Σε ερώτηση του "Πρακτορείου 104.9 Fm", για το εάν μπορεί η απόφαση του ΣτΕ να οδηγήσει σε "πτώση" της κυβέρνησης, η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «οι κυβερνήσεις πέφτουν από την απώλεια της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και πέφτουν όταν αντιληφθούν ότι κυβέρνηση και πολίτες δεν έχουν καμία επαφή» για να προσθέσει πως «υπάρχει ένα κλειστό κύκλωμα εξουσίας, από τον κ. Καμμένο μέχρι τον κ. Τσίπρα, που ενδιαφέρεται να κρατήσει την καρέκλα του, αλλά η κοινωνία είναι απέναντι».

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και στην εφημερίδα «Αυγή». «Φτάνει μια ιστορική εφημερίδα όπως η Αυγή να δημοσιεύει προσωπικά δεδομένα... είναι μια κατάντια» είπε και εκτίμησε πως έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση.

Για την προσπάθεια συγκρότησης του ΕΣΡ, ανέφερε ότι το Συμβούλιο ήταν σε λειτουργία όταν ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και για εσωτερικούς λόγους έβγαλε την κ. Αλεξίου, μητέρα της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα, όπως είπε η βουλευτής, η ΝΔ ήταν υπέρ της θέσης της κυβέρνησης να τελειώσουν τα ζητήματα διαπλοκής και πρότεινε να δοθούν οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ και να κάνει τον νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες. Ωστόσο, συμπλήρωσε κ. Μπακογιάννη, η κυβέρνηση πήρε τις αρμοδιότητες από το Συμβούλιο και τις έδωσε στον κ. Παππά, ο οποίος αποφάσισε να δημιουργήσει ολιγοπώλιο στα ΜΜΕ. Χαρακτήρισε επικίνδυνη τη λογική της κυβέρνησης, αναφορικά με τον αριθμό των αδειών και τόνισε ότι η ΝΔ θα επανεξετάσει κάποια θέματα, μετά την απόφαση του ΣτΕ.

Τέλος, σχετικά με την επικείμενη 2η αξιολόγηση, καταλόγισε καθυστερήσεις στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως μέχρι στιγμής ολοκλήρωσε όσα έργα είχαν ετοιμαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.