Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφήσει νομοθετικό στίγμα σε Παιδεία - Υγεία - Free Sunday
Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφήσει νομοθετικό στίγμα σε Παιδεία - Υγεία

Η κυβέρνηση προσπαθεί να αφήσει νομοθετικό στίγμα σε Παιδεία - Υγεία

Μετά το νομοσχέδιο για την παιδεία, στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται σήμερα για συζήτηση και ψήφιση και το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) το οποίο οι επιστημονικοί φορείς απορρίπτουν κάνοντας λόγο για πισωγύρισμα».

Με το νέο σύστημα ΠΦΥ εκτιμάται ότι θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία με κοινοτικούς πόρους (ΕΣΠΑ) από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους κάθε πολίτης θα εγγράφεται στην Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ), ένα είδος ιατρείου της γειτονιάς, όπου θα βρίσκεται ο οικογενειακός γιατρός για ενηλίκους και παιδίατρος για παιδιά.

Τα ΤΟΜΥ θα λειτουργούν από τις 7 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα. Ο γιατρός θα παρακολουθεί την υγεία του πολίτη -πρόληψη, διάγνωση, θεραπεία- και, εφόσον χρειάζεται, θα παραπέμπει για εξειδικευμένη φροντίδα στο Κέντρο Υγείας ή στο νοσοκομείο. Με εξαίρεση τα επείγοντα περιστατικά, η πρόσβαση σε κέντρο υγείας και νοσοκομεία γίνεται κατόπιν παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό. Προβλέπεται να αναπτυχθούν 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) σε περίπου 70 αστικές περιοχές, με τα κριτήρια να είναι μάλλον αόριστα, και τους επικεφαλής του υπουργείου να αναφέρουν πως θα καλυφθούν πρώτα οι υποβαθμισμένες και φτωχές περιοχές. Στις περιοχές που δεν καλύπτονται από ΤΟΜΥ, ρόλο οικογενειακού γιατρού μπορεί να αναλάβει και ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, ο οποίος θα δέχεται τους πολίτες στο ιατρείο του.

Η εφαρμογή του μεγαλόπνοου αυτού συστήματος προϋποθέτει δεκάδες υπουργικές αποφάσεις και παράγοντες του χώρου της υγείας εκτιμούν πως οι 239 ΤΟΜΥ στην επικράτεια μέχρι το τέλος του έτους είναι αδύνατη.

Οι επιστημονικοί φορείς απορρίπτουν το υπό ψήφιση νομοσχέδιο, εμποδίζει την ελεύθερη επιλογή γιατρού με την είσοδο του θεσμού του gatekeeping (σύστημα παραπομπών και προϋποθέτει άσκοπες επισκέψεις σε ιατρούς, διπλασιασμό του κόστους και αύξηση του κινδύνου άστοχων ενεργειών.