ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες - Free Sunday
ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες

Ένα νέο πολιτικό τοπίο αναμένεται να δημιουργηθεί μετά από την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας για το νόμο για τις άδειες τηλεοπτικών σταθμών. 

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, με ψήφους 14 έναντι 11.

Η διάσκεψη άρχισε στις 5:30 και συμμετείχαν 25 δικαστές, καθώς δύο έχουν προβλήματα υγείας με τον εισηγητή της υπόθεσης, Γεώργιο Παπαγεωργίου να δέχεται ότι ο νόμος Παππά είναι συνταγματικός.

Γεροβασίλη: Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΣτΕ η κυβερνητική Εκπρόσωπος, Όλγας Γεροβασίλη προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:

- έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
- έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
- έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης: 
  • στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
  • εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
  • στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
  • και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.

Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.

Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.

Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.

Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.

Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν. 


ΝΔ: Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. 

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίνεται αντισυνταγματικός ο “νόμος Παππά” αποτελεί ένα καθοριστικό γεγονός στο δημόσιο βίο της xώρας.

Ο διαγωνισμός - παρωδία ακυρώθηκε. Ο “νόμος Παππά” ανήκει πια στο παρελθόν. Η προσπάθεια  θεσμικής υπεξαίρεσης των αρμοδιοτήτων του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από την απερχόμενη Κυβέρνηση, απέτυχε.

Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή υπερασπίστηκε τη συνταγματική τάξη και αγωνίστηκε να αποτρέψει το κυβερνητικό πραξικόπημα στο χώρο των Μ.Μ.Ε. Σήμερα, δεν πανηγυρίζουμε. Μαζί με τη δημοκρατική κοινωνία αισθανόμαστε δικαιωμένοι γιατί η συνταγματική νομιμότητα αποκαταστάθηκε. Οι προκλητικές, αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, δεν πέρασαν.

Ο κ. Τσίπρας προσπάθησε να διχάσει τους Έλληνες και μάλιστα σε μια περίοδο που η χώρα έχει ανάγκη από αξιοπιστία, μεταρρυθμιστικό σχέδιο και ενότητα για να ανταπεξέλθει στην κρίση. Δεν τα κατάφερε. H αποχώρησή του από την εξουσία και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ επιβεβλημένη. Η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει τις επόμενες ημέρες ολοκληρωμένη πρόταση για την ουσιαστική αποκατάσταση της πολυφωνίας και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου». 


Ν. Παππάς: Η απόφαση δημιουργεί ένα αίσθημα αδικίας

«Η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί αίσθημα αδικίας» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην ΕΡΤ,  και τόνισε ότι η κυβέρνηση «είναι προετοιμασμένη», προαναγγέλλοντας την κατάθεση τη Δευτέρα στη Βουλή ρύθμισης - γέφυρα, μέχρι να ρυθμιστεί οριστικά το τηλεοπτικό τοπίο.

«Το τζάμπα τελείωσε», τόνισε ο κ. Παππάς και πρόσθεσε ότι «δεν πρόκειται να επιστρέψουμε στο καθεστώς ασυδοσίας» και «όσοι ονειρεύονται πολιτική αποσταθεροποίηση, να αλλάξουν πλευρό».

Ο κ. Παππάς υποστήριξε ότι «με την απόφαση του ΣτΕ γυρίζουμε σε ένα καθεστώς που το ίδιο το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει χαρακτηρίσει αντισυνταγματικό». Και κατέληξε λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή κανένα από τα λειτουργούντα κανάλια δεν έχει ούτε άδεια ούτε καθεστώς νόμιμης λειτουργίας».


ΝΔ: Η κυβέρνηση γίνεται επικίνδυνη για τη Δημοκρατία

Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, σε απάντηση της δήλωσης της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση στον πανικό της αμφισβητεί με τον πιο αυταρχικό και προκλητικό τρόπο την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Γίνεται επικίνδυνη για την ίδια τη Δημοκρατία μπαίνοντας σε έναν πολύ ολισθηρό δρόμο εκτροπής από την δημοκρατική τάξη και τη συνταγματική ομαλότητα.

Η ελληνική κοινωνία, η Νέα Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις ενωμένοι, καλούμαστε να μην το επιτρέψουμε».


Κυβέρνηση: Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καταλάβει ότι αυτόν τον τόπο τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις

 

Η Νέα Δημοκρατία έσπευσε να πανηγυρίσει ότι «ο νόμος Παππά κρίθηκε αντισυνταγματικός». Δυστυχώς για αυτούς, η αλήθεια είναι ότι, πέραν του άρθρου 2Α, ο νόμος 4339/2015 παραμένει σε ισχύ και βάσει του νόμου αυτού θα επαναληφθεί από το ΕΣΡ η διαδικασία αδειοδότησης, αναφέρει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. 


«Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύπτει το σχέδιο αποσταθεροποίησης, που έχει ενορχηστρωθεί εδώ και καιρό από τον κ. Μητσοτάκη και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που τον στηρίζουν», προσθέτει η κυβέρνηση 


«Τους απαντάμε: Αυτόν τον τόπο δεν τον κυβερνούν ούτε τα διαπλεκόμενα, ούτε το βαθύ παρακράτος. Τον κυβερνούν οι δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις με την βούληση του ελληνικού λαού», καταλήγει στην ανακοίνωση του, το Μέγαρο Μαξίμου