Greenpeace κατα Τσίπρα για την CETA - Free Sunday
Greenpeace κατα Τσίπρα για την CETA

Greenpeace κατα Τσίπρα για την CETA

Πανό από την ταράτσα των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ με το μήνυμα: «Ο Τσίπρας αγαπά τη CETA - Οι Έλληνες όχι» κρέμασαν ακτιβιστές της Greenpeace, λίγες μέρες αφού η περιφέρεια της Βαλλονίας στο Βέλγιο μπλόκαρε την υπογραφή της συμφωνίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά. 

«Ελπίζουμε ότι ο κ. Τσίπρας θα παραδειγματιστεί από τα μαθήματα πολιτικού ήθους και ακεραιότητας που παρέδωσε στην Ευρώπη ο κ.Magnette με τη στάση του, αν θέλει πραγματικά να υπερασπιστεί τη δημοκρατία, τα δικαιώματα των πολιτών και τελικά την ίδια την Ευρώπη», δήλωσε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

«Η κρίση στην οποία θα οδηγήσει την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη η επικύρωση της CETA, θα έχει ανεξίτηλο την υπογραφή του κ. Τσίπρα, αν δεν ακούσει έστω και την τελευταία στιγμή την κοινωνία των πολιτών, την επιστημονική κοινότητα, καθώς και το ίδιο το εσωτερικό του κόμματός του», συνέχισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ.

Μετά την πιθανότατη ακύρωση της συνάντησης κορυφής μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Καναδά στις 27 Οκτωβρίου για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στην ΕΕ και στον Καναδά (CETA), δεν είναι ακόμα γνωστό ποιες κινήσεις θα ακολουθήσουν οι δύο πλευρές για να πετύχουν την υπογραφή της συμφωνίας.

Η Greenpeace καλεί τον κ. Τσίπρα να αξιοποιήσει το υπάρχον κλίμα ενάντια στη συμφωνία και να δηλώσει την αντίθεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επικύρωσή της και τους Έλληνες Ευρωβουλευτές να καταψηφίσουν τη CETA σε περίπτωση που τελικά η συμφωνία κατατεθεί στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όσοι ασκούν κριτική στη CETA αναφέρουν ότι πρόκειται για μία συμφωνία που ωφελεί ουσιαστικά μόνο τις πολυεθνικές. Ερευνητές που έχουν ασχοληθεί σημεία προς σημείο με τη συμφωνία εκτιμούν ότι αυτή θα φέρει σημαντική απώλεια θέσεων εργασίας, κλείσιμο εταιριών και μείωση ΑΕΠ. Επιπλέον δέχεται κριτική ότι αποτελεί απειλή για τη Δημοκρατία, γιατί παρακάμπτει τους νόμους αλλά και τα 
δικαστήρια των κρατών και της ΕΕ. Για παράδειγμα μέσω του μηχανισμού επίλυσης διαφορών ISDS, μία πολυεθνική θα μπορεί να ζητήσει μέχρι και αποζημίωση από ένα κράτος αν θεωρεί ότι κάποιος νόμος βλάπτει τα συμφέροντά της.