Ξεκινούν την αξιολόγηση επιδιώκοντας καθυστερήσεις - Free Sunday
Ξεκινούν την αξιολόγηση επιδιώκοντας καθυστερήσεις

Ξεκινούν την αξιολόγηση επιδιώκοντας καθυστερήσεις

Την επιθυμία της κυβέρνησης να μεταφερθεί το 2018, η συζήτηση για τις ιδιωτικοποιήσεις στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, έχει αρχίσει να εκφράζει η κυβέρνησης, πριν αρχίσει η τρίτη αξιολόγηση.

Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η συζήτηση θα αρχίσει μετά από τις γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου εφέτος και εκφράζουν την πρόθεση τους να υλοποιήσουν μέχρι τότε 90 από τα 113 συνολικά προαπαιτούμενα που μένουν έως το τέλος του προγράμματος.

Κυβερνητικός παράγοντας που διατηρεί -ως συνήθως- την ανωνυμία του δηλώνει σήμερα στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ότι δεν είναι βέβαιος αν η Αθήνα πρέπει να επιδιώξει να αρχίσει η αξιολόγηση μετά το ξεκαθάρισμα στη Γερμανία:

«Δεν ξέρω πώς μπλέκεται με τις γερμανικές εκλογές να πω την αλήθεια, δεν είμαι σίγουρος εάν πρέπει (η έναρξη της αξιολόγησης) να γίνει πριν ή μετά. Και πόσο καιρό θα πάρει να σχηματιστεί εκεί κυβέρνηση. Βλέπεις στην Ολλανδία, έξι μήνες και ακόμη δεν έχουν κυβέρνηση»

Η κυβέρνηση ανησυχεί γιατί παρά τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι δεν υπάρχουν νέα μέτρα στην τρίτη αξιολόγηση, πρέπει να υλοποιήσει την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων και να υλοποιήσει την αξιολόγηση και την κινητικότητα για το Δημόσιο που έχει ήδη ψηφίσει αλλά δεν μπορεί να εφαρμόσει.

Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να έχουν μια πρώτη επαφή στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου για τον καθορισμό του χρονοδιαγράμματος της νέας αξιολόγησης και την κατάρτιση του προσχεδίου του νέου προϋπολογισμού, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης είτε στις 4 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες, όπου, συνεδριάζει το Euro Working Group.

Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι το ΔΝΤ δεν θα θέσει τώρα το δημοσιονομικό κενό που προβλέπει για το 2018 θέμα κατά το Ταμείο αλλά δεν αποκλείουν να ζητήσει την επίσπευση κατά ένα έτος νωρίτερα της μείωσης του αφορολόγητου η οποια να εφαρμοστεί από το 2019 αντί του 2020).

έως το τέλος του προγράμματος, προβλέπονται άλλες δύο αξιολογήσεις.

Μέχρι στιγμής πάντως και παρά τις σχετικές διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονται ότι δεν έχει συμφωνηθεί ακόμη με τους πιστωτές, η «καθαρή έξοδος» στις αγορές που προσδοκά η Αθήνα.

Στο Υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζουν τις επιφυλάξεις στο Eurogroup, χωρις να παραπέμπουν στην πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι είναι άτυπο όργανο.

«Σε όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να είναι πάντα πιο συντηρητικοί (και από τους πρωθυπουργούς ακόμη) έως τέλους», λένε ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δηλώνει στην Εφημερ΄δα των Συντακτών ότι προτεραιότητα είναι η έξοδος στις αγορές χωρίς νέες επιβαρύνσεις.

 

Οι αλλαγές στα επιδόματα

Σε ότι αφορά στα επιδόματα, ο Ελεύθερος Τύπος γράφει σήμερα ότι στις μεταρρυθμίσεις στα επιδόματα τέκνων, αναπηρίας, μεταφοράς, εκπαίδευσης, στέγασης η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει:

1 Στη θέσπιση μίας μεγάλης μεταρρύθμισης του συστήματος οικογενειακών επιδομάτων μέχρι τον Νοέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η στόχευση και να αυξηθεί η ισότητα μεταξύ των παιδιών που υποστηρίζονται, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2018.

2 Στη νομοθέτηση και την εφαρμογή μίας μεταρρύθμισης στον χώρο των επιδομάτων αναπηρίας μέχρι τον Νοέμβριο 2017. Συγκεκριμένα θα πρέπει να υιοθετηθεί νέα νομοθεσία για ένα πιλοτικό πρόγραμμα μετακίνησης από τη σημερινή διαδικασία αξιολόγησης των αποζημιώσεων σε μία λειτουργική αξιολόγηση για τον προσδιορισμό της ικανότητας του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες καθημερινής ζωής. Το πιλοτικό πρόγραμμα του συστήματος αξιολόγησης της λειτουργικής αναπηρίας θα εφαρμοστεί από τον Ιανουάριο του 2018. Ο σχετικός νόμος θα περάσει τον Μάιο του 2018 και θα εναρμονίσει όλους τους κανόνες εισφορών αναπηρίας και κοινωνικής πρόνοιας, συμπεριλαμβανομένου του νόμου 4387/2016. Η εφαρμογή του σε πανεθνική κλίμακα θα ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018 (δηλαδή από την 1η Ιουλίου 2018, τα επιδόματα αναπηρίας, για όλους τους δικαιούχους σε εθνικό επίπεδο, θα καθοριστούν σταδιακά και θα χορηγηθούν με βάση τη νέα λειτουργική εκτίμηση).

3 Στον σχεδιασμό μίας μεταρρύθμισης των επιδομάτων για τις μεταφορές μέχρι τον Νοέμβριο του 2017. Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να τεθεί σε ισχύ το 2018 μετά την εφαρμογή της ηλεκτρονικής μεταρρύθμισης των εισιτηρίων από τις εταιρείες μεταφορών.

4 Στην ολοκλήρωση μίας μελέτης για τον εξορθολογισμό των εκπαιδευτικών επιδομάτων (στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων δαπανών) μέχρι τον Ιούνιο του 2017 (σ.σ. ήδη η προθεσμία αυτή έχει παρέλθει) προκειμένου να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις έως τον Οκτώβριο του 2017.

5 Στη θέσπιση μιας νέας νομοθεσίας για τον προσδιορισμό του σχεδιασμού των επιδομάτων στέγασης μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017 (με βάση συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας).