Τσαβούσογλου: Συζητάμε «τα ζητήματα στο Αιγαίο» στους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα - Free Sunday
Τσαβούσογλου: Συζητάμε «τα ζητήματα στο Αιγαίο» στους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα

Τσαβούσογλου: Συζητάμε «τα ζητήματα στο Αιγαίο» στους διαύλους επικοινωνίας με την Ελλάδα

Σε διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στους οποίους συζητούνται «τα ζητήματα στο Αιγαίο», αναφερθηκε σε απάντηση του στην τουρκική βουλή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1 από την Άγκυρα, ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι «μεταξύ των προβλημάτων αυτών είναι και το καθεστώς κυριαρχίας ορισμένων νησίδων και βραχονησίδων και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καθορισμένα από μια διεθνή συμφωνία, η οποία να είναι σε ισχύ ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα», είπε,

Ο Τούρκος υπουργός προσδιόρισε ως νομικό πλαίσιο για την κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και των Παρισίων του 1947, οι οποίες , όπως είπε, περιέχουν αναλυτικές λεπτομέρειες σχετικά με τη κυριαρχία και τον αφοπλισμό των νησιών.

«Όπως είναι γνωστό, τα ζητήματα στο Αιγαίο συζητούνται στο πλαίσιο των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Η χώρα μας επιθυμεί να βρεθεί δίκαιη λύση σε όλα τα προβλήματα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και λαμβάνοντας υπόψη τα βασικά δικαιώματα και συμφέροντά της», είπε ο κ.Τσαβούσογλου.

Παράλληλα διαβεβαίωσε τον βουλευτή που έκανε την ερώτηση ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δεχτεί «ντε φάκτο καταστάσεις που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει η Ελλάδα πάνω σε γεωγραφικούς σχηματισμούς με αμφισβητούμενο καθεστώς και ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δεν μπορούν να έχουν κάποιο αποτέλεσμα από νομική άποψη.

Παράλληλα με τις εξαγγελίες αυτές, οι απόψεις μας διατυπώνονται σε κάθε επίπεδο προς τις ελληνικές αρχές ενώ διαβιβάζονται από το υπουργείο Εξωτερικών διαβήματα διαμαρτυρίας με σκοπό να καταγραφεί και γραπτώς η στάση μας», κατέληξε.