Η Ελλάδα συμμετείχε επίσημα στην Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του σταλινισμού το 2016 - Free Sunday
Η Ελλάδα συμμετείχε επίσημα στην Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του σταλινισμού το 2016
Η αναμνηστική φωτογραφία των αντιπροσωπειών στο μνημείο στη Μπρατισλάβα το 2016

Η Ελλάδα συμμετείχε επίσημα στην Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του σταλινισμού το 2016

Ο πρέσβης στην Μπρατισλάβα, Νικόλαος Πλεξίδας, ήταν ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στις εκδηλώσεις της Ημέρας Μνήμης για τα θύματα του ναζισμού και του κομμουνισμού, το 2016, σύμφωνα με επίσημη απάντηση που έδωσε στην Free Sunday ο Μιχάλ Μούτσκα, εκπρόσωπος Τύπου του σλοβακικού υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο οργάνωσε τις εκδηλώσεις στο πλαίσιο της σλοβακικής προεδρίας στην ΕΕ.

Από την ίδια απάντηση προκύπτει ότι στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο κ. Νικόλαος Φούγιας.

mucska

Ο κ. Πλεξίδας είναι ο διπλωμάτης, ο οποίος ως γενικός πρόξενος στο Ντίσελντορφ, είχε ισχυριστεί ότι είχε λάβει εντολή από τον Διευθυντή του Γραφείου του κ. Σαμαρά, όταν ήταν πρωθυπουργός, να απορρίψει την γερμανική προσφορά για την αξιοποίηση της λίστας Μπόργιανς, ενώ ο κ. Φούγιας μέχρι τις 10 Αυγούστου 2016 ήταν αποσπασμένος στο γραφείο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Δραγασάκη.

Η ελληνική συμμετοχή προέκυπτε και από την ανακοίνωση της προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθεί το κείμενο της 20ης Αυγούστου:

Προφανώς το 2017 ζούμε σε μιαν... άλλη εποχή σε σχέση με το 2016. Αυτό προκύπτει από την απάντηση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή στην πρόσκληση, που του έστειλε η Εσθονική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να συμμετάσχει στο συνέδριο με αφορμή την Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κομμουνισμού και του Ναζισμού, στις 23 Αυγούστου, στην πρωτεύουσα της χώρας, Ταλίν.

«Ειδικά σε μία περίοδο, που οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούνται ανοιχτά από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και των νεοναζιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη, η προαναφερθείσα πρωτοβουλία είναι πολύ ατυχής», έγραψε στην απάντησή του ο κ. Κοντονής.

Όπως προκύπτει από Δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το 2016 η Ελλάδα -κυβέρνηση στην οποία ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τους ΑΝΕΛ και πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, όπως και τώρα- πήρε μέρος στην Υπουργική Συνδιάσκεψη για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων των Ολοκληρωτικών Καθεστώτων, η οποία έγινε στις 23 Αυγούστου 2016 στην Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας που είχε την εκ περιτροπής προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Εκτός από την αναπληρώτρια πρωθυπουργό και Υπουργό Δικαιοσύνης της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, κα Λουτσία Ζιτνιάσκα, και τον Επίτροπο για την Εκπαίδευση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό, κ. Τίμπορ Ναβράσεβιτς, υπουργοί και αναπληρωτές Υπουργοί από την Εσθονία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, τη Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία και τη Σουηδία ήταν παρόντες. Επιπλέον αντιπρόσωποι από την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο».

Όπως προκύπτει από το δελτίο τύπου, συζητήθηκε το θέμα της «ανόδου της ριζοσπαστικοποίησης» και συμφωνήθηκε μία κοινή δήλωση:

«Ενόψει των προκλήσεων που έπονται της οικονομικής κρίσης και του αυξημένου αριθμού των τρομοκρατικών και άλλων εξτρεμιστικών πράξεων σε όλη την Ευρώπη και την αυξημένη ορατότητα ρατσιστικών και ξενοφοβικών εκφράσεων και συμπεριφοράς στην κοινωνία μας, οι οποίες ενισχύθηκαν από τις μεταναστευτικές ροές, εκφράζουμε την αποφασιστικότητα μας να προστατεύσουμε το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Διαφωνεί με αυτά ο κ. Κοντονής; Δηλαδή η κυβέρνηση, την οποία εκπροσωπεί; Και αν διαφωνεί γιατί δεν ανακαλεί την ελληνική υπογραφή, έστω αναδρομικά; Γιατί δε στέλνει τη Γενική Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να κάνει μία εισήγηση, να κατακεραυνώσει τους φιλοναζί Εσθονούς και να φύγει;

Εκτός αν, όταν λέει ότι «θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αμφισβητούνται ανοιχτά από την άνοδο των ακροδεξιών κινημάτων και των νεοναζιστικών κομμάτων σε ολόκληρη την Ευρώπη», εννοεί ότι τα κομμουνιστικά κόμματα των χωρών - μελών της ΕΕ είναι υπέρ των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ρώτησε πριν καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα ή το υποθέτει μόνος;

Η αποχή από συνέδριο είναι μία παραδοσιακή στην Ελλάδα, εξαιρετικά κυνική πολιτική επιλογή με πολύ πιο απτές ερμηνείες:

  • Τη συμπόρευση με τη Μόσχα, η οποία έχει δυσαρεστηθεί ιδιαίτερα από τον ορισμό της ευρωπαϊκής Ημέρας μνήμης για τα θύματα του ολοκληρωτισμού
  • Τη μη αποξένωση από το κομμάτι της ελληνικής κοινής γνώμης στο οποία εμφανίζεται να έχει υψηλή δημοφιλία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, δηλαδή η Ρωσία
  • Τον εξευμενισμό του ΚΚΕ και την αποφυγή της ιδεολογικής σύγκρουσης μαζί του με αντάλλαγμα λιγότερη πίεση στο κόμμα που κυβερνά, με διαδηλώσεις, συλλαλητήρια και απεργίες

«Για μία φορά ακόμη προσπαθεί να εξισώσει τη Ναζιστική Γερμανία -μία χώρα που επιτέθηκε- με την Σοβιετική Ένωση, ο λαός της οποίας υπέφερε τη ναζιστική επιθετικότητα και κατέβαλε αξιόπιστη αντίσταση στην απάνθρωπη τρομακτική ιδεολογία που είχε απειλήσει την ίδια την ύπαρξη του πολιτισμού μας. Γίνονται κυνικές προσπάθειες να νοθευτεί η ιστορία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με την εξίσωση των θυμάτων με τους εκτελεστές τους και κάνοντας διασημότητες τους ναζί και τα τσιράκια τους», ανέφερε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του, στις 25 Αυγούστου 2016, δύο ημέρες αφότου είχε ολοκληρωθεί η συνδιάσκεψη στη Μπρατισλάβα.

Για το ρωσογερμανικό σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ, στην υπογραφή του οποίου στις 23 Αυγούστου παραπέμπει ο ορισμός της ημέρας μνήμης και για τα εγκλήματα επί κομμουνισμού, που έχει παραδεχτεί το ίδιο το Κομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης, ούτε ο κ. Κοντονής, ούτε το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών έχουν κάτι να πουν.

Αυτή η θέση δεν είναι θέμα Κοντονή.